Yapılan uygulamalar bizi ‘sakat’lıyor

10-16 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Sakatlar Haftası dolayısıyla Çerkezköy’de de çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Kutlamalar çerçevesinde Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şubesi üyeleri At

Çerkezköy 13.05.2013 20:02:00 0
Yapılan uygulamalar bizi ‘sakat’lıyor

 Çerkezköy Haber - 10-16 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Sakatlar Haftası tüm yurtta olduğu gibi Çerkezköy’de de çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

 

YÜRÜYÜŞ DÜZENLENDİ

10-16 Mayıs Sakatlar Haftası kutlamaları kapsamında dün Çerkezköy'de yürüyüş düzenlendi. Saat 12.30'da Atatürk Caddesi’ndeki Pera Villa Pastaneleri önünden Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürüyen Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Hayrettin Çetinkaya ve beraberindekiler, meydandaki Atatürk Anıtı'na çelenk sundu. Hep bir ağızdan İstiklal Marşı'nı da okuyan engelliler yürüyüşlerine devam ederken, yürüyüş dernek binası önünde son buldu.
 

ÜZÜNTÜ DUYDUK

Dernek üyeleri ile birlikte Atatürk Anıtına çelenk koyan Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Hayrettin Çetinkaya dernek binası önünde basın açıklaması yaptı. Her platformda Sakatlar Derneği’ne destek verdiklerini belirten Çerkezköy Kaymakamı Ayhan Bayhan, Belediye Başkanı Ali Ertem ve İlçe Emniyet Müdürü Murat Kocabıçak’ın bugünkü etkinliğe katılmamalarından dolayı duyduğu üzüntüyü dile getiren Çetinkaya “Biz her şeye rağmen birlik içinde olduğumuzu gösteriyoruz. Sakatlar Derneği’nin her zaman yanlarında olduklarını belirten protokol üyelerimiz bugün buraya iştirak etmediler” dedi.
 

“KENDİ DÜNYALARINA GERİ DÖNECEK”

Farklı engel gruplarından binlerce engellinin, bir hafta süresince resmi yada özel çeşitli etkinliklerle kendilerini ifade etme, toplumla bütünleşme çabası içinde olacağını belirten Çetinkaya “Bu günlerden geriye yalnızca medya organlarına düşen birkaç satır, birkaç görüntü ve söz kalacak. Sonrasında engelliler yine görünmeyen, konuşulmayan, unutulan bir toplum kesimi olarak kendi dünyalarına geri denecek. Bu kısır döngü, yıllardır sürüyor ve alınmayan önlemler, yapılmayan görevler nedeniyle sürmeye de devam edecek. Evlerine hapsedilmiş on binlerce engelli, bir gün kendilerine de hayatın güleceğine olan umutlarını her gün biraz daha tüketecek” ifadesini kullandı.
 

“BİNLERCE ENGELLİYİ İŞSİZ BIRAKTILAR”

Ne kutlama yapmaya ne de birilerini mutlu etmek için hoş görünmeye dermanlarının olmadığını ifade eden Çetinkaya “Çünkü her yeni düzenleme ile hayatımız iyileşmek yerine daha da kötüleşiyor. Anayasa değişiyormuş, atık bize sakat özürlü denilmeyecekmiş. Doğrudur, güzeldir ama yapılan diğer düzenlemeler bizi “sakat”lıyor. Özürlü hale getiriyor. Fiziki engeller kaldırılacaktı, yasa çıkarılacaktı. 7 yıl geçti ve süresi bitti. Yine yasa değiştirdiler, fiziki engellerin kaldırılmasını sonsuzluğa ötelediler. Kalın harflerle belirtmek gerekirse, bizleri evlerimizin içine terk ettiler. Engellilere ve yaşlılara verilen aylıkları almayı neredeyse hayal etmekten uzaklaştırdılar. Hastaneleri bize mevzuatla yasakladılar. Tedavi olmayı, ilaç almayı, gerekli araç gereçlerimizi sağlamayı bizler için olanaksız hale getirdiler. Yıllardır boş tutulan kadroları açacağı, engellilerin çalışmasına olanak tanıyacağız dediler, sevindik. Sevincimizi de kursağımızda bıraktılar. Şaibeli bir sürecin sonunda, yine binlerce kadroyu boş, binlerce engelliyi işsiz bıraktılar” dedi.
 

“EŞİT İNSANLAR OLARAK YAŞAMAK İSTİYORUZ”

Basın mensuplarına da seslenen Çetinkaya “Bir yıl da sizlerin karşısına güler yüzlerle çıkmak, yeni bir hakkımızı kutlamak isterdik. Olmuyor, bir biri ardına yapılan mevzuat değişiklikleri, bizleri sürekli geriyegötürüyor. Sizleri, sesimiz, sözümüz, gözümüz kulağımız olmaya davet ediyoruz. Bizler sadece herkes eşit gibi eşit insanlar olarak yaşamak istiyoruz, bunu hak ettiğimize inanıyoruz” dedi.
 

