Enerji bağımlılığı olmayan ülkeler, gelişmiş ülkelerdir

Tekirdağ Valiliği tarafından 6.’sı düzenlenen Basın Buluşması dün saat 09.30’da Çorlu’daki Özcanlar Köfte Salonu’nda gerçekleştirildi.

Çorlu 8.07.2013 22:30:00 0
Enerji bağımlılığı olmayan ülkeler, gelişmiş ülkelerdir
 6.’SI DÜZENLENDİ
Toplantıya Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, İl Genel Sekreteri Mustafa Yel, Çorlu Kaymakamı Hulusi Doğan, yeni kurulan Tekirdağ Ergene Derin-Deniz Deşarj A.Ş Genel Müdürü Mehmet Ceyhan ve basın mensupları katıldı. Ramazan ayının başta ülkemize ve son zamanlarda sıkıntı çeken Mısır, Suriye ve diğer ülkelere barış, huzur ve mutluluk getirmesini temenni eden Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

GEREKLİ ÇALIŞMALAR İÇİN TALİMAT VERDİK
Tekirdağ-İstanbul karayolunda özellikle hafta sonları çok sıkıntı olduğunun dile getirilmesi üzerine konuşan Yerlikaya “Karayolunda bakım-onarım çalışması var. Özellikle hafta sonları bu yol fazla kullanılıyor. Bu da trafiğin sıkışmasına ve kazalara neden oluyor. Karayollarına ve Emniyet Müdürlüğü’ne bahse konu sorunların en kısa sürede çözülebilmesi için gerekli çalışmaları yapmaları konusunda talimat verdik. Önümüzdeki günlerde karayollarından bize izahat gelecek. Tedbirler alınacak ve alınan tedbirler bu hafta içinde basına duyurulacak.” dedi.

GELİŞMİŞ ÜLKELER, ENERJİ BAĞIMLILIĞI OLMAYAN ÜLKELERDİR
Muratlı’daki kömür rezervleri ve Marmara Ereğlisi’nde kurulması planlanan Termik Santraller ile alakalı lejant değişikliğinin ne aşamada olduğunun sorulması üzerine de Vali Ali Yerlikaya “Termik santral ile ilgili bize bir plan değişikliği geldi. Karar askıya çıktı. Halkın haberdar olması beklendi. Tüm itirazlar toplandı. Üç gün daha bekleyip, ilgili yerlere göndereceğiz” açıklamasını yaptı.

60.16 MİLYAR DOLARLIK ENERJİ BAĞIMLILIĞIMIZ VAR
Yerlikaya, gelişmiş ülkelerin enerji konusunda dışa bağımlılıktan kurtulduğuna dikkat çekerek “Ülkelerin amacı, enerjiye ucuz, kolay ve sürdürülebilir şekilde ulaşmaktır. Biz gelişmekte olan bir ülkeyiz. 60.16 milyar dolarlık enerji bağımlılığımız var. Yerel kaynakları kullanmak istiyoruz. Bu sayede bağımlılığımızı en aza indirmek istiyoruz” dedi.

GEREKLİ DEĞİŞİKLİKLER YAPILACAK
Yerlikaya, bugüne kadarki hükümetlerin en büyük sorununun güçlü ekonomi olduğunu ifade ederek, “Ülkemiz kuruluşunun 100. Yıldönümünde dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında yer almayı hedefliyor. Bunun için tüm enerji kaynaklarımızı verimli bir şekilde kullanabilmeliyiz. Ülkemizde bu çerçevede Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü de kuruldu.  Trakya’da bilinen 1.3 milyar ton kömür rezervi var. Bu rezervlerin değerlendirilmesi ile ilgili lejant değişiklikleri yapılacak. Bahse konu değişiklik şuan askıda” diye konuştu.     

26. AYA GELİNDİ
Ergene Eylem planında 26. aya gelindiğini belirten Vali Ali Yerlikaya, “13 Haziran’da Ergene Havzası’nı Koruma Planı hakkında Başbakanlık Genelgesi çıktı ve bununla ilgili gazetelerde köşe yazısı görmedim. Başbakanlık genelgeleri yılda 3 ya da 4 kez çıkıyor. Gazeteler Başbakanlık tarafından yayınlanan genelgelere karşı daha duyarlı olmalı” dedi.

DERİN DEŞARJ EDİLECEK
Ergene Eylem Planı kapsamında yapılan tesislerin yüzde 85’inin bitmiş durumda olduğunu söyleyen Vali Ali Yerlikaya, “Ağustos Ayının ortasında Islah Organize Sanayi Bölgeleri (IOSB), OSB olacak. Toplam 10 OSB’nin atık suları, 7 arıtma tesisinde arıtılacak. 56 kilometrelik kolektör hattı ile Marmara Denizi’ne derin deşarj edilecek” dedi. Yerlikaya, bahse konu çalışmanın 2014–2015’te kullanılmasının planlandığını belirtti.

KAYMAKAM ATAMALARININ ELİ KULAĞINDA
Tekirdağ’ın Büyükşehir Belediyesi olmasıyla ilçe statüsüne kavuşan yerleşim yerlerinin kaymakam atamalarının bir hafta içinde yapılacağını söyleyen Vali Ali Yerlikaya, “Eli kulağındadır. Bugün yarın yeni ilçelerimizin kaymakamları atanacak” dedi. Basın buluşmalarının 7.’sinin Ağustos ayı ortalarında yapılacağını belirten Ali Yerlikaya, “Bir sonraki basın buluşması Çerkezköy’de yapılabilir” dedi.

Haber / Gülveren VATANSEVER

0282 726 91 91
0282 747 65 10