Hollanda’da Ahilik sistemini anlattı

AK Parti Tekirdağ Milletvekili Özlem Yemişci Uluslararası “Building Bridges -Diaspora for Business and Development” Konferansında Ahilik Sistemini anlattı.

Tekirdağ 11.06.2013 21:33:00 0
Hollanda’da Ahilik sistemini anlattı

 KONFERANS VERDİ

UETD Hollanda’nın davetlisi olarak 7, 8, 9 Haziran tarihlerinde Hollanda’ya gelen AK Parti Tekirdağ Milletvekili Özlem Yemişçi Uluslararası Building Bridges -Diaspora for Business and Development konferansında da bir konuşma yaptı.  Almanya, Hollanda, Endenozya, Güney Sudan, Kamerun gibi ülkelerden de katılımcıların yer aldığı konferansta Özlem Yemişçi, Türk girişimciliği ve Ahilik sistemini anlattı. Den Haag Ambassadeur Hotel’de gerçekleşen konferansta meslektaşı Hollanda VVD Partisi Milletvekili Ingrid de Caluweile birlikte açış konuşmasını yapan AK Parti Tekirdağ Milletvekili Özlem Yemişçi Türkiye ekonomisinden de örnekler vererek Ahilik sistemi hakkında bilgi verdi.
 

YÜZYILLARDIR HÜKÜM SÜREN BİR MEKANİZMA

Ahlak anlayışının yatırımlar için çok önemli bir rol oynadığını, şirketlerin ahlak ilkelerini işletmeleri, hak yememeleri ve güven ortamı oluşturmalarının iş dünyasının olmazsa olmazları arasında yer aldığını ifade eden Yemişçi, Ahilik sisteminin 13. Yüzyıldan 19. Yüzyılın sonlarına kadar Türk iş dünyası, sanat ve mesleki alanına hüküm süren bir mekanizma olduğunu belirtti. Bu sistemde temel anlayışın ‘hangi işi yaparsan yap, yaptığın işte ahlaklı davran’ esprisi olduğunu ifade eden Yemişçi, “Bugün özellikle Batı ülkelerinde üzerinde çok durulan ‘sosyal sorumlu girişimcilik, Ahilik sisteminin parçalarındandır” dedi.
 

YÜZDE 43’Ü KADIN

Türkiye’de AK Parti hükümetinin girişimciyi KOSGEB gibi kurumlarla desteklediğini söyleyen Özlem Yemişçi, sadece 2012 yılında 6 bin girişimcinin desteklendiğini ve bunların yüzde 43’ünün kadınlardan oluştuğunu belirtti.  Özlem Yemişçi Hollanda çalışma ziyareti süresince Hollanda sivil toplum kuruluşları, Türk sivil toplum kuruluşları ile ayrı ayrı görüşmelerde bulundu. Milletvekili Türk camilerinin organize ettikleri kermeslerde ve Den Haag Diyalog vakfında Türk kadınlarıyla da buluştu ve sorunlarını dinledi. Özlem Yemişçi UETD Hollanda merkez, gençlik ve kadınlar yönetim kurulu üyeleriyle de çeşitli toplantılarda bir araya geldi. Özlem Yemişci’ye Hollanda programında Kütahya AK Parti Kadın Kolları Başkanı Nilüfer Ebeoğlugil eşlik etti.
 

Haber / Sevay KARDEŞ

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10