42 bin öğretmen alınacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, öğretmen alımıyla ilgili açıklama yaptı. Bakan Çelik, “Yaşa takılan dediğimiz, o dönemde çalışan ve bir gece içerisinde ertesi günÃ

4.07.2013 21:45:00 0
42 bin öğretmen alınacak
 Çerkezköy Haber - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Meclis Genel Kurulu’nda sözleşmeli personelin kadroya alınmasına ilişkin düzenlemenin de yer aldığı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Kapsamda olan sözleşmeliler konusunda bilgi veren Çalışma Bakanı, “72 bin 500 civarında 4/B'liler, 23 bin civarında mahalli idarelerde çalışan sözleşmeliler ve Sağlık Bakanlığı bünyesindeki sözleşmelilerden ibarettir. 76 bin 666 kişi KİT'lerde sözleşmeli olarak devam edecek, sanatçı olarak 4 bin 752 kişi sözleşmeli kadrosuna devam edecek. Usta yöneticiler bu kapsamda bulunmamaktadır” dedi.
 
PERSONELLE İLGİLİ BAZI DÜZENLEMELERİ GETİRİYORUZ
Sosyal güvenlik destek primiyle ilgili sorulara da cevap veren Çelik “Sosyal güvenlik destek primi 1999 yılında yürürlüğe girdi. Anayasa Mahkemesi’ne de götürüldü ve Anayasa Mahkemesi bu uygulamayı iptal etmedi ama bunun yanında şunu ifade edeyim. Bu, nereden kaynaklandı? Yani bizden önceki Hükûmet döneminde olan bir hadisedir. Şöyle bir haklılığı var: Genç emekliliğin -yani 38, 40, 42 yaşındaki emekliliğin- getirmiş olduğu bir düzenlemedir bu. Eğer bizde de gelişmiş, çağdaş ülkelerde olduğu gibi bir emeklilik düzeni olmuş olsaydı, popülist yaklaşımlar olmamış olsaydı, ben inanıyorum ki sosyal güvenlik destek primine ihtiyaç duyulmayacaktı. Şu anda 50 yaşında emeklilik söz konusu. Bu, her yıl -bir yıl, iki yıl- yükselmeye devam ediyor. 55-60'lı yaşlara gelindiğinde sosyal güvenlik destek priminin artık ihtiyaç olmaktan çıkacağı inancı içerisindeyim. Yani emeklilik yaşıyla paralellik arz eden bir durum olduğunu burada belirtmek istiyorum çünkü genç bir nüfusumuz var. Bu nüfusun istihdamıyla ilgili, emeklilerin bir başka işte çalışması yanında genç nüfusa iş vermek önceliğinden hareket etmek durumundayız. Kamu personel rejimiyle ilgili, aslında, çalışmalarımız var. Fakat bunu derli toplu bir şekilde huzurlarınıza getirememiş bulunmaktayız. Şimdi personelle ilgili bazı düzenlemeleri getiriyoruz” dedi.
 
 SÖZLEŞME MASASINDA ELE ALMAYI UYGUN BULUYORUM
Bakan Çelik 4/C’lilerin durumuna ilişkin de  “Bugün sözleşmelilerle ilgili bir düzenlemeyi ve kadroya alınmasını sağlıyoruz. 4/C'lilerle ilgili yaptığımız değerlendirmede Ağustos ayında toplusözleşme masasında geçtiğimiz yılda 4/C'liler gündemdeydi ve bir aylık bir çalışma, yirmi sekiz günlük ilave bir çalışma imkânı 4/C'lilere tanınmış ve on iki ay çalışır noktaya gelmiş bulunmaktadırlar. Bu yıl da inşallah onların sosyal hakları ve ekonomik durumları ve şu anda karşı karşıya bulundukları sıkıntıları Ağustos ayındaki toplu sözleşme masasında ele almayı uygun bulduğumuzu ifade etmek istiyorum” dedi. Çalışma Bakanı Faruk Çelik, “Yaşa takılan dediğimiz, o dönemde çalışan ve bir gece içerisinde ertesi günü çıkan yasadan dolayı çeşitli sürprizlerle karşılaşan vatandaşlarımızın durumu dikkate alınmadan bir düzenleme yapılmış, ben onu ifade ediyorum. Yani bir yasal düzenlemeyi yapıyorsanız bu düzenlemeyi geleceğe dönük yapmanız gerekiyor, o yasadan sonra işe gireceklere yapılması gerekiyor idi. Ama o güne kadar çalışanları da kapsadığı için bugün bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Biz toplumun tüm kesimlerinin taleplerine karşı duyarlıyız ve her konunun çözülmesini isteriz. Ama her konu çözülecek diye bir enstrüman da henüz icat edilmiş değil. Ama vatandaşlarımızı dinliyoruz, sorunlarının çözümü konusunda da sağlıklı bir iradeyi ortaya koymuş olduğumuzu burada belirtmek istiyorum” dedi.
 
42 BİN ÖĞRETMEN ALINACAK
Çalışma Bakanı, Ağustos ayında da 42 bin öğretmen alınacağını belirterek, “Devlet Personel Başkanlığı bünyesinde 42 bin öğretmen alınacak” dedi.
 
Haber Merkezi
 

0282 726 91 91
0282 747 65 10