Türk Metal yeniden sokağa indi

Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şubesi üyesi binlerce işçi, metal işçilerine verilmesi planlanan yüzde 4,6'lık zam oranını ikinci kez toplanarak protesto etti.

Çerkezköy 17.04.2013 20:39:00 0
Türk Metal yeniden sokağa indi

 MİTİNG GERÇEKLEŞTİ

Türk Metal Sendikası üyeleri Çerkezköy’de düzenlediği mitingde kendilerine MESS tarafından önerilen iyileştirme oranlarını protesto etti. Dün Çerkezköy Belediye Meydanı’nda saat 16.30’da toplanan Türk Metal Sendikası’na bağlı işçiler ve sendika çalışanları, aldığı kararda geri adım atması için MESS’e seslendi.
 

“İŞVERENLERDEN İNSAF BEKLEDİK”

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından yaklaşık beş bin üyeye “Demire çeliğe şekil veren, hayata önem veren, ekonomiye can veren değerli metal işçileri er meydanına hoş geldiniz” diyerek seslenen Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şubesi Başkanı Murat Koçak “İnsanların umutları vardır, beklentileri vardır. Bizler de on binlerce metal işçisi gibi bu sözleşme dönemini umutla bekledik. İnsanca yaşarız diye, insanca çalışırız diye bekledik. Eşimizin, çoluğumuzun, çocuğumuzun geleceği için bekledik. İşverenlerden insaf bekledik ve anlayış bekledik” diye konuştu.
 

“EN BÜYÜK YALANCI TÜİK’TİR”

Masaya oturdukları 9 Ocak’tan, masadan kalktıkları 4 Mart tarihine kadar MESS patronlarından bunları görmediklerini belirten Koçak “Çünkü onlar, masaya insafsızlığı koydular, anlayışsızlığı koydular. Biz de mücadelemizi ortaya koyduk. Pazara kadar değil, mezara kadar bu anlayışla mücadele edeceğiz. MESS patronları kendilerine bir yalancı şahit tutmuşlar. Bu yalancı şahidin adı TÜİK’tir. Bu TÜİK’in sepetine koyduğu yalanlar, en çok MESS patronlarını mutlu ediyor. Ama bizi mutlu etmiyor. Çünkü sepet, yalanlarla dolu. Bizim enflasyonumuz tırmanıyor. Çarşıda, pazarda can yakmaya devam ediyor. MESS patronlarına bizim enflasyonumuzu söyleyelim, doğalgaz, elektrik, odun-kömür yüzde 20’den fazla, su, ulaşım yüzde 15’ten fazla, ekmek, ayçiçeği yağı, deterjan, tavuk, makarna yüzde 10’dan fazla zamlandı. Bunlarda TÜİK’in rakamlarıdır” diye konuştu.
 

“BARIŞ YOKSA ÜRETMEKTE YOKTUR

“MESS patronları bültenden enflasyon kaçırmayın” diyerek konuşmasını sürdüren Koçak “Sosyete enflasyonunu bırakın. Bizim enflasyonumuza bakın. Bakın da görün, hayat pahalılığı neymiş ve siz de anlayınız. Metal işçileri bize dayattılar. TÜİK’e yaslandılar, bize 1.14’ü dayattılar. Yetmedi sosyal yardımlarda yüzde 9’u dayattılar. Onlar da yetmedi, esnek çalışmayı dayattılar. Bizi köle yapmak istediler. İşte biz bu dayatmaları reddettiğimiz için günlerdir meydanlardayız. Dün meydanlarda idik, bugün de meydanlardayız. Böyle giderse yarın da meydanlarda olacağız. Unutmasınlar, ekmek yoksa barışta yoktur. Barışta yoksa üretmek de yoktur” ifadesini kullandı. 
 

