Yaşayan Çanakkale

Çanakkale 1915 Savaş Malzemeleri Müzesi, Çerkezköy Kapalı Spor Salonunda açıldı. 4 bin parça savaş malzemesinin sergilendiği müzenin açılış kurdelesini, Çerkezköy Kaymakamı Ayhan Bayhan, Beled

Çerkezköy 6.05.2013 20:21:00 0
Yaşayan Çanakkale

 Çerkezköy Haber -  4000 parça savaş malzemesinin sergilendiği Çanakkale 1915 Savaş Malzemeleri Müzesi dün  Çerkezköy Kapalı Spor Salonunda açıldı. 

 

TARİHİMİZDE YERİ BÜYÜKTÜR

Dün saat 14.00’da düzenlenen törende açılış kurdelesi Çerkezköy Kaymakamı Ayhan Bayhan, Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem, 3. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Hasan Nevzat Taşdeler ve Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilcisi Hasan Hüseyin Yarlıgan tarafından kesildi. Açılış öncesi konuşan Çerkezköy Kaymakamı Ayhan Bayhan, “Çanakkale Savaşlarının tarihimizde çok büyük bir önemi vardır. Bu savaş ve diğer yurt savunmalarında şehit düşmüş bütün büyüklerimizi rahmet yad ediyorum. Belediye Başkanımıza Çerkezköy insanın müzeyi görebilmesine imkân tanıdığı için teşekkür ediyorum” dedi.
 

10 MİLYON ÖĞRENCİ GÖRDÜ

6 -15 Mayıs günleri,  09.00 ile 19.30 saatleri arasında açık kalacak olan Çanakkale 1915 Savaş Malzemeleri Müzesi Müdürü Cengiz Yürükaslan, müze hakkında bilgiler verdi. Müzede 4 bin parça savaş malzemesinin sergilendiğini ifade eden Yürükaslan “Çanakkale Savaşı Müzemizi dört yıl önce başlatmış olduğumuz bir program kapsamında 174 İl, ilçe ve beldede Türk halkı ile buluşturduk. 10 milyon öğrenciye ecdadımızın amansız bir savaşta kullanmış olduğu malzemeleri gösterme imkânı bulduk. Gelecek yıl ise Doğu Anadolu’da programımıza devam edeceğiz” bilgisini verdi.
 

MİSKET BOMBALARI ATILMIŞTI

25 anlatım panosu, 35 dakikalık 1915 yılı film çekimi, 40 masa ve toplam 4 bin adet savaş malzemesinin yer aldığı müzenin gezilmesi esnasında, ilk misket bombalarının Çanakkale Savaşında Türk askeri üzerine atıldığını belirten Müze Müdürü Yürükaslan “Bazı silahların Türk Askeri üzerinde denendiği Çanakkale Savaşı, Türk insanının ateşten imtihanı olarak değerlendirilmelidir. Çanakkale’de bir metre yer kazsanız bir römork dolusu malzeme çıkarırısınız.” ifadelerini kullandı.
 

10 BİN ASKERİN BACAĞI KESİLMİŞTİ

Çanakkale Savaşı esnasında Türk askeri üzerine atılan misket bombalarını göstererek bilgiler veren Yürükaslan,  10 bin Türk Askerinin bacağının kesilmesine neden olan zehirli yıldızı tanıttı. Yörükaslan “Dört sivri ucu olan zehirli yıldız fırlatıldıktan sonra bir ucu havada kalarak yürüyen askerin ayağına batıyor. Çıkarılması bir hayli zor olan yıldızın,  zehirli olması nedeniyle bacak kesilerek zehirin vücuda yayılması engelleniyordu Bu şekilde 10 bin Türk Askerinin bacağının kesilmiştir” bilgilerini verdi.
 

MEZARLIKLAR DUYGULANDIRDI

Gittikleri her il, ilçe ve beldeden Çanakkale savaşına katılmış olup cephede şehit düşen 25 kişinin minyatür şehitliklerini de o yere götürdüklerini, bu şehitliklerde Şehit askerlerin isim ve yaşlarının mezarı üzerinde yazılı olduğunu ve bunun insanları çok duygulandırdığını ifade eden Yürükaslan “Çanakkale anlatılmakla anlaşılır bir savaş değildir” dedi.
 

BAYHAN DEFTERİ İMZALADI

Müzenin açılışında müze özel defterine günün anlam ve önemine dair duygularını yazan Çerkezköy Kaymakamı Ayhan Bayhan şu ifadelere yer verdi. “Öncelikle Sayın Belediye Başkanı Ali Ertem Çanakkale Müzesi ile ilgili girişimlerinden dolayı çok teşekkür ederim. Çanakkale zaferi Türk Tarihi açısından çok önemlidir. Çanakkale Müzesinin Çerkezköy’de sergilenişi gençlerimize tarih bilincinin verilmesi açısından çok önemlidir. Emeği geçen herkese teşekkür ederim”
 

SİYASİLER AÇILIŞTA BULUŞTU

Müzeyi görmeye gelenler arasında Çerkezköy Kaymakamı Ayhan Bayhan,  Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem, Belediye Başkan Yardımcısı Gökhan İnce, 3. Zırhlı Tugay Komutanı Hasan Nevzat Taşdeler yer alırken ayrıca Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Şubesi Başkanı Hasan Hüseyin Yarlıgan, Çerkezköy Müftüsü Mahmut Emin, AK Parti İlçe Başkanı Alaettin Demirbağ, CHP İlçe Başkanı Metin Dönmez, MHP İlçe Başkanı Koray Önsel, AK Parti Kadın Kolları Başkanı Nuran Yeşil, Milli Eğitim Müdürü A.Hamdi Zenginal, Milli Eğitim Şube Müdürleri Hüseyin Erdoğan, Hüseyin Yaşar, Vergi Dairesi Müdürü Haci Şimşek, öğrenci, öğretmen ve çok sayıda vatandaş yer aldı.
 

Haber / Türker ÖZKAN

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10