“Onlar bu vatanın gerçek sahipleridir”

Çanakkale Zaferi’nin Yıldönümü ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla Halk Eğitimi Merkezi'nde düzenlenen programda duygulu anlar yaşandı. Çanakkale'de yaşanan kanlı çarpışmalar ve Türk aske

Çerkezköy 18.03.2013 22:32:00 0
“Onlar bu vatanın gerçek sahipleridir”

 Çerkezköy Haber -  Çanakkale Zaferi’nin Yıldönümü ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla sabah saatlerinde Çerkezköy Şehitliği'nde yapılan anma törenleri daha sonra Halk Eğitimi Merkezi'ne taşındı.


“ŞEHİTLERİMİZ MİNNETLE ANIYORUZ”

Şehitleri Anma Günü etkinlikleri dün saat 09.30’da Çerkezköy Şehitliği’nde düzenlenen törenle başladı. Çerkezköy Kaymakamlığı, Garnizon Komutanlığı ve Çerkezköy Belediye Başkanlığına ait çelenklerin sunumu ile başlayan program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile devam etti. Günün anlam ve önemine ilişkin konuşmayı 3.Zırhlı Tugay Komutanlığı’ndan Hava Savunma Kurmay Yüzbaşı Galip Bilgin yaptı. Bilgin “Bugün kutsal vatan topraklarının bölünmez bütünlüğü, yüce Türk milletinin bağımsızlığı uğruna, ölümü göze alarak bu güzel vatanı, bu şanlı bayrağı kanları pahasına savunarak bizlere şanlı bir tarih bırakan ve mevkilerin en yükseği olan şahadet mertebesine ulaşan aziz şehitlerimizi, rahmet, minnet ve şükran duygularımızla anıyoruz” dedi.


“ONLAR BU VATANIN GERÇEK SAHİPLERİDİR”

“Bu fedakar ve yiğit insanlarımızla ne kadar iftihar etsek, ne kadar onur duysak azdır” diyen Bilgin “Onlar bu vatanın gerçek sahipleridir. Milletimizin dünyada eşine rastlanmayan yüce hasletleri vardır. Bunların başında vatanı, milleti ve bayrağı uğruna, gözünü kırpmadan canını seve seve feda edebilmesi ve bunu bir onur ve gurur kaynağı olarak görmesi gelir. Bu öyle bir haslettir ki, Türk milletinin kadınından erkeğine, yaşlısından gencine kadar her ferdinde mevcuttur. Tarihimizin şanlı sayfaları; bu uğurdaki kahramanlık, fedakarlık ve özverilerin emsali görülmemiş örnekleri ile doludur. “Bayrakları bayrak yapan üzerindeki kandır. Toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır” anlayışı bu yüce hasletimizin ve yüksek ruh halimizin bir göstergesi ve milletimizin ilelebet payidar kalmasının teminatıdır” ifadelerini kullandı.


“SAYISIZ ÖRNEKLERLE DOLUDUR”

Bugünün “Şehitler Günü” olarak anılmasını sağlayan ve ismi “Şehitler Günü” ile birlikte telaffuz edilen Çanakkale zaferinin millettin sahip olduğu bu yüksek ruh halinin sayısız örnekleri ile dolu olduğunu ifade eden Bilgin “Devletimizin kurucusu Çanakkale kahramanı Mustafa Kemal Atatürk, alay komutanı dahil hepsi şehit olan 57’nci alayın kahraman askerlerinin sahip olduğu bu yüksek ruhu şu şekilde anlatır: ‘Karşılıklı siperler arasındaki mesafemiz sekiz metre. Yani ölüm muhakkak! Birinci siperdekiler hiç biri kurtulmamacasına şehit düşüyor. İkinci siperdekiler yıldırım gibi onların yerlerine gidiyor. Fakat ne kadar imrenilecek bir soğukkanlılık ve tevekkülle biliyor musunuz? Öleni görüyor, üç dakikaya kadar öleceğini biliyor, en ufak bir tereddüt bile göstermiyor.  Sarsılma yok. Bu Türk askerindeki ruh kuvvetini gösteren hayrete ve tebrike değer bir örnektir. Emin olmalısınız ki, Çanakkale muharebesini kazandıran bu yüksek ruhtur’” dedi.  


