AB’den 610 bin avro’luk destek

Türkiye’de Hayrabolu Belediyesi Koordinatörlüğünde Avrupa Birliği Destekli, “Karadeniz Havzası Ortak Operasyonel Program 2007-2013” Kapsamında, “Karadeniz Bölgesi Nehir Havzalarında Entegre Arazi Kullanım

Hayrabolu 28.06.2013 19:01:00 0
AB’den 610 bin avro’luk destek

 MALİYETİ 1 MİLYON 344 BİN AVRO

Proje ile ilgili bilgi veren Hayrabolu Belediye Başkanı Hasan İrtem projenin Türkiye’de Hayrabolu Belediyesi koordinatörlüğünde sürdürüleceğini, proje ortakları arasında Namık Kemal üniversitesi ile Deniz Temiz Derneği TURMEPA’nın bulunduğunu ifade etti. Karadeniz Bölgesi Nehir Havzalarında Entegre Arazi Kullanım Modelinin oluşturulması konu başlıklı projenin yurt içinde Hayrabolu Belediyesi koordinatörlüğünde Namık Kemal Üniversitesi ve Turmepa Serneği tarafından yürütüleceğini ifade eden İrtem “Projenin yurt dışı ayağında ise Bulgaristan, Ukrayna ve Gürcistan ortaklı bir proje bu. Toplam 1 Milyon 344 bin Avroluk proje, Belediyemizin alacağı destek ise yaklaşık 610 bin avro’dur” dedi.
 

ERGENE HAVZASI SEÇİLDİ

Projenin amacının, katılımcı ülkelerin her birisinde bir nehir havzasının belirlenerek entegre arazi kullanım modeli oluşturulmasının hedeflendiğini söyleyen Belediye Başkanı Hasan İrtem projeyle Türkiye’de Trakya’da Ergene Havzası’nın seçildiğini ifade etderek “Proje kapsamında Karadeniz Havzası özelinde, delta ve lagün gibi kıyı alanları ile bu alanlara ait sulak alanlar için bir entegre arazi kullanımı yönetim modeli oluşturulmasıdır. Projenin amacı, katılımcı ülkelerin her birisinde bir nehir havzası belirlenerek entegre arazi kullanım modeli oluşturmaktır. Bu kapsamda Türkiye için Ergene Havzası seçilmiştir. Entegre arazi kullanım modeli oluşturmak için gerekli altyapı Türkiye’de tesis edilecek, diğer katılımcı ülkelerin havzalarına ait veriler de Namık Kemal Üniversitesinde analiz edilecektir” ifadesini kullandı.
 

TÜRKİYE VE DİĞER ÜLKELERDE 7 DELTA İNCELENECEK

Türkiye’deki Proje Bölgesi olan Ergene Havzasının, Türkiye’nin Marmara Bölgesi içinde yer alan Trakya Alt Bölgesi’nde bulunduğunu belirten İrtem, Trakya Alt Bölgesi’nin, Marmara Bölgesi’nden Avrupa’ya geçiş alanında, doğuda İstanbul İl sınırı ile başlayan, batıda Bulgaristan ve Yunanistan ülke sınırları ile biten alanı kapsadığını belirtti. İrtem “Proje çalışma alanı, başlıca yüzey suyu kaynağını Ergene Nehri ve kolları oluşturmaktadır. Ergene Nehri, havzanın kuzey doğusunda bulunan Istıranca Dağlarındaki Ergene Kaynaklarından doğmaktadır ve Ergene Deresi adıyla KD-GB yönünde akmaktadır. Ergene Havzası toplam alanı 12438.2 metrekaredir. Proje kapsamında Karadeniz Havzası özelinde, delta ve lagün gibi kıyı alanları ile bu alanlara ait sulak alanlar için bir entegre arazi kullanımı yönetim modeli oluşturulmasında aşağıdaki kurumların işbirliği ile yürütülecektir. Proje ile Türkiye ve diğer ülkelerde toplam 7 delta incelenecektir” şeklinde konuştu.
 

Haber / Türker ÖZKAN

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10