Hijyen eğitimleri devam ediyor

Okul Kantinlerine Dair Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği çerçevesinde Tekirdağ Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün hijyen eğitimleri sürüyor.

Tekirdağ 19.04.2013 19:48:00 0
Hijyen eğitimleri devam ediyor

 MİLLİ EĞİTİM PERSONELİNE EĞİTİM

Önceki gün de Tekirdağ Merkezindeki Millî Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim ve öğretim kurumları okul yönetici ve eğiticilerine yönelik bilgilendirme ve eğitim toplantısı düzenlendi. Gıda ve Yem Şube Müdürü Kamil Yaman ile kontrol görevlileri Ziraat Yüksek Mühendisi Arzu Soyak, Veteriner Hekim Erhan Yalçın ile toplam 38 adet yönetici ve eğiticinin katıldığı toplantıda, Gıda ve Yem Şube Müdürü Kamil Yaman, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca hazırlanarak 05.02.2013 tarih ve 28550 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Okul Kantinlerine Dair Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği ile bu yönetmeliğe bağlı olarak “Eğitim Kurumlarında Faaliyet Gösteren Kantin ve Diğer Gıda İşletmeleri için Hijyen Kılavuzu”nun da yayınlandığını ifade edildi. Toplantıda ayrıca, aynı eğitimlerin okul çalışanlarına, kantin işletmecilerine, velilere ve öğrencilere de verileceği belirtildi.
 

YÖNETMELİĞİ ANLATTI

Toplantıda konuşan Gıda ve Yem Şube Müdürü Kamil Yaman, bu yönetmeliğin amacının, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim ve öğretim kurumları bünyesinde faaliyet gösteren yemekhane, kantin, kafeterya, büfe, çay ocağı gibi gıda işletmelerinin özel hijyen şartlarına, gıda güvenilirliğine ve resmî kontrolüne ilişkin kuralları belirlemek olduğunu ifade ederek “Bu yönetmelik, Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı örgün, yaygın ve özel eğitim kurumları bünyesinde faaliyet gösteren yemekhane, kantin, kafeterya, büfe, çay ocağı gibi gıda işletmelerinin özel hijyen şartlarına, satışa ve tüketime sunulan gıdaların güvenilirliğine ve kontrolüne ilişkin usul ve esasları kapsıyor” dedi. 
 

EKMEK İSRAFI ÖNLENMELİ

Yaman, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı örgün, yaygın ve özel eğitim kurumları bünyesinde faaliyet gösteren yemekhane, kantin, kafeterya, büfe, çay ocağı gibi gıda satan ve toplu tüketime sunan işyerlerinin ise kayıt işlemlerini 31 Aralık’a kadar tamamlamalarının yasal zorunluluk olduğunu belirterek “Ayrıca, 02.04.2013 tarih ve 28606 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2013/3 numaralı Başbakanlık Genelgesi ile “Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası” başladı. Toplumun nimet bildiği ve kutsal bir değer atfettiği en önemli gıdalardan olan ekmeğin, ülkemizde günde 6 milyon, yılda 2,1 milyar adedi israf ediliyor. Bu sonuç dikkate alınırsa israfın önlenmesinin ne kadar gerekli olduğu da ortaya çıkıyor” diye konuştu. 
 

HİJYEN KONUSUNDA BİLGİ VERDİLER

Ziraat Yüksek Mühendisi Arzu Soyak ile Veteriner Hekim Erhan Yalçın da Okul Kantinlerine Dair Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği hakkında bilgi vererek teknik ve hijyen konularında bilgilendirme yaptı. Yönetmelik gereği okul kantinlerinde yeterli çalışma alanı olması, zemin ve duvar yüzeylerinin sağlam yapıda, kolay temizlenebilir ve gerekli hallerde dezenfekte edilebilir olması, tavan ve tavan donanımları, buharlaşma ve damlamadan dolayı gıda ve hammaddelerin doğrudan ya da dolaylı olarak kirlenmesine neden olmayacak biçimde tesis edilen açık renkte, kirin birikmesini ve küfün üremesini önleyecek biçimde ve kolay temizlenebilir özellikte olması, pencereler ve diğer açıklıkların, kir birikimini önleyecek şekilde inşa edilmesi gerektiği, kapıların kolay temizlenebilir ve dezenfekte edilebilir olması, gıdanın hazırlandığı alanlardaki ve özellikle gıda ile temasta olan yüzeyler düzgün, yıkanabilir, korozyona dayanıklı ve toksik olmayan maddelerden yapılması, gıda işletmesinde üretim ve hazırlık alanlarının girişlerinde hijyen paspası bulundurulması, gıdaların uygun sıcaklıklarda muhafazası için yeterli kapasitede buzdolabı bulundurulması, yerleşim planı olmalı ve bu plan üzerinde çöp kovaları, zararlı mücadelesinde kullanılan tuzakların yerleri tanımlanması, oluşan atıkların en kısa sürede ortamdan uzaklaştırılması gerektiği belirttİ.
 

Haber / Sevim BOZKURT

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10