“Türkler sütü içmiyor, yiyiyor”

21 Mayıs Dünya Süt Günü Tekirdağ’da çeşitli etkinliklerle kutlandı. Tekirdağ Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cevdet Soyak’ın katılımıyla Zübeyde Hanım Kız Meslek Lisesi

Tekirdağ 23.05.2013 00:31:00 0
“Türkler sütü içmiyor, yiyiyor”

 ÜYE TÜM ÜLKELERDE KUTLANIYOR

Etkinliğe; Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cevdet Soyak, Gıda ve Yem Şube Müdürü Kamil Yaman, Süt Birliği Başkanı Şerif Baykut, Ziraat Yüksek Mühendisi Arzu Soyak, Veteriner Hekim Erhan Yalçın, okul yöneticileri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Etkinlikte konuşan Tekirdağ Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Gıda ve Yem Şube Müdürü Kamil Yaman, Birleşmiş Milletler Teşkilatı’nın, Uluslararası Sütçülük Federasyonunun (IDF) 1956 yılında aldığı karar doğrultusunda 21 Mayıs gününün bütün üye ülkelerde Dünya Süt Günü olarak kutlanmasını kararlaştırdığını ifade etti.
 

TÜRKİYE’DE 22 YILDIR KUTLANIYOR

Türkiye’de de 1991 yılından itibaren 21 Mayıs’ın Dünya Süt Günü olarak kutlanmasına karar verildiğini söyleyen Yaman “Bizler de Dünya Süt Günü etkinliği okullarımızda kutluyoruz. Kutlama gününün amacı; sağlıklı nesiller yetiştirilmesine yardımcı olmak, yurt içi talebi canlandırmak, her yaş grubundaki bireylere süt içme alışkanlığı kazandırmak, süt ve ürünleri tüketimini artırmaktır. Çünkü, bir ülkenin ekonomik ve sosyal yönden gelişebilmesi, toplumun kalkınabilmesi için fiziksel ve zihinsel niteliklere sahip olan sağlıklı bireylerden oluşması gerekmektedir” diye konuştu.
 

SÜT GÜNÜ’NÜ KUTLADI

Yaman sütün, canlının yaşayabilmesi, gelişebilmesi ve verimli olabilmesi için gerekli besin maddelerini büyük oranlarda bileşiminde bulunduran kusursuz bir besin maddesi olduğunu vurgulayarak “Tüm öğrencilerimizin sağlıklı ve kaliteli bir yaşam diler, 21 Mayıs Dünya Süt Günü'nü de kutlarım” dedi.
 

AZ SÜT TÜKETİYORUZ

Ülkemizde yılda yaklaşık 15 milyon ton süt üretildiğini ifade eden Yaman, Türkiye’de üretilen sütün kişi başına düşen miktarının 200 lt/yıl olduğunu, gelişmiş ülkelerde bu değerin 600-800 lt/yıl olarak değiştiğini belirtti. Tekirdağ’da yaklaşık 350 bin ton/yıl süt üretildiğini belirten Yaman “Tekirdağ’da üretilen sütün kişi başına düşen miktarı Türkiye ortalamasının çok üzerinde olup, yaklaşık 410 lt/yıl’dır. Ülkemizde üretilen sütün yüzde 20'si içme sütü olarak tüketilmektedir. Ülkemiz nüfusuna oranlandığı zaman kişi başına 25 -30 lt/yıl içme sütü düşmektedir. Gelişmiş ülkelerde bu rakamın kişi başına 100-150 lt/yıl olduğu düşünülürse bizim insanımızın ne kadar az içme sütü tükettiği ortaya çıkmaktadır” diye konuştu.
 

İÇME SÜTÜNÜN BESİN DEĞERİ ÇOK YÜKSEK

Yaman, Türkiye’de sütü içme amacı ile kullanma alışkanlığının diğer ülkelere oranla çok az olduğunu belirterek “Diğer bir deyişle biz Türkler sütü içmiyor, yiyoruz. Tüketilen toplam süt ürünleri miktarının, içme sütüne oranı dünya ortalamalarında yüzde 40 iken, Türkiye’de bu oran yüzde 20’lerde kalmaktadır. Geri kalan yüzde 80’lik bölüm yoğurt, peynir, tereyağı gibi süt ürünleri şeklinde tüketilmektedir. Halbuki, sütün besin değerinin en yüksek olduğu hali içme sütü halidir” dedi.
 

Haber / Cem BÜLBÜL

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10