“İSİMSİZ KAHRAMANLARLA KAZANDIK”

Çanakkale’de büyük bir zafer kazanıldığını söyleyen Bilgin “Ama bunu düşmanın üstün silahlarımıza karşı canımız, kanımızı ortaya koyarak kazandık. Kendi iç denizimiz Marmara’ya bile güvenemeden, ikmalimizi karadan bin bir zorlukla yaparak kazandık. Bir neslin yetişmiş ve eğitimli gençliğini orada gömerek kazandık. Şehitlerimizle, gazilerimizle, isimsiz kahramanlarımızla kazandık. Türk silahlı kuvvetleri, ecdadının manevi mirasından, eşsiz zaferlerle dolu şanlı tarihinden ve asil Türk milletinin sevgisinden aldığı güç ve azimle; dün olduğu gibi bugün ve gelecekte de vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğü uğrunda her türlü fedakarlığı sergilemeye devam edecektir” ifadesini kullandı.   


KIRMIZI KARANFİL BIRAKTILAR

Şehitleri rahmetle andıklarını ifade eden Bilgin “Sizler yüzlerce yıldan beri sürüp gelen mücadelede bu kutsal vatan uğruna kanımızın son damlasına kadar topraklarımızı koruyacağınızı ve şanlı bayrağımızı ilelebet göklerde dalgalandıracağınızı tüm dünyaya gösterdiniz. Bu büyük millet ve aileleriniz sizlerle ne kadar övünse azdır. Yüreklerimizde yaktığınız ateş; Türkiye Cumhuriyeti’nin varlığına, Atatürk ilke ve inkılaplarına yönelecek her türlü tehdide karşı vereceğimiz mücadelede, sarsılmaz inancımıza, tükenmez gücümüze ebedi kaynak teşkil edecektir. Bağımsızlığımızın, özgürlüğümüzün, yurt sevgimizin birlik ve beraberliğimizin ölümsüzleşen simgeleri olarak gönlümüzde yaşattığımız aziz şehitlerimiz, başta ebedi başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm silah arkadaşlarını,  kahraman gazilerimizden ebediyete intikal etmiş olanları bir kez daha rahmet, minnet, saygı ve şükran duygularımızla anıyoruz” dedi. Bilgin’in konuşmasının ardından protokol üyeleri, şehit aileleri ve vatandaşlar şehitlerin mezarlarına kırmızı karanfiller bırakarak onlar için dua etti.


“VARLIK YOKLUK MÜCADELESİNİN ADIDIR”

Şehitlikteki programın sona ermesinin ardından program saat 10.00’dan itibaren Halk Eğitimi Merkezi’nde devam etti. Bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan program Pakize Narin Anadolu Lisesi tarih öğretmenlerinden Erkan Demir’in günün anlam ve önemini belirten konuşması ile devam etti. Demir “Çanakkale cephesi itilafların Osmanlıyı saf dışı bırakarak müttefiki Çarlık Rusya’ya yardım edip savaştan galip gelmeyi hedeflemiş, Mehmetçiğin dur yolcu demesiyle savaşın 2 yıl uzamasına neden olan, varlık yoklu mücadelesinin adıdır” dedi.


“ÇANAKKALE ADETA YIZDIZLAŞIĞI YERDİR”

Çanakkale’nin, siperler arası mesafenin sekiz metre olduğu, şarapnel, bomba ve kurşun yağmuru altında Mehmetçiğin gözünü kırpmadan Allah Allah diye gökleri yırtarak düşmana saldıran ruh kudretinin adı olduğunu belirten Demir “Mustafa Kemal’in Anafartalar’da, Conkbayırı’nda, Arı Burnu’nda ve Kireçtepe’de askeri dehasını gözler önüne sergilediği adeta yıldızlaştığı yerdir Çanakkale. Çanakkale, Yüzbaşı Hakkı Bey’in Nusret Mayın gemisine kaptanlık ettiği, Yüzbaşı Ramazan Ağa’nın çimenlik kalesinde bulunan 100 tonluk topu tek başına basit bir düzenekle ilerdeki Anadolu tabyasına naklettiği yerdir. Seyit Onbaşı’nın “Ulu ve Yüce Allahtan başka hiçbir güç ve kuvvet yoktur” duasını defalarca okuyarak bir yakarış içinde, aşk ile kendinden geçerek, Ya Allah diyip 276 kilogramlık top mermisini üç kez kaldırdığı, yanında bulunan Niğde’li Ali’nin Seyit mermiyi kaldırıp merdivenden çıkarken kemiklerinin çıtırtısını duyuyordum dediği ve bu şaşkınlık içinde üçüncü merminin düşmanın en büyük zırhlısı olan Ocean’ı o boğazın kanlı sularına gömdüğü yerdir” dedi.


