Türkiye’nin en önemli sanayi lokasyonu

6 Mayıs 2011 tarihinde başlatılan Ergene Havzası Koruma Eylem Planı ile ilgili değerlendirme toplantısı, Çorlu Silverside Otel’de Vali Ali Yerlikaya’nın başkanlığında, ilgili bakanlık yetkilileri ve sa

Çorlu 7.04.2013 19:27:00 0
Türkiye’nin en önemli sanayi lokasyonu

 EN ÖNEMLİ SANAYİ LOKASYONU

Toplantıda konuşan Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali Kınacı Bakanlık olarak eylem planının tüm süreçlerini titizlikle takip ettiklerini, mevcut durumda alınan mesafelerin Ergene Nehri’nin geleceği adına sevindirici olduğunu söyledi. Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya da  eylem planının 3. ve 4. maddesinin dağınık ve çarpık sanayileşmeyi kümeleştiren, OSB bütünlüğü halinde planlı sanayi haline getirmeye yönelik olduğunu belirterek, ilk olarak yapılması gerekenin çevre dostu üretimle ilgili olarak çevreye, sanayi alanlarına çeki düzen vermek olduğunu ifade ederek “1973 yılında Çerkezköy OSB’nin kurulması ile beraber bölgenin İstanbul’a ve Doğu Avrupa’ya komşu olması münasebetiyle hızla sanayileşti ve Tekirdağ bu özelliğiyle Türkiye’nin en önemli sanayi lokasyonu oldu” dedi.
 

BAKANLIK ONAYI OLMALI

Vali Ali Yerlikaya, aradan geçen süre içerisinde mevcut sanayicilerin planlı bir sanayileşme konusunda hem fikir haline geldiğine ifade ederek “Yürütülen çalışmalarla ilgili hedefler arasında, OSB’lerin hepsinin bundan sonra önümüzdeki iki buçuk yıl içerisinde dört dörtlük olması var. Bu çalışmalar olurken de bu müşterek çalışmalarda, yüklenici bakanlıklar olan Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Bilim ve Sanayi Bakanlığın hepsinin kendi perspektifinden onayının alınması gerekiyor” dedi.
 

ISLAH OSB’LER, OSB OLACAK

Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, ilerleyen süreç içerisinde hedeflenenin ise, OSB’ler ve OSB dışındaki firmalarda ortak arıtma online çıkış konusunda sonuca ulaşılarak, böylelikle firmalara yazılan cezaların minimize edilmesi olduğunu belirterek, önümüzdeki 2, 2 buçuk ay içerisinde Islah OSB’lerin OSB konumuna geleceğini ifade etti. Vali Ali Yerlikaya’dan sonra konuşan İTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. İzzet Öztürk ise; 6 Mayıs 2011 tarihinden bugüne kadar eylem planı içerisindeki eylemleri başlıklar halinde katılımcılara anlattı. DSİ Genel Müdürlüğünden M.Erta Taşkınsoy’un Belediye Atıksu Arıtma Tesisleri ve Atıksu Kollektörleri ile ilgili sunumundan sonra DSİ 11. Bölge Müdürü Yunus Algın, Ergene Havzası Yer Altı Suyu Eylem Planı ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğünden  Zeki Terzioğlu da Katı Atık ve Tehlikeli Atık Bertaraf Tesisleri ile ilgili birer sunum yaptı. Toplantı soru- cevap ile sona ererken toplantıdan sonra katılımcılar Çorlu Deri OSB’yi ziyaret ederek, buradaki Atıksu Arıtma Tesislerinde incelemelerde bulunup yetkilerden bilgi aldılar. Toplantıya Vali Ali Yerlikaya, Kırklareli Valisi Mustafa Yaman, Edirne Vali Vekili Beyazıt Tanç, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali Kınacı, İTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. İzzet Öztürk,  ilgili bakanlık bürokratları,  Vali Yardımcıları,  Kaymakamlar, kurum müdürleri, OSB ve IOSB Yönetim Kurulu Başkan ve üyeleri ile sanayiciler katıldı.
 

Haber / Türker ÖZKAN

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10