Fark ödemeleri hesaplara yattı

Tekirdağ’da 2012 Yılı Ürünü Yağlı Tohumlu Bitkiler, Hububat ve Baklagil Fark Ödemeleri devam ediyor.

Tekirdağ 12.06.2013 19:56:00 0
Fark ödemeleri hesaplara yattı

 GİRİŞ İŞLEMLERİ TAMAMLANDI

Konu ile ilgili bir açıklama yapan Tekirdağ İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cevdet Soyak, “İlimiz genelinde fark ödemeleri için müracaat eden çiftçilerimizin ayçiçek ve hububat satış müstahsil makbuzlarının giriş işlemleri tamamlanarak Bakanlığımız Çiftçi Kayıt Sistemi’ne aktarıldı” dedi.
 

ZORUNLU BİR GECİKME YAŞANDI

2012 yılı fark destekleme ödemelerinde; hububatta Türkiye’de ilk ödeme yapılan iller arasında olduklarını, yağlı tohumlu bitkiler desteklemelerinde (ayçiçek-kanola) ise 11 Haziran itibariyle paraların hesaplara aktarıldığını ifade eden Soyak, Tekirdağ çiftçisine hububatta olduğu gibi yağlı tohumlarda da (ayçiçek-kanola) erken ödeme yapmak istedikleri için 7 Mayıs’ta askıya çıktıklarını ve ödeme icmallerini Bakanlığa gönderdiklerini söyledi. Ancak bazı  çiftçilerin sahte müstahsil makbuzu kullandıklarıyla ilgili alınan ihbar üzerine yapılan incelemeler sonucunda, bazı çiftçilerin bir firmaya ait sahte müstahsil makbuzlarını kullandıklarının tespit edildiğini, sahte müstahsil makbuzu kullanan bu çiftçilerin ödemelerinin durdurularak firmaya bloke konulduğunu ifade eden Soyak “Böylece haksız ödemeler engellendi. Yeni alınan düzeltilmiş icmaller ikinci defa tekrar askıya çıkarılmak zorunda kalındı. Bu sebeple ayçiçek paralarının ödenmesinde zorunlu bir gecikme yaşandı” dedi.
 

SAHTE FATURA MAĞDURU OLMAYIN

Türkiye genelinde ürün desteklemelerinde bazen çiftçilerin sahte fatura-müstahsiller yüzünden mağdur olduklarını belirten Soyak, çiftçilerin ürünlerini satarken dikkatli olmaları gerektiğini, piyasadaki firmaları iyi araştırmalarını, özellikle sattıkları ürünlerine karşılık aldıkları belgelerin gerçeği yansıtması hususunda duyarlı davranmalarını, gerekirse şüpheli durumlarda vergi dairelerine veya  il/ilçe tarım müdürlüklerimize danışmalarını, gerçekte üretim yaptığı halde kötü niyetli 3.şahısların yaptığı sahtekarlık yüzünden mağdur olmamaları için azami dikkat etmeleri gerektiğini sözlerine  ekledi.
 

105 MİLYON ÖDEME YAPILDI

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü verilerine göre;  2012 yılı üretim sezonuna ait yağlı tohumlu bitki (ayçiçek-kanola) destekleme ödemeleri için 20 bin 749 çiftçiye toplam 70 milyon 409 bin 851,58 TL hesaplara yatırılmıştır. Hububatta ise bugüne kadar üç kez ödeme yapılarak il genelinde toplam 35 milyon 517 bin 825,43 TL destekleme ödendi.
 

Haber / Türker ÖZKAN

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10