Akademide iletişim ve ekonomi masaya yatırıldı

Çerkezköy’e bu yıl ikincisi düzenlenen Yerel Yönetimler 3 Konulu siyaset akademisinin ikinci hafta programı önceki akşam saat 18.30’da Çerkezköy Halk Eğitimi Merkezi Salonu’nda gerçekleştirildi.

Çerkezköy 29.04.2013 20:27:00 0
Akademide iletişim ve ekonomi masaya yatırıldı

 İNSANLARIN BEĞENİSİNİ KAZANMADA 3 KRİTER

Programın ilk konuşmacısı Kişisel Gelişim Uzmanı Yüksel Bölük oldu. Siyasal İletişim konusunda akademi üyelerine bilgiler veren Bölük, siyasetçinin insanlara kendisini sevdirmesi gerektiğini ifade ederek siyasetçinin kendini sevdirmesi, iyi şeyler söyleme, etkin dinleme, beden dili, hitabet konularına değindi. İnsanların beğenisini kazanmak için 3 şeyin yapılması gerektiğini kaydeden Bölük, bunları ‘dik durmak’, ‘gülümsemek’ ve ‘iyi giyinmek’ olarak sıraladı.

SİYASETÇİ NASIL GİYİNMELİ?
Siyasetçiler için kahverengi rengini yasak olduğunu ifade eden Bölük, siyasetçilere kahverengi renkteki kıyafet giymelerini önermediklerini söyledi. Kravatın mecburi olduğunu kaydeden Kişisel Gelişim Uzmanı Bölük, “Kısa kollu ve tişört giymek yok. Ne kadar sıcak olursa olsun ceketinizi çıkarmayın. Çorap ve pantolonun rengi de birbiriyle uyumlu olmalı” dedi.

İNSANLARA GÜZEL ŞEYLER SÖYLEYİN
Siyasetçilerin insanlara güzel şeyler söylemesi gerektiğini söyleyen Bölük, “İnsanların dertleri ile ilgilenmeli, onların dertlerini sormalısınız. İnsanlara duymak istedikleri şeyleri söyleyin. İnsanlara kendilerinden bahsettirin. Uyumlu hareket etmek gerekir. Onların durduğu gibi durabilirsiniz” diye konuştu.

TAVSİYELERDE BULUNMAYIN
Siyasetçi adaylarına ‘insanlara tavsiyelerde bulunmayın” şeklinde tavsiyede bulunan Yüksel Bölük, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın Edirne’de kanser hastası Dilek Özçelik ile aralarında geçen diyalogu da anımsatarak “Zeki insanlar leb demeden leblebiyi anlar. Ama bazen iletişim hatası yaşanabiliyor. Bakan Bayraktar, 20 saniyesini ayırıp kanser hastası kızı dinleseydi, iletişim hatası da olmazdı” dedi.

KONUŞMANIZ 10 DAKİKAYI GEÇMESİN
Bir siyasetçini fotojenik olması gerektiğini de kaydeden Bölük “Basın açıklaması yapmak zorunda kalırsanız açıklamanız asla iki paragrafı ve 3 dakikayı geçmesin” diye konuştu. Beden dili konusuna da değinen Bölük, “Size kolunu kırmadan uzatan bir kişi, onun özel alanına girmenizi istemiyor demektir. Hanımlar el uzatmadan asla el uzatılmaz” dedi. Siyasetçilerin konuşma yaparken nelere dikkat etmesi gerektiği konusunda da bilgi veren Bölük, konuşmanın 10 dakikayı geçmemesi gerektiğini vurguladı.

DÜNYA EKONOMİSİNDEKİ 2 TEMEL EĞİLİM
Siyaset Akademisi programı, verilen aranın ardından Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhsin Kar’ın “Türkiye ve dünya ekonomisi” konulu dersi ile devam etti. Küreselleşme ve bölgeselleşme konuları üzerinde duran Kar 1944 yılından sonra dünya ekonomisinde 2 temel eğitim olduğunu ifade ederek “Bunlar küreselleşme ve bölgeselleşmedir. Küreselleşme, ülkeler arasındaki ekonomik sınırların kalkması ya da azaltılmasıdır” dedi.

KRİZ SÜRECİ İYİ YÖNETİLMELİ
Amerika’nın Türkiye’nin strateji ortağı olduğunu fakat iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin sınırlı olduğunu belirten Muhsin Kar “Amerika’nın Avrupa ile ilişkileri, bizim de Avrupa ile ilişkimiz yoğun olduğu için Amerika’da yaşanabilecek bir krizden biz de dolaylı olarak etkileniriz” ifadesini kullandı. Küreselleşmenin aynı zamanda sermayenin önündeki engellerin kaldırılması anlamına geldiğini kaydeden Kar, kriz sürecinin iyi yönetilmesi gerektiği vurguladı.

ARKA PLANDA 3 OYUN KURUCU VAR 
Bölgeselleşmenin de aynı coğrafyadaki ülkelerin bir araya gelerek aralarındaki sınırları kaldırması anlamına geldiğini ifade eden Kar, bölgeselleşmenin en başarılı örneklerinden birinin Avrupa Birliği olduğunu söyledi. Küreselleşme ve bölgeselleşmenin arka planda 3 oyun kurucusu olduğunu belirten Kar, bunların Dünya Ticaret Örgütü, IMF ve Dünya Bankası olduğunu kaydetti. 

ÜÇÜZLER OLARAK NİTELENDİRDİ
Bu 3 kuruluşun dünya ekonomisinin şekillenmesine katkıda bulunduğunu söyleyen Kar “Bu 3 kuruluş küreselleşme ve bölgeselleşmeyi teşvik ediyor” diyerek bu kuruluşları üçüzler olarak nitelendirdi. Dünya Bankası, Dünya Ticaret Örgütü ve IMF’nin kuruluş amaçlarından da bahseden Kar, dünya ekonomisini ardından da Türkiye Ekonomisi ile ilgili bilgiler verdi.

AKADEMİ ÜYELERİ KATILDI
Siyaset Akademisi programının ikinci hafta derslerine AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Alaettin Demirbağ, AK Parti Kapaklı İlçe Başkanı Ali Osman Orhan, Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı ve Mezarlıklar Müdürü Kenan Çetin, Çerkezköy Belediye Meclis Üyeleri Aynur Düzgünel, Behçet Güven, Kapaklı Belediye Meclis Üyeleri Ali Doğuş, Ruhi Özden, Ahmet Doğaç, AK Parti Karaağaç Belediye Meclis Üyeleri Çetin Özhan, Aytekin Odunci, AK Parti Kızılpınar Belediye Meclis Üyesi Hüseyin Şenses, AK Parti Kızılpınar Belde Başkanı Kamil Yiğit ve akademi üyeleri katıldı.

Haber / Gülveren VATANSEVER

0282 726 91 91
0282 747 65 10