Çerkezköy’deki yöneticilere kantin yönetmeliği anlatıldı

Okul Kantinlerine Dair Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği kapsamında eğitimler devam ederken, önceki gün de Çerkezköy’de Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı eğitim ve öğretim kurumları okul

Çerkezköy 4.05.2013 00:20:00 0
Çerkezköy’deki yöneticilere kantin yönetmeliği anlatıldı

 KATILIM BELGESİ VERİLECEK

Toplantıya Tekirdağ Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Gıda ve Yem Şube Müdürü Kamil Yaman ile kontrol görevlileri Ziraat Yüksek Mühendisi Arzu Soyak, Veteriner Hekim Erhan Yalçın, Çerkezköy Toplum Sağlığında görevli sağlık personeli ile toplam 38 adet yönetici ve eğitici katıldı. Toplantıya katılan Çerkezköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü personeline katılım belgesi düzenlenecek.
 

 

 

VELİ VE ÖĞRENCİLERE DE EĞİTİM VERİLECEK

Toplantıda konuşan Gıda ve Yem Şube Müdürü Kamil Yaman, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca hazırlanarak 05.02.2013 tarih ve 28550 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Okul Kantinlerine Dair Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği ile Bu Yönetmeliğe bağlı olarak “Eğitim Kurumlarında Faaliyet Gösteren Kantin ve Diğer Gıda İşletmeleri için Hijyen Kılavuzu”nun da yayınlandığını ifade ederek, aynı eğitimlerin okul çalışanlarına, kantin işletmecilerine, velilere ve öğrencilere de yapılacağını belirtti.
 

AMACI VE KAPSAMI

Bu Yönetmeliğin amacının, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim ve öğretim kurumları bünyesinde faaliyet gösteren yemekhane, kantin, kafeterya, büfe, çay ocağı gibi gıda işletmelerinin özel hijyen şartlarına, gıda güvenilirliğine ve resmî kontrolüne ilişkin kuralları belirlemek olduğunu söyleyen Yaman, Bu Yönetmeliğin, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı örgün, yaygın ve özel eğitim kurumları bünyesinde faaliyet gösteren yemekhane, kantin, kafeterya, büfe, çay ocağı gibi gıda işletmelerinin özel hijyen şartlarına, satışa ve tüketime sunulan gıdaların güvenilirliğine ve kontrolüne ilişkin usul ve esasları kapsadığını ifade etti.
 

GÜNDE 6 MİLYON EKMEK İSRAF EDİLİYOR

Millî Eğitim Bakanlığına bağlı örgün, yaygın ve özel eğitim kurumları bünyesinde faaliyet gösteren yemekhane, kantin, kafeterya, büfe, çay ocağı gibi gıda satan ve toplu tüketime sunan işyerlerinin ise kayıt işlemlerini 31 Aralık’a kadar tamamlaması gerektiğini vurgulayan Kamil Yaman, ayrıca, 02.04.2013 tarih ve 28606 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2013/3 numaralı Başbakanlık Genelgesi ile “Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası” hakkında da bilgi vererek “Toplumumuzun nimet bildiği ve kutsal bir değer atfettiği en önemli gıdalarımızdan olan ekmeğin, ülkemizde günde 6 milyon, yılda 2,1 milyar adedinin israf edildiği sonucu dikkate alınırsa israfın önlenmesinin ne kadar gerekli olduğunu ortaya çıkıyor” dedi.
 

YÖNETMELİĞİ ANLATTILAR

Ziraat Yüksek Mühendisi Arzu Soyak ve Veteriner Hekim Erhan Yalçın da Oul Kantinlerine Dair Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliğini anlatarak teknik ve hijyen konularında bilgilendirme yaptı. Okul kantinlerinde yeterli çalışma alanının olması, zemin ve duvar yüzeylerinin sağlam yapıda, kolay temizlenebilir ve gerekli hallerde dezenfekte edilebilir olması, tavan ve tavan donanımların, buharlaşma ve damlamadan dolayı gıda ve hammaddelerin doğrudan ya da dolaylı olarak kirlenmesine neden olmayacak biçimde tesis edilen açık renkte, kirin birikmesini ve küfün üremesini önleyecek biçimde ve kolay temizlenebilir özellikte olması, pencereler ve diğer açıklıklarının, kir birikimini önleyecek şekilde inşa edilmesi, kapıların kolay temizlenebilir ve dezenfekte edilebilir olması, gıdanın hazırlandığı alanlardaki ve özellikle gıda ile temasta olan yüzeylerin düzgün, yıkanabilir, korozyona dayanıklı ve toksik olmayan maddelerden yapılması, gıda işletmesinde üretim ve hazırlık alanlarının girişlerinde hijyen paspası bulundurulması gerektiği belirtildi.
 