“ŞAŞIRMAYIN VE SABRIMIZI ZORLAMAYINIZ”

Bu kişilerin kitabında insafın olmadığını belirten Koçak “ Bunların kitabında sömürüden başka bir şey yok. Bunların vicdanında, kardan, paradan başka bir şey yok. Bunun için 4 Mart tarihinde masayı terk ettik. Biz, bu anlayışa her zaman karşı çıktık, çıkmaya da devam edeceğiz. Bugün de, yarın da karşı çıkmaya devam edeceğiz. Çünkü, bizim kitabımızda köleliğe geçit yok. MESS patronları, koca okyanusa bile küçük bir taş attığında okyanustan ses gelir. Ama sizden bir çıt bile yoktur. Bizler günlerdir eylem yapıyoruz. Günlerdir, demokratik hakkımız kullanıyoruz. Katı, dayatmacı ve uzlaşmaz tavrınızı protesto ediyoruz. Ama hala katısınız.. hala dayatmacısınız. Sizi yine uyarıyoruz. Şaşırmayın ve sabrımızı taşırmayınız” dedi.
 

“YAZIKLAR OLSUN”

MESS patronlarına “Biz işimizi seviyoruz, işyerimizi seviyoruz” diyerek seslenen Koçak “Bizim sevgimiz bir günlük değil, bir ömürlüktür. Biz yeri geldiğinde evimizin ekmeğinden kıstık, çocuğumuzun okulundan kıstık ama emeğimizden ve fabrikamızdan kısmadık. İşimiz için, fabrikamız için her şeyi yaptık. Yeter ki fabrikalarımızın bacası tütsün dedik. Yeter ki çarklar dönsün dedik. Bize cevabınız bu mu olacak? ,bu mu sizin işyeri sevginiz? bu mu sizin insana sevginiz? sizin emeğe saygınız bu kadar mı? bu mu sizin sağduyunuz? Yazıklar olsun size” ifadelerini kullandı.
 

“MÜCADELE SONUNA KADAR DEVAM EDECEK”

40 gündür meydanlarda olduklarını belirten Türk-İş Tekirdağ İl Temsilcisi ve Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak “40 gündür emeğimiz, ekmeğimiz için mücadele veriyoruz. 40 gündür, MESS patronlarının katılığına, dayatmacılığına, duyarsızlığına karşı onları uyarıyoruz, protesto ediyoruz. Emeğimizin karşılığını almadıkça, ekmeğimizi tam olarak almadıkça mücadeleye devam edeceğiz. Bu mücadele bizim emeğimiz içindir, bu mücadele bizim ekmeğimiz içindir. Bu mücadelemiz bizim onurumuzdur. Nereye kadar giderse gitsin, sonuna kadar mücadele edeceğiz. Biz mücadele başlattık. Biz, eylem yapıyoruz, diğerleri seyrediyorlar. Onlar patronlarla sarmaş dolaş olmaya devam etsin. Onlar, sıfır zamlara devam etsin. Onlar, iftiraya, karalamaya, fotokopiye devam etsin. Biz mücadeleye sonuna kadar devam edeceğiz” diye konuştu.
 

“GAZAMIZ MÜBAREK, YOLUMUZ AÇIK OLSUN”

“Bizler metal işçileriyiz, bizim sermayemiz emeğimizdir” diyerek binlerce kişiye seslenen Koçak “Biz, emeğimizin karşılığını almak için mücadele ediyoruz. Emeği ucuza kapatmak isteyen, işçileri köle yapmak isteyenlere karşı mücadele veriyoruz. Bizi sokağa çıkaran, mess patronlardır. Üretimi aksatan da onlardır. Sorumlu ve suçlu olanda onlardır. Mücadele yiğitlik ister. Mücadele sabır, inanç ve kararlılık ister. Ama her şeyden önce, birlik ister. Bizler metal işçileriyiz. Büyük ve güçlü Türk metalin üyeleriyiz. Yiğitlik de, kararlılık, inanç, sağduyu da hepsi bizde vardır. Biz bunun için büyüğüz, bunun için güçlüyüz. Büyük olduğumuz için, güçlü olduğumuz için ve bu mücadeleyi kazanmak için yola çıktık. Bu mücadeleyi kazanmadan da bu yoldan dönmeyeceğiz. Gazamız mübarek, yolumuz açık olsun “ diyerek sözlerini tamamladı. Koçak’ın açıklamasının ardından slogan atan işçiler, daha sonra olaysız bir şekilde dağıldılar.
 

Haber / Faik Onur KAYA

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10