Peygamber ve insan onuru anlatıldı

Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri kapsamında Veliköy’de konferans verildi. Hz. Peygamber ve İnsan onuru konulu konferans Mustafa Akgül tarafından verildi.

Çerkezköy 15.04.2013 18:59:00 0
Peygamber ve insan onuru anlatıldı

 Çerkezköy Haber - Peygamber Efendimizin doğum yıldönümü nedeni ile kutlamalar devam ediyor. Bu kutlamalar çerçevesinde Veliköy’de Mustafa Akgül tarafından konferans verildi. Kapalı Düğün Salonu’nda verilen konferansa Veliköy Belediye Başkanı Hanifi Belindir, Tekirdağ İl Müftüsü Mahmut Gürlen, Çerkezköy Müftüsü Mahmut Emin, Tekirdağ Eski Müftüsü Fikri Gülteki, CHP Çerkezköy İlçe Başkanı Metin Dönmez, AK Partili il genel meclis üyesi Hasan Karaca ve çok sayıda vatandaş katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasından sonra İstanbul Mimar Sinan Camii Müezzin kayyımı Adem Karataş tarafından Kuranı Kerim Tilavet edildi. İmam Hatip Ortaokulu öğrencilerinin ilahi dinletisinden sonra konuşmalara geçildi.

 

AHLAKI ONDAN ÖĞRENDİK

Programda konuşan Veliköy Belediye Başkanı Hanifi Belindir insanın, insani özellikleri Hz. Peygamberden öğrendiğini belirterek “İyiyi kötüden ayırt etmeyi, dürüstlüğü, doğruluğu, erdemi, fazileti ve adaleti bizler Hz. Peygamberden öğrendik. Birbirlerine düşman olan ve aralarında kan davasının yıllar boyu devam ettiği kabileler arasında kardeşliği tesis eden yine o mümtaz insan olmuştur.  Çünkü o rahmet peygamberiydi.  Kendisi ’Ben güzel ahlakı tamamlamak üzere gönderildim’ buyurmakla hayatımızda ahlakın önemine vurgu yapmaktadır. Aradan asırlar geçse de onun tamamlamış olduğu güzel ahlak da insanlık var olduğu müddetçe baki kalacaktır” dedi.
 

YAŞADIĞI GİBİ YAŞAMALIYIZ

Peygamber ve insan onuru konulu konferansta konuşan Tekirdağ İl Müftüsü Mahmut Gürlen de Peygamberin insanlığa hidayet sunduğunu, bu hidayetin ahlak, fazilet ve erdemle süslendiğini belirterek “Onu anlamak adına bu salonun dolu olduğunu görmek bizleri mutlu etmiştir. Peygamber Efendimiz ümmetinin birlik ve beraberlik üzerine daim olmasını tavsiye buyurmuştur. Biz de onun emirlerine uyarak bir ve bütün olabilmenin mücadelesini vermek zorundayız. Onun yaşantısını örnek alarak, onun ahlakını hayatımızda uygulamanın gayreti içerisinde olmalıyız” dedi.
 

HER NİMET İNSAN İÇİN

Çerkezköy Müftüsü Mahmut Emin ise kâinatın insanlığın hizmetine sunulması konusunda bilgiler verdi. Emin “Allah ‘Andolsun ki biz insanı kerem sahibi olarak yarattık.’ buyuruyor.  Kâinatta bulunan her şey sadece insanlığın huzur ve saadeti için yaratılmıştır. İnsan yaşadığı müddetçe Allah’ın vermiş olduğu nimetlerin şükrü içerisinde olarak tefekkür etmelidir. İnsanların karada ve denizde işlerini rahatlıkla görebilmelerini sağlamak amacıyla vasıtalar verdiğini ifade buyuran Alemlerin yaratıcısı, aynı zamanda insanın kerem sahibi olarak yaratıldığını da buyurmaktadır. Meleklerin insana hürmet ettiklerinden bahseden Kuran, insanın yüceliğine işaret buyurmaktadır. Mükerremiyet insandan kalkınca o zaman Allah tarafından peygamberler gönderilir. Her peygamberin gelmesinde mutlaka toplumların bozulması etkilidir.” dedi.
 

İNSAN ONURUNU HEP KORUMUŞTUR

Konuşmalar sonrasında konferansa geçildi. Mustafa Akgül tarafından verilen Peygamber ve İnsan Onuru konulu konferans, salonda bulunanlar tarafından dikkatle dinlendi. Mustafa Akgül, beşeriyetin hidayet bulmasının ancak Hz. Peygamberin dünyaya teşriflerinden sonra gerçekleştiğine dikkat çekti. Akgül “Peygamber Efendimiz dünyaya teşrif buyurmadan önce insanlık, kendi kurallarıyla yaşamak zorundaydı. Zorbanın ve güçlünün söz sahibi olduğu zamanlarda kız çocukları, kadınlar, fakır ve kimsesizlerin yaşaması adeta imkânsızdı. İnsana saygının olmadığı bir zamanda dünyayı şekillendirmek adına Peygamberimiz tarafında başlatılmış olan mücadele zor olmasına rağmen insanlığa hediye edilmiştir. O insanın onurunu her zaman ön planda bulundurmuştur. Toplumun hangi kesimine mensup olursa olsun, insan olduğu ve insanca muamele görmesi gerektiğini sürekli savunmuştur” dedi.
 

Haber / Sevay KARDEŞ 

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10