 
ATIK BİRİKİMİNE İZİN VERİLMEMELİ
Toplantıda ayrıca, gıdaların uygun sıcaklıklarda muhafazası için yeterli kapasitede buzdolabı bulundurulması, yerleşim planı olması ve bu plan üzerinde çöp kovaları, zararlı mücadelesinde kullanılan tuzakların yerlerinin tanımlanması, atık birikimine izin verilmemesi, oluşan atıkların en kısa sürede ortamdan uzaklaştırılması, kimyasal malzeme depolarının bulaşmaları engelleyecek şekilde birbirinden ayrı yerlerde depolanması, camlar ve tüm ışık kaynaklarında bulunan camların, kırılmaya karşı koruma altına alınması, işyerlerinde kullanılan bıçaklık ve bıçakların saplarının tahta malzemeden olmaması, bıçaklar kullanılmadıkları zaman, bıçaklıklarda bekletilmesi, gıdaların doğranmasında ve hazırlanmasında kullanılan doğrama tezgahlarının tahta malzeme dışında kolay temizlenebilir ve dezenfekte edilebilir bir malzemeden olması, tost makinesi, ızgara gibi ekipmanın temizliği ve dezenfeksiyonunun günlük olarak yapılması, tuvaletler ve soyunma odalarının, gıda yıkama bölümlerinin el yıkama bölümlerinden ayrı olması, sıcaklığın aşırı oranda yükselmesini, buharın yoğunlaşmasını, toz oluşumunu önlemek ve kirli havayı değiştirmek için mekanik veya doğal havalandırma sistemi sağlanması, gıda işletmelerinde her zaman kullanıma hazır halde ve yeterli miktarda bulunan suyun içilebilir nitelikte ve 17/2/2005 tarihli ve 25730 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmeliğe uygun olması, temizlikte kullanılan alet ve ekipman, temizlik maddeleri ve dezenfektanların gıda maddelerinin bulunduğu alanların dışında, uygun kapalı ve kilitli yerlerde muhafaza edilmesi gerektiği vurgulandı.
 

UYULMASI GEREKEN KURALLAR

İşletmelerde çalışan personelin uyması gereken kurallar hakkında da bilgi verilerek “İşletmelerde çalışan kişiler temizlik ve hijyen kurallarına uymak zorundadır. Gıda hazırlık ve üretim alanında çalışan personel, özel kıyafet giyer. İş elbiselerinin cepleri olamaz. Gıda hazırlık ve üretim alanı içinde saç, sakal ve bıyığın kapatılması amacıyla kep/bone/şapka/maske kullanılır. Çalışan personel hazırlık ve üretim alanı içinde takı takamaz. Hazırlık ve üretim alanında çalışan personelin tırnakları kısa ve temiz olmak zorundadır. Oje, cila ve makyaj malzemesi kullanılamaz. Hazırlık ve üretim alanı içinde çalışan personel, uzun kollu iş elbisesi giyer ya da tek kullanımlık kolluk takarak çalışılır. Hazırlık alanı içinde sakız çiğnenmez, herhangi bir şey yenilmez ve sigara içilmez. Ellerinde açık yara, çıban, deri hastalığı olan kişiler gıdaya temas ettirilmez. Koruyucu bant ve eldiven ile çalışılır. Çalışanların el kesiklerinde mavi renkli yara bandı kullanılır. Gıdalarla taşınması ihtimali olan bir hastalığı olan veya bulaşıcı yara, deri enfeksiyonları ve ishal gibi hastalığı olan kişilerin gıda işletmesinde çalışmasına izin verilmez. Belirtilen durumlar dışında eldiven kullanılır. Depolama, üretim ve hazırlık alanlarına yetkili personel dışında girebilecek tüm kişilerin hijyen kurallarına uyması sağlanır. Personel işe alınmadan önce, bulaşıcı enfeksiyon içermediğini kanıtlayan gerekli sağlık muayenesi yaptırılır ve sonuçlar uygun ise işe alınır. Bu kontroller periyodik olarak, çalıştığı sürece devam ettirilir. Gıda üretim ve hazırlık alanlarına girişte el dezenfektanları bulundurulur. Bu alanlara girmeden ve gıda ile temas etmeden önce personel, iyi hijyen uygulamaları çerçevesinde ellerini usulüne uygun bir biçimde yıkar ve dezenfekte eder. İşletmede çalışan personele gıda güvenilirliğinin sağlanması, insan sağlığının korunması ve gıdaya bulaşmaların engellenmesi amacıyla düzenli olarak eğitim verilir. Eğitim verilmesinin sağlanmasından gıda işletmecisi sorumludur. Zararlı ile mücadele programı kapsamında, ilaçlama periyodik olarak yapılır” denildi.
 

Haber / Cem BÜLBÜL

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10