İnsanlık onunla onurlandı

Peygamber Efendimizin Dünya’ya teşriflerinin 1442. Yıl dönümü nedeni ile Karaağaç Belediyesi ve Çerkezköy Müftülüğü, ortaklaşa bir program düzenledi. Karaağaç İlkokulunda düzenlenen progr

Kapaklı 17.04.2013 20:38:00 0
İnsanlık onunla onurlandı

 Çerkezköy Haber - Kutlu Doğum Haftası kutlamaları çerçevesinde Çerkezköy Müftülüğünün katkılarıyla, Karaağaç Belediyesi tarafından bir program düzenlendi.  Karaağaç İlkokulu konferans salonunda gerçekleştirilen programa, Çerkezköy Müftüsü Mahmut Emin, İl Müftü Yardımcısı Hızır Yağcı, Karaağaç Belediye Başkanı Dr. Özkan Yücel, MHP Çerkezköy İlçe Başkanı Koray Önsel, MHP Kapaklı İlçe Başkanı Hayri Varol,  Mevlithan Mevlüt İnan, Kapaklı Belediyesi Meclis Üyesi İrfan Demir, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilcisi Hasan Hüseyin Yarlıgan ve dernek üyeleri, Karaağaç İlkokulu Müdürü Murat Yeşil, Karaağaç Belediye Eski Başkanlarından Onur Karahanlar, AK Parti Karaağaç Belde Başkanı Metin Kanat ve çok sayıda vatandaş katıldı. 

 

İNSAN KENDİNİ ONURLANDIRANDIR

Hazreti Peygamberin, dünyaya gelişlerinin yıldönümü dolayısıyla düzenlenen program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlandı. Mevlithan Mevlüt İnanın tilavet ettiği Kuranı Kerimden sonra konuşan Karaağaç Belediye Başkanı Dr. Özkan Yücel, Peygamber Efendimizin Alemlere rahmet olarak gönderildiğini ifade etti. Özkan Yücel “İnsanlığın onuru olan sevgili Peygamberimizin getirdiği varlık anlayışında insan,  yaratılmışların en saygını eşrefi mahlûkat ve varlığın özüdür. İnsanın fıtrat ve yaratılışı itibarıyla onurlu bir varlık olması İslam’ın varlık, bilgi ve değer anlayışını şekillendiren en temel unsurlardan biri olmuştur. Şurası iyi bilinmelidir ki insanı onurlu ve onursuz kılan temel ölçüt davranışlardır. Davranışları kendisini onurlandırmayan kimseyi harici hiçbir aidiyet onurlandıramaz. İnsan, renk, dil, ırk, zenginlik, soy, sop gibi maddi izafi ve geçici ölçülere göre değerlendirilmemelidir” dedi.
 

HERKES AYNI ONURA SAHİPTİR

Hz Muhammed’in insan onurunu maddi ölçütlerle değerlendirmenin yanıltıcı olabileceğini ifade eden Yücel “İnsan bizatihi değerli ve onurlu bir varlıktır. Efendimizin nazarında siyahta aynı değerdedir beyazda. Zenginde aynı onura sahiptir fakir insanda. Hizmetçide aynı itibara sahiptir makam sahibi de. Öyle ümit ediyorum ki insanlık bu gün içinde bulunduğu sıkıntılı durumdan ancak Peygamberimizin rehberliği sayesinde kurtulacak ve herkes yeniden birbirini sevecek Allah’ın lütfettiği onuru koruyabilecektir” dedi.
 

ÜMMETİNİ KARDEŞ ADDETMİŞTİ

Program konferansla devam etti.  İl Müftü Yardımcısı Hızır Yağcı Peygamber Efendimiz ve İnsan Onuru konulu konferansı sundu. Peygamberin insanlığı sevdiğini, ümmetine kardeşlerim diye hitap ettiğini ifade eden Yağcı “Biz o mükemmel şahsiyeti görmeden sevdik. Biz onu tanımadan bilmeden kabullendik. Biz onu çok sevdik. O da insanlığı sevdiği gibi Ümmetini her şeyden daha fazla sevdi. O bizlere düşkün, müminlere karşı şefkatliydi. Bir kurban bayramında önce kendine kurban kesti daha sonra bir kurban daha keserek onu da kurban kesemeyen ümmetinin fakirlerine adamıştır. Ümmeti için kardeşlerimdir diye buyurduğunda Sahabei Kiram Efendilerimiz kendisine ‘Biz kardeşlerin değimliyiz?  sormuşlardı. Peygamberimiz onlara ‘Onlar beni görmeden inanacaklar. Onlar bu imanları nedeniyle benim kardeşlerimdirler’ buyurmuştu” dedi. 
 

BİZ ONU ÇOK SEVDİK

Ümmetinin de Hz. Peygamber’i çok sevdiğini ifade eden Yağcı “Biz de onu çok sevdik. Öyle çok sevdik ki asker ocağına onun adını verdik ve Peygamber ocağı dedik. Askerimize Mehmetçik diyerek onun adını verdik.  Hırkaı Şerifine emanet deyip kokusunu duymaya çalıştık.  Sakalı şerifi etrafında pervane olduk. Onu çok ama çok sevdik. Hz. Ömer’e beni ne kadar çok seviyorsun buyurduklarında Ömer kendisine ‘Sen canımdan sonra en çok sevdiğimsin’ buyurmuştu. Hz. Peygamber ‘Hayır olmadı beni canından da çok sevmelisin’ buyurmuştu. Çünkü Allah bir ayeti kerimede ‘Nebi müminlere kendi öz canlarından daha önceliklidir’ buyurmaktadır” dedi.
 

ONUN GİBİ YAŞAMALIYIZ

Sahabei Kiramın da Peygamberi çok sevdiğini belirten Yağcı “Sahabei Kiram Efendilerimiz onu canlarından çok daha üstün tutmuşlardır. Ona hitap ederlerken ‘Anam, babam ve canım sana feda olsun’ şeklinde başlarlardı. Her savaşta kendilerine bir zarar dokunmasın diye etrafında çemberler oluştururlardı. Uhut Savaşında Peygamberin Şehit edildiği haberi üzerine İslam Ordusu bozulma durumuna gelmişti. Haberin yalan olduğu anlaşılınca Müminler tekrar üstünlük sağlamışlardır. Onu severken, sevdiğimizi ifade ederken örnek hayatını da hayatımızın her aşamasında uygulamanın uğraşını vermek zorundayız. Kişi sevdiğini ancak bir şeyler yaparak ispat edebilir. Biz de onu çok sevdik. Bu sevgi mümtaz insanın her davranışının hayatımızda yer bulmasıyla gayeye ulaşacağını bilmemiz gerekir” diye konuştu.
 

Haber / Sevim BOZKURT

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10