“Ehli sünnette namaz farzdır”

Kapaklı Erenler Cemevi Alevi Dedesi Kemal Öztürk, Alevilik ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Kapaklı 2.05.2013 20:19:00 0
“Ehli sünnette namaz farzdır”

 “KÜSKÜN VE DARGINLAR GİREMEZ”

5 yıldır Çerkezköy’de yaşayan ve altı ay önce Kapaklı Erenler Cemevi’nde alevi dedesi olarak görev yapmaya başlayan Kemal Öztürk Cem evi ibadetinin özelliklerinden bahsetti. “Cem ibadeti ölmeden evvel ölmek, sorguya çekilmeden evvel kendini hesaba çekme yeridir” diyen Öztürk “Cem ibadetine küskünler, dargınlar giremez. Üzerinde kul hakkı bulunanlar, haram lokma yiyenler, insan canına kıyanlar da giremez. Kısacası yanlış işlerde bulunanlar ceme giremez. Biz bunu fecir suresinin 27 ve 28’inci ayetleri hükmüne göre yapıyoruz. Cenab-ı Hak buyuruyor ki “Ey can razı etmiş ve razı edilmiş olarak dön rabbine” Bu ayet gereği canlardan rızalık ikrar alıyoruz. O ikrar cenabı hakka niyazdır. Eğer bu ikrarı verip de ceme katılan var ise ikrarı bize, inkarı kendinedir. İki cihanda yüzü karadır” dedi.
 

“NAMAZ İNSANIN BİREYSEL İBADETİDİR”

“Cem’de neden namaz kılınmaz” sorusunu içtenlikle cevaplayan Öztürk “Namaz insanın bireysel ibadetidir. Cami olmadığı yerde mescit ve evlerde kılınabilir. Ama cem ibadeti cem evlerinde olmak zorundadır. Cem ibadeti toplu yapılan bir ibadet şeklidir. Ehli sünnette namaz farzdır, alevi ehlibeyti sevenlerinden ikrar farzdır. Bu ikrar ceme girerken sorulan sorgu sualin tamamıdır. Buna uymayan can bizden değildir” diye konuştu. Alevilik teriminden de bahseden Öztürk “Alevilik tevhid dinidir. Cenabı hakkın Bakara Suresi’nin 285-286’ncı ayetleri hükmüne göre Allah’a, meleklerine ve Kuran’a peygamberlere inanmak peygamberler arasında fark gütmemiştirCenabı hak Şura suresinin 23.ayetinde “İman edip iş ve harekette bulunan kullarına müjdelemekte olduğu saadettir. Bu tebliğime karşılık sizden Allah’a ibadet, Ehlibeytime sevgi ve saygı istiyorum” demiştir. Ahzap suresinin 33. ayetinde “Ey ehlibeyt, peygamber ailesi. Allah sizden günahları gidermek ve sizi tertemiz kılmak istiyor” demiştir. Bu nedenle Aleviler peygamber efendimiz ile onun ehlibeytinin nurlu yolundan giderler. Bu yol sevgi, saygı güzel ahlak ve Kerbela acısını içinde barındıran edep erkan yoludur” dedi.
 

“DÖRT ÇEŞİT ABDEST VARDIR”

Alevi ehlibeyt yolunda dört abdest çeşidi olduğunu belirten Öztürk “Beden abdesti su ile alınır, bedenin kirini temizler. Ancak cenabı hakkın huzuruna varmaya yeterli değildir. Bir diğer abdest çeşidi ise Akıl abdestidir. Akıl abdestli değilse ibadet yapılmaz ve ceme girilmez. Düşünceleri ve ahlakı bozuk olan insan hala dünyanın boş nefsi ile uğraşanlar abdestsizdirler. Ne kadar yıkansalar da akıl abdestsizdirler. Cemde kadın erkek diye bakılmaz. Hepsi bir candır. Üçüncü abdest çeşidi ise kalp abdestidir. Bu abdest ise gözyaşı ile olur. İnsanın hatalarını eksiklerini bilip tövbe edip, Kerbela acısına gözyaşı dökmektir. Dördüncü ve son abdest türü ise ruh abdestidir. Bu abdest ise peygamber ve ehlibeyt sohbeti olur” bilgisini verdi. 
 

“TÜRKÇE ANLADIĞIMIZ ŞEKİLDE İBADET YAPIYORUZ”

Neden Türkçe ibadet ettikleri konusunu da açıklayan Öztürk “Cenabı hak Duhan suresinin 58’inci ayetinde şöyle buyurmaktadır. ‘Esirgeyen bağışlayan Allah’ın adıyla ey Muhammed biz kuranı senin dilinde anlayıp idrak edersin diye Arapça indirdik’. Arapça kuran okumak güzeldir. Ancak daha da güzel olanı cenabı haktan bize ne söylediği anlayıp idrak edip ona göre bir hayat yaşamaktır. Bu yüzden Türkçe anladığımız şekilde ibadet yapıyoruz” ifadelerini kullandı. Cemevlerinde neden saz çaldıkları ile ilgili de konuşan Öztürk “Bir insandan alim derviş olabileceği gibi zalim günahkar da olabilir. Biz sazın gözyaşı döküp mersiyeler söyleyip ehlibeyte olan acımızı, sevgimizi bağlılığımızı dile getirmekteyiz. Ancak birileri sazla, eğlence yapıyorsa ve onu eğlence aracı olarak kullanıyorsa onun sorunudur ve kendi anlayışıdır. Nasıl insanın alimi ve zalimi olduğu gibi biz sazı alim yaptık, birileri de zalim yaptıysa da o onların sorunudur” dedi. 
 

“BU KİMSEYE YARAR SAĞLAMAZ”

Alevilikten ve Sünnilikten önce herkesin cenabı Hakkın kulu olduğunu belirten Öztürk “Yani hepimiz bir Allah’ın kuluyuz. Herkesin üzerinde cenabı Hakkın nazarı vardır. Bu vesile ile yaratılanı severiz, yaradan aşkına. Bir kulun dini dili ırkı rengi ne olursa olsun o bizim için yücedir. Çünkü onda cenabı hakkın nuru vardır. Ona sen hangi dindensin, hangi mezheptensin yada nasıl ibadet yapıyorsun diye sormayız. Çünkü cenabı hakkın kulu olmak bunların hepimizin üstündedir. Biz biliyoruz ki hiçbir insan Yahudi, Hıristiyan, Sunni, Alevi olarak dünyaya gelmeye karar vermemiştir. Burada yol önderlerine, din önderlerine düşen görev insanlar arasına nifak sokmak, kin nefret aşılamak değildir. Bu kimseye yarar sağlamaz. Hayır da getirmez. Bırakın herkes anladığı şekilde rabbine ibadet etsin, önemli olan nasıl ibadet yaptığımız değil bu ibadetlerden ne anladığımızdır.” dedi.
 

Haber / Faik Onur KAYA

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10