DERNEK BİNASI ÖNÜNDE PROGRAM YAPILDI

Yürüyüşün ardından dernek binası önünde de program düzenlendi. Burada düzenlenen programa AK Parti İlçe Başkanı Alaettin Demirbağ, CHP İlçe Başkan Vekili Erdoğan Fıçıçı, CHP Gençlik Kolları Başkanı Tansu Altınel, CHP İlçe Yönetim Kurulu üyeleri, Çerkezköy Emlakçılar Derneği Başkanı Serkan Karagöz, Müjgan Serkan Karagöz İlköğretim ve İş Okulu Okul Aile Birliği Başkanı ve hayırsever Müjgan Karagöz, okul müdürleri, Çerkezköy Türk Tekstil Vakfı Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi ve Anadolu Teknik ve Anadolu Lisesi okul yönetimi ve öğrencileri, Müjgan Serkan Karagöz İlköğretim ve İş Okulu öğrencileri ile engelliler, engelli aileleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Programda konuşan Serkan Karagöz bugünün anlamının çok önemli olduğunu vurgulayarak “Bu yaşadığımız dünyada Rabbim her şeyi verebilir. Rabbimiz iyiliği, kötülüğü, acıya verir ama en güzeli de sağlık ve sıhhattir. Burada bulunan bir çok özürlü kardeşimizin acılarını bizler de gönülden paylaşıyoruz” dedi.
 

“RUHEN RAHATLATIYOR”

Engellilerin programına katılmanın insanı ruhen rahatlattığını belirten AK Parti İlçe Başkanı Alaettin Demirbağ “Engellilerimizin gerek doğuştan, gerek sonradan kaza yada hastalık sonucu olsun giderilmeyecek sorunlara elimizden bir şey gelmez. Bunlar yüce rabbimizin vermiş olduğu kaderdir diyoruz. Onların rahat bir şeklide yaşaması için neler yapabiliriz onların hesabını yapmak zorundayız. Çerkezköy’de Sakatlar Derneği Başkanı Hayrettin Çetinkaya gibi Serkan ve Müjgan Karagöz gibi insanları Allah herkese başkan nasip etsin. Çerkezköy Belediyesi aldığı meclis kararı sonucunda engellilerimize mükemmel bir bina kazandırdı. Çerkezköy Belediyesi ve Meclis üyelerinden de Allah razı olsun” diye konuştu.
 

“400 YÜZ BİN ENGELLİ MAAŞI VERİYORUZ”

AK Parti hükümetinin engellilere yaptığı hizmetlerden de bahseden Demirbağ “AK Parti dört yüz bin engelliye maaş veriyor. Ayrıca bu rakam kadar da engelli bakım ücreti vermektedir. 1 milyon civarında engelliye ve evinde hastaneye gidemeyenlere doktor evine gidiyor. Bütün bu yapılanlar bir lütuf değildir, engelli kardeşlerimizden ne kadar fazla yararlanıyorsak, onların o kadar da hakkı vardır. Bunları ödemek zorundayız. Yaptıklarımız yeterli değildir. Bundan sonra daha fazla hizmet yapacağız” ifadelerini kullandı.
 

GÜZELLİK GEÇİTİ YAPILDI

Konuşmaların ardından güzellik geçidi yapıldı. Merve Mardin, Hülya Güven, Rabiha Erden, Çişem Aksu, Nursena Kuru, Ebru Çınar, Gülfem Tuna, Fatma Düzgün, Sevcan Tekin, Ayşen İğdeli, Ürküş Kılış, Çiğdem Han, Dilek Andinç ve Nurcan Doğan’a protokol üyeleri tarafından taçları takıldı. Programda Sakatlar Haftası dolayısıyla okullarda düzenlenen resim ve kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere de ödülleri verildi.
 

DERECEYE GİREN ÖĞRENCİLERE HEDİYELERİ VERİLDİ

Anaokulu kademesinde resim yarışmasında birinci olan Zübeyde Hanım Anaokulu öğrencisi İrem Naz Mercan’a, ikinci olan Nurullah Narin Anasınıfı öğrencisi Mustafa Ege Avcı’ya, üçüncü olan Nurullah Narin Anasınıfı öğrencisi Arda Bozdağ’a ve mansiyon ödülü kazanan Zübeyde Hanım Anaokulu öğrencisi Gülizar Yılmaz’a ödüllerini Müjgan Serkan Karagöz İlköğretim ve İş Okulu Okul Aile Birliği Başkanı ve hayırsever Müjgan Karagöz verdi. Ayrıca İlkokul öğrencileri arasında resim yarışmasında dereceye giren Gülerçin İlkokulu öğrencileri Derya Şahin, Ayşe Selin Sönmez ve Hiranur Ceylan’a ödüllerini AK Parti İlçe Başkanı Alaettin Demirbağ, şiir yarışmasında birinci olan İnci Narin Yerlici İlköğretim Okulu öğrencisi Serhat Dinç, ikinci olan Gülerçin Koleji öğrencisi Sima Nur Ceylan ve üçüncü Özge Özkan’a ödüllerini CHP İlçe Başkan vekili Erdoğan Fıçıcı verdi.
 

ÇEŞİTLİ HEDİYELER DAĞITILDI

Kompozisyon yarışmasında dereceye giren Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Lisesi öğrencisi Ecem Deveci, Halit Narin Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri Elif Mutlu ve Umur Orak’ın ödülleri de verildi. Programda ayrıca AK Parti İlçe Teşkilatı ve Hattat Tarım fabrikası tarafından engellilere çeşitli hediyeler dağıtıldı. Program engelliler derneğinde bulunan resim sergisinin gezilmesinin ardından sona erdi.
 

 Haber / Faik Onur KAYA

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10