Nüfus ve tüketim olgusu artıyor

Bu yıl dördüncüsü gerçekleştirilen ''Ekoloji 2013'' sempozyumu, Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından Rektörlük Konferans Salonu’nda başladı.

Tekirdağ 5.05.2013 20:34:00 0
Nüfus ve tüketim olgusu artıyor

 TEHLİKELERE DİKKAT ÇEKTİ

Sempozyuma Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek, İl Emniyet Müdürü Ali Yılmaz, NKÜ Rektör Yardımcıları, öğretim görevlileri, Türkiye’nin farklı üniversitelerinden öğretim görevlileri ile öğrenciler katıldı. Açılış töreninde konuşan NKÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Temel Gençtan, artan nüfus ve yaşam standartlarının yükselmesinin tarım, toprak ve su gibi alanlarda yol açtığı tehlikelere dikkat çekerek “Günümüzde nüfus ve tüketim olgusu tahmin edilemeyecek hızla artmaktadır. Hızla artan tüketimin karşılanması için doğal kaynakların tüketimi artmaktadır. Dünyadaki bu kötü gidişi durdurmak için ülkeler, çıkarlarını göz ardı ederek, bir takım çalışmalar gerçekleştiriyorlar” dedi.
 

SAĞLIKLI YAŞAM KOŞULLARINI İNCELEYEN BİLİM DALINA DÖNÜŞTÜ

Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek de, ekolojinin önemine dikkat çekti. Ekolojinin genel anlamıyla canlıların çevresi ile olan ilişkilerini inceleyen bilim dalı olarak tanımlandığını ifade eden Şimşek, “Son yıllarda artan çevre sorunlarıyla birlikte kapsamı değişmiş, sağlıklı yaşam koşullarını inceleyen bilim dalına dönmüştür” diye konuştu.
 

FARKINDALIK YARATILMALI

Dünya nüfusunun hızla arttığına da dikkat çeken Şimşek “Buna bağlı olarak tüketim de ileri boyutlara ulaşmıştır. Teknolojik gelişmelerle birlikte dünyadaki sorunlar ciddi boyutlara ulaşmıştır. Böyle çalışmalar ile çevre sorunları alanında farkındalık yaratılmalı, çevre dostu teknolojiler geliştirilmeli” diye konuştu.
 

EKOLOJİK DÜZENİ TEHDİT EDİYOR

Açılış konuşmalarının ardından NKÜ Ziraat Fakültesi Tarım Bitkileri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Temel Gençtan “Ekoloji ile Tarım” konulu sunum yaptı. Prof. Dr. Gençtan, insanlık tarihinin en önemli gelişmesini 12 bin yıl önce başlayan ‘tarım’ olarak tanımladı. İnsanlık tarihinin en önemli gelişmesini tehdit eden en önemli sorunun nüfus artışı olduğunu belirten Prof. Dr. Gençtan, “Küresel ısınma, sera etkisi, hava, su ve toprak kirliliği, erozyon gibi tehlikeler, ekolojik düzeni tehdit etmektedir” dedi. 
 

EKOSİSTEM VE EKOLOJİK DENGE

NKÜ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Altın da “Ekosistem ve Ekolojik Denge” konulu sunum yaptı. Altın, “Bir ekosistemdeki canlılara ait biyolojik ve fizyolojik aktivitelerin hiçbir şekilde sorun yaratmayacak şekilde devam etmesine ekolojik denge denir. Bitkiler ve hayvanlar ortamlara uygun olarak değişimler göstermektedir. Ekosistemlerin bozulması canlıların bu düzenini, dolayısıyla dünyamızı tehdit etmektedir” diye konuştu.
 

ORMAN VARLIĞI VE BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK

İstanbul Orman Bölge Müdür Yardımcısı Şahin Aybal, 4 ili bünyesinde bulunduran bölgenin orman varlığı, biyolojik çeşitliliği ve ağaç çeşitlerini anlattı. Aybal, Bölge Müdürlüğünün ekolojik çeşitliliğe katkısını dile getirirken, ormanları tehdit eden tehlikelere karşı geliştirilen projelerden bahsetti. Açılış töreninin ardından sempozyumda emeği geçenlere teşekkür plaketi verildi
 

Haber / Sevay KARDEŞ

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10