Göz Tansiyonuna Dikkat

Dünyada en sinsi görülen körlük nedenleri arasında yer alan “ Glokom” konusu hakkında Özel Çerkezköy Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayhan Sandal açıklamalarda bulundu.

Çerkezköy 28.07.2013 19:30:00 0
Göz Tansiyonuna Dikkat
KÖRLÜĞE NEDEN OLUYOR
Halk arasında göz tansiyonu olarak bilinen glokomun Türkiye’de yaklaşık 2 milyon kişiyi etkilediğini belirten Dr. Ayhan Sandal, “Belirti vermeden ilerleyen hastalık tedavi edilmediğinde körlüğe neden oluyor” dedi. Türkiye’deki hastaların sadece 400 bin kadarının düzenli tedavi aldığına dikkat çeken Sandal, “Glokomdan korunmak için 40 yaşından sonra mutlaka yılda bir kez göz tansiyonunuzu ölçtürün” çağrısında bulundu.
 
HER YAŞTA ORTAYA ÇIKABİLİR
Halk arasında “karasu”  veya “göz tansiyonu” olarak da bilinen glokom hastalığının, tedavi edilmediği takdirde görme kaybı ile sonuçlanabileceğini ifade eden Sandal, “Göz içi basıncı normalden yüksek olan kişilerde ortaya çıkan ve görme hücrelerinin kaybına neden olan glokom, her yaşta ortaya çıkabilmesine karşın 40 yaş üstündeki kişileri tehdit ediyor. Dünyada geri dönüşümsüz körlüğün ikinci nedeni olan glokomun görülme sıklığı yüzde 2 olarak belirtiliyor. Bu oran 40 yaş üstünde yüzde 5-6’ya kadar çıkıyor. Türkiye’de ise akraba evlilikleri nedeni ile bu oranın daha yüksek olduğu tahmin ediliyor” diye konuştu.
 
400 BİNİ DÜZENLİ TEDAVİ ALIYOR
 Son derece yaygın bir hastalık olmasına karşın Türk halkının glokom ile ilgili yeterli bilgi sahibi olmadığını söyleyen Sandal, “Türkiye’de yaklaşık 1,5 – 2 milyon glokom hastası olduğu tahmin ediliyor. Ne yazık ki bu hastaların yalnızca yaklaşık 400 bini düzenli tedavi alıyor” açıklamalarında bulundu.
 
Haber / Cem BÜLBÜL
 

0282 726 91 91
0282 747 65 10