Türk Metal’den grev sinyali

Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şubesi üyeleri Cumhuriyet Meydanında toplanarak MESS’e karşı protesto eylemini devam ettirdi.

Çerkezköy 24.05.2013 00:47:00 0
Türk Metal’den grev sinyali

 YENİDEN SOKAĞA İNDİLER

Dün saat 16.30’da Çerkezköy Cumhuriyet Meydanı’nda yeniden eylem yapan Türk Metal Sendikası üyeleri, kendilerine MESS tarafından önerilen iyileştirme oranlarını protesto ettiler. Türk Metal Sendikası’na bağlı işçiler ve sendika çalışanları, geri adım atması için MESS’e seslendi. Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak “Aylardır ördüğümüz mücadele ağına, bugün bir ilmek daha atmak için buradayız” dedi.
 

“MESS İLE UZLAŞAMADIK”

Mess’in uzlaşmaz tutumu nedeniyle, görüşmelerden sonuç çıkmadığını belirten Koçak “Mess ile yapılan ve saatlerce süren sözleşme toplantısında maalesef ne aklımızdaki ne de gönlümüzdeki rakama ulaşamadık. Bugün sizlere güzel bir haber vermeyi çok istedik, ancak bu mümkün olmadı. Bu gelişmeyle birlikte yönetim kurulumuz çarşamba günü durumu değerlendirecek. Yol haritamızı belirleyecek. Eylemse eylem, grevse grev diyecek. Bunun başka bir yolu yoktur” diye konuştu.
 

“HER GÜN EYLEM YAPTIK”

Koçak “Birileri birliğimizi, bütünlüğümüzü bozmak isteyecektir. Birileri bu mücadeleyi yıpratmak, yavaşlatmak, bozmak isteyecektir. Bu sözleşme dönemi başladığında neler demediler ki. Uyuşmazlık tutanağımızı tuttuk, masadan kalktık. "Yakında masaya dönerler, işi bitirirler" dediler. Onların cesaret bile edemeyeceği bir karar aldık, fazla mesaileri kaldırdık. "Türk metal eylem falan yapamaz, salon toplantılarıyla geçiştirir" dediler. Her gün eylem yaptık. Sokakları, caddeleri, alanları doldurduk. "Türk metal grev kararı alamaz" dediler. Yine olmadı. Yönetim kurulumuz 6 Mayıs günü grev kararını açıkladı. Buna rağmen, "karar falan yok, işçileri kandırıyorlar" dediler. Kararı bütün işyerlerinin duvarlarına astık” dedi.
 

“YOLUMUZDAN ASLA GERİ DÖNMEYECEĞİZ”

Bunları diyenlerin, gizliden gizliye satış sözleşmelerine imza attıklarını ifade eden Koçak “Üç yıllık sözleşmelere imza attılar. Grev kararını bizden çok sonra alabildiler. Şimdi de, "Türk Metal greve çıkamaz" diyorlar. Biz Türk Metaliz. Biz metal işçisinin onurunu korumak için yola çıktık. Metal işçisine bir söz verdik. Bir hak davasını omuzladık. Bu davayı kazanana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Tekrar ediyoruz, Eylemse eylem, grevse grev, yolumuzdan asla geri dönmeyeceğiz. Pusuya yatanlara, kışkırtıcılık için fırsat kollayanlara, kara propaganda yapanlara, iftira atanlara fırsat vermeyelim. Birliğimizi, bütünlüğümüzü bozmayalım” diye konuştu.
 

“BUNUN VEBALİ MESS’İN OMUZLARINDADIR”

Ekmeği hakça bölüşmek istediklerini ifade eden Koçak “Adil bir kazanç istiyoruz. İnsanca yaşamak istiyoruz. Ama mess, bize günde bir simit parası zammı layık görüyor.
Emeğimizi, alın terimizi hiçe sayıyor. Fedakarlıklarımızı unutan işverenler bizi duymuyorlar. Ama Genel Başkanımızın da dediği gibi, biz artık sözün bittiği yerdeyiz. Grev gömleğini giymek üzereyiz. Mess ile müzakereler devam edecek. Görüşmeler sürecek. Masadan anlaşarak kalkmayı umuyoruz. Mutlu bir şekilde işimizin başına dönmek istiyoruz. Gücümüzün, birlik ve beraberliğimizin bilincindeyiz. İş sokağa, alana, meydana, güce kalırsa ne yapabileceğimizi herkes biliyor. Grev, iki tarafı keskin bıçaktır. Bir tarafı, bize ve işverene zarar verir. Ama asıl önemlisi, öteki tarafı Türkiye'ye zarar verir. Türkiye'yi dünyanın en büyük ekonomileri arasına sokan metal işkoludur. Bu işkolunda hayatı durduracak bir grev, Türkiye'nin ilerleyişine vurulacak bir darbedir. Ve bunun vebali Mess'in omuzlarındadır” diye konuştu.
 

“BU VEBAL ALTINDA KALMAYINIZ”

Koçak “Biz, greve gittiğimizde çalışmayacağız. Üretmeyeceğiz. Hakkımızı almadan grev gömleğini üzerimizden çıkarmayacağız.  Bu sektörde, çarkların durması, Türkiye'nin kalp krizi geçirmesi demektir. Kimsenin ama kimsenin bunu yapmaya hakkı yoktur. Mess yöneticileri, aklınızı başınıza alınız. Vicdanınızın sesini dinleyin, vebal altında kalmayın, Bu ülkeye yazık etmeyin. Türk işçisini üzmeyin, kırmayın, küstürmeyin. Türk metal sadece insanca yaşamak istiyor. Mess bir yol ayrımında. Bir karar vermesi gerekiyor. Ama çok düşünmesine gerek yok, vereceği karar çok basit. Ya istikrarı seçecek, ya belirsizliği. Ya üretim diyecek, ya grev” dedi.
 

Haber / Faik Onur KAYA

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10