Süt Günü’nde sütün önemi anlatıldı

Çerkezköy İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nde görevli olan Ferya Arslan Çolak ve Evrim Altun Gül, Kapaklı Belediyesi Orta Okulu’nu ziyaret ederek öğrencilerle bir araya geldi.

Çerkezköy 21.05.2013 19:35:00 0
Süt Günü’nde sütün önemi anlatıldı

 HAYATIN HER ANINDA İHTİYAÇ DUYULAN BİR GIDA MADDESİ

Dünya Süt Günü dolayısıyla düzenlenen etkinlikte konuşan Ferya Arslan Çolak, sütün, her canlının dünyaya geldiği andan itibaren ihtiyaç duyduğu en önemli gıda maddesi olduğunu ifade etti. Canlıların dünyaya tutunabilmek için annesinden ayrıldığı anda tanıştığı tek gıda maddesinin anne sütü olduğunu vurgulayan Arslan, ilk sağılan süte kolostrum ya da ağız sütü dendiğini söyledi. Hayatın her döneminde süte ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Arslan, “Süt ve süt ürünleri, çocukluk çağlarında vücut iskeletimizi oluşturan kemiklerimizin ihtiyaç duyduğu mineral maddeleri özellikle kalsiyumu çok fazla miktarda içerir. Ayrıca gelişmemiz ve boyumuzun uzamasında da ihtiyaç duyduğumuz proteinleri, aşırı hareketlilikten dolayı gereksinimiz olan enerjiyi sağlayan karbonhidrat ve süt yağını ve vücut için hayati önemi olan suyu önemli miktarlarda içinde barındırır” dedi.
 

YILDA ORTALAMA 200 LİTRE SÜT TÜKETİLİYOR

Arslan, ergenlik ve gençlik yıllarında ihtiyaç duyulan enerjinin ve besin maddelerinin çoğunun süt içerek karşılanabileceğini ifade etti. Türkiye’de özellikle bu dönemlerde süt içme alışkanlığının yerini süt ürünleri yeme alışkanlığına bıraktığını söyleyen Arslan “Çocuklar, bu çağlarda genellikle peynir, yoğurt, ayran, dondurma gibi süt ürünleri tüketirler. Süt içme alışkanlığı yavaş yavaş terk ediliyor. Gelişmiş dünya ülkelerinde içme sütü öne geçti ve yılda ortalama 150-200 litre içme sütü tüketiliyor. Ülkemizde ise içme sütü tüketiminin hala 30-50 litre civarında olduğu müşahede edilmektedir. Gençlerimizin gelişimi, sağlığı ve zindeliği için orta ve lise hatta üniversite çağlarında da okul sütü kampanyasının desteklenmesi büyük önem arz etmektedir” ifadesini kullandı.
 

SAĞLIK AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİ

Çolak, insanların, yaşamlarının orta ve ileriki yaşlarında da süt ve süt ürünlerine büyük oranda ihtiyaç duyduğunu belirterek “Bu yaşlarda meydana gelebilecek kemik erimesinin önüne geçilebilmesi için gerekli mineral maddelerinin, yine süt ve süt ürünlerinden karşılanması gerekiyor. Süt içme alışkanlığının devam etmesi sağlık açısından büyük önem taşıyor” dedi. Her yaşta süt içme alışkanlığının, sağlığı olumlu yönde etkileyeceğini söyleyen Arslan 21 Mayıs Dünya Süt Günü’nü de kutladı.
 

Haber / Cem BÜLBÜL

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10