“AZİZ ŞEHİTLERİMİZİ ŞÜKRAN VE MİNNETLE ANIYORUZ”

Gençlere “Çanakkale’de dünü unutmayalım ki yarına hakkımız olsun” sözleri ile seslenen Demir “Çanakkale, diline, kültürüne ve namusuna sahip çıkmaktadır. Ay yıldız olup göklerde dalgalanmaktadır. Damarlarda bayrak bayrak dolaşmak, kalplerde vatan vatan atmaktır. Çanakkale, onurdur, gururdur, ebedi bir mekandır. Damarlarda asil kandır her bedende bir candır. Başta ulu önder Mustafa Kemal Atatürk ve aziz şehitlerimizi saygı şükran ve minnetle anıyoruz” dedi. Konuşmanın ardından Pakize Narin Anadolu Lisesi öğrencilerinden Sevda Erdem Mehmet Akif Ersoy’a ait “Çanakkale şehitlerine” adlı şiiri okudu.


TİYATRO DUYGULANDIRDI

Şiirin okunmasının ardından Pakize Narin Anadolu Lisesi öğrencilerinin hazırladığı “Gidenler ardından” oyunu sergilendi. Çanakkale Savaşı’nda bütün halkın kadın erkek ayrımı olmadan nasıl birbirine kenetlenip savaştığını anlatan gösteri büyük bir alkış alırken, oyunu izleyenleri de gözyaşına boğdu. Programda daha sonra Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nün hazırladığı 'Şehit Zeybeği' isimli halk oyunu gösterisi sahnelendi.


PROGRAMA ÇOK SAYIDA PROTOKOL ÜYESİ KATILDI

Programa Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Dr.Candan Yüceer, Çerkezköy Kaymakamı Ayhan Bayhan, 3. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Hasan Nevzat Taşdeler, Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem, Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcıları Gökhan İnce ve Habip Bilgin,  Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, Kızılpınar Belediye Başkanı Faruk Korkmaz,Veliköy Belediye Başkanı Hanifi Belindir, AK Parti İlçe Başkanı Alaettin Demirbağ, CHP İlçe Başkanı Metin Dönmez, MHP İlçe Başkanı Mustafa Ordu, Çerkezköy Cumhuriyet Başsavcısı Ali Ulvi Yılmaz, Merkez Komutanı Kıdemli Binbaşı Memduh Ceylan, Çerkezköy İlçe Emniyet Müdürü Murat Kocabıçak, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Rüştü Eryılmaz, İl Genel Meclis Üyeleri Hasan Karaca, Abdurrahman Çiçek, Zeki Gürcün, Sami İkizler, Çerkezköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Hamdi Zenginal, Şube Müdürleri Hüseyin Erdoğan ve Hüseyin Yaşar, Namık Kemal Üniversitesi Çerkezköy Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Özgün Geyiktepe  Çerkezköy PTT Müdürü Ali Arslan, İşkur Çerkezköy Müdürü Ercan Sözen, Halk Eğitim Müdür vekili Yalçın Memiş, Çerkezköy İlçe Tarım Müdürü Recep Demirbağ, Sağlık Grup Başkanı Olcay Palak, TREDAŞ Çerkezköy İşletme Müdürü Haluk Ateş, Mal Müdürü İlhami Taşkın, Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürü Metin Aysal, SGK Müdürü Yücel İnce, Çerkezköy Müftüsü Bayram Şahin, Çerkezköy Nüfus Müdürü Gülhan Yelek, Çerkezköy Orman İşletme Şefi Ekrem Ferhatoğlu, Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Hayrettin Çetinkaya, Muharip Gaziler Çerkezköy Şube Başkanı Hasan Hüseyin Yarlıgan ve gaziler, şehit aileleri, okul müdürleri, öğretmenler, öğrenciler katıldı.


Haber / Faik Onur KAYA
 

0282 726 91 91
0282 747 65 10