Gençlere sigaranın zararları anlatıldı

Çerkezköy İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından 31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü dolayısıyla Çerkezköy Türk Tekstil Vakfı Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi’nde sigara ve sigaranın zar

Çerkezköy 4.06.2013 20:28:00 0
Gençlere sigaranın zararları anlatıldı

 Çerkezköy Haber - 31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü dolayısıyla gençlere, sigaranın zararları ve bırakmanın yolları anlatıldı.

 

 110 ÖĞRENCİ KATILDI

Çerkezköy İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen bilgilendirme programında sigaranın zararları anlatıldı. 31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü münasebeti ile Çerkezköy Türk Tekstil Vakfı Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi’nde 9,10 ve 11. sınıflara yönelik düzenlenen bilgilendirme çalışmasına 110 öğrenci katıldı.  Sigaranın zararları ve bırakılmasına yönelik bilgiler içeren program,  Çerkezköy Toplum Sağlığı Merkezi Hemşirelerinden Ülkü Aycan tarafından verildi. Sunum eşliğinde gerçekleştirilen program öğrenciler tarafından ilgiyle izlendi. 
 

ÜÇ HAFTA SONRA UNUTULABİLİR

Hemşire Ülkü Aycan,  sigarayı bırakmada yardımcı metotların başında günlük alışkanlıklar kazanmanın geldiğini ifade ederek “Sigarayı bırakan kişi, yeni günlük alışkanlıklar edinmelidir. Bu alışkanlıklar egzersiz programı, hobi, yiyecek, içecek ve el alışkanlıklarındaki yeni alışkanlıklar olarak sıralanabilir. Nikotin, yoksunluk belirtilerinin 2-3 hafta sonra geçeceği unutulmamalı ve kararlı olunmalıdır.” dedi. 
 

ETKİLER KALICI DEĞİL

Sigarayı bırakmanın, geçici bazı olumsuzluklar meydana getirdiğini belirten Aycan, “Bu olumsuzluklar,  huzursuzluk,  gerginlik, uykusuzluk ya da uykuya eğilim, düşünceleri toplama güçlüğü, aşırı tepki verme eğilimi, sinirlilik, yorgunluk, titreme, baş ağrısı, kabızlık, depresif ruh hali veya bazen aşırı neşelenme durumu, iştah artması, ağız kuruluğu, ağız yaraları şeklinde sıralanabilir.   Ama bütün bunların geçici etkiler olduğu bilinmelidir.” diye konuştu.
 

YENİ UĞRAŞLAR BULUNMALIDIR

Sigarayı bıraktıktan sonra yapılması gerekenler konusunda da öğrencileri bilgilendiren Aycan sözlerine şöyle devam etti: “Gerginliği giderecek uğraşılar bulunmalıdır. Mesela yürüyüş, alışveriş, arkadaş ziyareti. Bol su içilmesi ve meyve yemek yararlı olur. Sigara içme isteği uyandıran içeceklerin miktarı azaltılmalıdır. Buna çay ve kahveyi örnek gösterebiliriz. El, ağız alışkanlığı zorluyorsa, kalem veya stres topu ile oynanabilir, şekersiz sakız çiğnenebilir. İlk 2-3 hafta sigara içilen ortamlara girilmemeli, sigarayı hatırlatıcı günlük alışkanlıklardan vazgeçmeye çalışılmalıdır.”
 

Haber / Cem BÜLBÜL

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10