Asansörlere “Mühür” yolda

Yaklaşık 3 aydır devam eden asansör kontrolleri neticesinde, Çerkezköy’de kullanımda olan 200 asansörün “Can Güvenliği Tehlikesi Var” anlamına gelen kırmızı etiketle etiketlendiği belirtil

Çerkezköy 26.03.2013 18:15:00 0
Asansörlere “Mühür” yolda

 Çerkezköy Haber - Asansör Muayene Kuruluşu Liftinstituut Güvenlik Denetim Ltd. Şti. tarafından Çerkezköy’de yapılan sokak taramaları sonucunda Çerkezköy genelinde bine yakın asansör bulunduğu tespit edildi.

 

GEREKLİ DUYURULARI YAPTIK

Çerkezköy Belediyesi sınırları içerisinde bulunan binalardaki asansörlerin, kanuni mevzuat gereği kontrollerinin yapılabilmesi için Çerkezköy Belediyesi ile muayene kuruluşu Liftinstituut Güvenlik Denetim Ltd. Şti. arasında sözleşme imzalandı. Çerkezköy Belediyesi, ‘Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği’nin 01 Ocak 2012 tarihinde yürürlüğe giren hükümleri çerçevesinde Belediye adına asansörlerin yıllık kontrollerini yapacak A tipi Muayene Kuruluşunun tespiti amacıyla gerekli duyuruları yaptığını söyleyen belediye Başkanı Ali Ertem, ilgili A tipi Muayene Kuruluşlarından başvuruların toplandığını söyledi.
 

YETKİ DEVRİ SÖZLEŞMESİ İMZALANDI

Toplanan başvuruların değerlendirildiğini ve belediye sınırları içerisindeki asansörlerin yıllık kontrollerini yapmak üzere A tipi Muayene Kuruluşu olan Liftinstituut Güvenlik Denetim Ltd. Şti. firmasıyla yetki devri sözleşmesi imzalandığını ifade eden Başkan Ertem, “İmzalanan sözleşme uyarınca muayene kuruluşu, Çerkezköy sınırları içerisindeki mahalle ve sokaklarda tarama yaparak asansör veri tabanını güncelleyecek. Bina sorumlularına bilgilendirmelerde bulunacak. Gerekli bilgilendirmelerin yapılmasının ardından muayene kuruluşu ve bina sorumluları asansör muayenesi yapılacak günü belirleyecek ve bu sayede asansörlerin yıllık kontrolleri yapılacaktır” diye konuştu.
 

VATANDAŞLARIN DUYARLI OLMASINI İSTEDİ

Asansör kontrollerinin yılda en az bir kere yaptırılmasının yasal bir zorunluluk olduğunu dile getiren Belediye Başkanı Ali Ertem, “Yapılacak olan kontrollerde can ve mal güvenliği açısından tehlike arz eden asansörlerin kullanılmaması için bina sorumluları uyarılacak. İkinci kontrollere rağmen durumu düzeltilmeyen asansörler kullanıma kapatılacak” dedi. Başkan Ertem, herkesin can ve mal güvenliği için gerekli muayeneleri yaptırmasını ve asansör kullanıcısı vatandaşların bu konu üzerinde hassasiyetle durmasını istedi.
 

ASANSÖR DENETİMİNDE SINIFTA KALDIK

Asansörlerin ‘Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği’ gereğince yılda bir kez yıllık kontrol muayenesinden geçirilmesi gerektiğini belirten Çerkezköy Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Esra Hasanoğlu, “Bugüne kadar 335 asansörün yıllık kontrol muayenesi için başvuru yapıldı. Bunların 200’ünün yıllık kontrol muayeneleri gerçekleştirildi. Ancak yıllık kontrol muayenesi yapılan bu asansörlerin hepsinde yapılan kontrollerde kırmızı etiket aldığı bildirildi. Kırmızı etiket, asansörün can güvenliği açısından sorun teşkil eden eksiklikleri bulunduğu anlamına gelmektedir” ifadelerini kullandı.
 

ASANSÖRLERE SAĞLIKLI BİR BAKIM YAPILAMIYOR

Yapılan muayenelerde asansörlerde tespit edilen başlıca eksiklikler hakkında bilgi veren İmar ve Şehircilik Müdürü Esra Hasanoğlu, “Frenleme Sistemi’nin çalışmamasından dolayı halat kopması gibi durumlarda asansörün zemine ya da tavana çarpma riski bulunuyor. Kaçak Akım Rölesi’nin bulunmamasından dolayı olası bir elektrik kaçağında elektrik çarpılma riski mevcut. Kabini ve karşı ağırlığı birbirine bağlanmasını sağlayan bağlantı elemanlarının montajlarının sağlıklı bir şekilde yapılmaması söz konusu” dedi. Hasanoğlu ayrıca kuyu aydınlatmalarının bulunmaması nedeni ile asansörlerin bakımlarının sağlıklı bir şekilde yapılamadığını belirtti.
 

EKSİKLİKLERİ GİDERİLMEYEN ASANSÖRLER MÜHÜRLENECEK

Çerkezköy sakinlerinin yaşanan süreçte mağdur olmamaları için asansörlerinde tespit edilen eksiklikleri bir an evvel tamamlamaları gerektiğini söyleyen Esra Hasanoğlu, “Eksiklikleri giderilmeyen, yıllık kontrol muayenesi yaptırılmak üzere başvurulmayan asansörler "Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği" gereğince Belediyemizce mühürlenecektir" uyarısında bulundu.
 

Haber Merkezi

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10