Türk Metal’den grev sinyali

Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şubesi, işverenle aralarındaki anlaşmasızlık nedeniyle önceki gün BHS, Arçelik ve HEMA’da eş zamanlı bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada, geri adım

Çerkezköy 11.04.2013 17:51:00 0
Türk Metal’den grev sinyali

 Çerkezköy Haber - Ülke genelinde, Türk Metal Sendikası ile MESS arasında toplu İş Sözleşmelerinde anlaşma sağlanamaması nedeniyle Çerkezköy Şubesi Başkanlığı tarafından önceki gün saat 16.00’da BHS, Arçelik ve HEMA’da işçilere yönelik basın bildirisi okundu. BSH’da Türk Metal İş Sendikası Çerkezköy Şubesi Başkanı Murat Koçak,  Arçelik’te Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şubesi Sekreteri Melek Tarak, HEMA’da ise Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şubesi Mali Sekreteri Yılmaz İnce tarafından okunan basın bildirisi nedeniyle her üç fabrikada da iş bir saat gecikmeyle başladı. 

 

DEMOKRATİK HAKLARIMIZI KULLANIYORUZ

Her üç fabrikada okunan basın bildirisinde,  anlaşmazlığa konu olan maddelerin bir kez daha işçinin hakkı olduğuna vurgu yapıldı. 08.00-16.00 vardiyasının bitiminde okunan basın bildirisinde Türk-İş Tekirdağ İl temsilcisi ve Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak, dünyaya şekil verenlerin işçiler olduğunu ifade ederek “Bizler, işçiyiz, alın teriyiz, göz nuruyuz, emeğiz, emekçiyiz. Dünyaya şekil veren, hayata anlam katan biziz. Şimdi de kendi hayatımıza anlam katmak istiyoruz. Bunun mücadelesini veriyoruz. Bugünlerde zor bir süreçten geçiyoruz. Gündemimizdeki tek madde,  sözleşmedir. Sadece biz metal işçilerinin değil, eşlerimizin, çocuklarımızın da gündemi budur. Biz, bu gündemi ciddiye alıyoruz. Ciddiye aldığımız için mücadele veriyoruz ama MESS patronları bizim kadar ciddiye almıyorlar. Ama ciddiye alacaklar, aldıracağız. İşte bunun için demokratik hakkımızı kullanıyoruz.” dedi.
 

DİRENE DİRENE KAZANACAĞIZ

Mücadelelerinin kazanana kadar devam edeceğini ifade eden Koçak “9 Ocak’ta görüşmelere başladık. 4 Mart’ta görüşmeleri noktaladık. Sözleşmemiz uyuşmazlıkla sonuçlandı. Yavaş yavaş greve doğru gidiyoruz. Ancak, herkes şunu iyi bilsin ki; eğer, grev olursa; bu grevin sebebi biz değiliz. Bu grevin sebebi, MESS patronlarıdır. Onların katı ve dayatmacı tavrıdır. Biz, bizi insanca yaşama çizgisinden uzak düşürmeyecek bir sözleşme istiyoruz. Ama görüyoruz ki MESS patronları, bizim insanca yaşama taleplerimize karşı direniyorlar. Öyleyse, biz de direneceğiz. İnsanca yaşama hakkımızı alana kadar direneceğiz. Direne direne kazanacağız” dedi.
 

BUNUN ADI ZAM DEĞİL, ZULÜMDÜR

İşverenlerin kafalarına göre enflasyon rakamları belirlediklerini belirten Koçak “Bize verdikleri zam yüzde 4,6 sosyal yardımlarda yüzde 9 diyorlar. Bunun adı zam değil,  bunun adı zulümdür. MESS patronları, taşeron olarak TÜİK’i kullanıyor. Şıracının şahidi, bozacı misali, beraber olup, kafalarına göre enflasyon ilan ediyorlar.  Ayda bir çıkardıkları bülten ile gerçek enflasyonu kaçırmaya çalışıyorlar. Bize, ilan edilen enflasyonu kabul edin diyorlar. Biz TÜİK’in ilan ettiği, MESS patronlarının sırtını dayadığı bu enflasyonu kabul etmedik, kabul etmiyoruz, etmeyeceğiz” ifadesini kullandı.
 

MÜCADELEMİZ MEZARA KADAR SÜRECEK  

MESS patronlarının inatlaşmaya devam etmesi halinde kendilerinin de asla pes etmeyeceğini belirten Koçak “Bize, esnek çalışın diyorlar. Kolayca sömürelim diyorlar. Fazla mesaileri kaldıralım diyorlar. Hala bizim ekmeğimize saldırıyorlar. Doymadılar, doymuyorlar. Biz, bu zulme, bu sömürüye hayır dedik. Onun için tekliflerini kabul etmedik. Herkes, şunu iyi bilsin ki, MESS patronları bizimle inatlaşmaya devam ederse, biz de onlara hayır diyeceğiz. Pazara kadar değil, mezara kadar mücadele edeceğiz” dedi.
 

BIÇAK KEMİĞE DAYANDI

Başlatılmış olan eylemlerde amaçlarının hak ettikleri hakkı almak olduğunu söyleyen Koçak “Biz, bir mücadele başlattık. Diğerleri seyrediyorlar. Onlar patronlarla sarmaş dolaş olmaya devam etsin. Sıfırcılar, sıfır zamlara devam etsin. Onlar, iftiraya, karalamaya, fotokopiye devam etsin. Biz, mücadelemize devam edeceğiz. Biz öyle aklına estiği zaman eylem yapan bir sendika değiliz. Biz, eylem yalaması bir sendika değiliz. Eğer, biz eylem yapıyorsak, herkes şöyle bir düşünecek, bugüne kadar fabrikaların çarklarını döndüren, fabrikaların bacasını tüttüren, onları kar eden kuruluşlar haline getiren metal işçileri acaba neden eylem yapıyor diye kendine bir soracak, bize hak verecek. Biz, bıçak kemiğe dayandığı için eylem yapıyor, konuşuyor, haykırıyoruz. İnsanca yaşamak, bizim hakkımız. Bizim eylemlerimiz, hakkımız içindir. Bizim eylemlerimiz, hakkımızı almak içindir. Biz, bunun mücadelesini veriyoruz” ifadesini kullandı. 
 

NEREYE VARIRSA VARSIN DEVAM

Emeklerini hiç kimseye peşkeş çekme niyetinde olmadıklarını ifade eden Koçak “3 Nisanda 60 bin metal işçisi olarak MESS’i protesto ettik. Bugün yetkili olduğumuz 227 işyerinde haklılığımızı bir kere daha haykırıyoruz. MESS bu dayatmacı tavrına devam ederse, biz bu noktada durmayacağız. Nereye kadar giderse, oraya kadar gideceğiz. Bizim mücadelemiz, bize esnek çalışmayı dayatanlara karşıdır. Bizim mücadelemiz, işçileri köle gibi görmek isteyenlere karşıdır. Bizim mücadelemiz, insanca yaşama taleplerimize direnenlere karşıdır. Öyleyse biz de direneceğiz. Hep beraber direneceğiz. Biz, bu mücadeleyi, işçileri, ucuz işçiliğe meze yapmak isteyenlere karşı veriyoruz. Biz, emeğimizi, ekmeğimizi kimseye peşkeş çekmeyiz, çektirmeyiz.” dedi.
 

Haber / Cem BÜLBÜL

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10