Buram buram Tarih

Tarihi güzellikleri ile göz dolduran Edirne’ye bir gezi de Çorlu Medya Mensupları Derneği’nden geldi. Dernek, düzenledikleri gezi ile Çorlu, Saray, Marmara Ereğlisi ve Çerkezköy’de çalışan gazetecilere

Çorlu 29.07.2013 19:32:00 0
Buram buram Tarih
 Çerkezköy Haber - Çorlu Medya Mensupları Derneği tarafından gazetecilere yönelik düzenlenen tur, renkli görüntülere sahne oldu.
 
OSMANLI’DAN GÜNÜMÜZE SELİMİYE
Önceki gün düzenlenen gezi de gazeteciler, Selimiye Camii, Adalet Kisrası, 2. Beyazid Külliyesi ve Lozan Anıtı’nı görme imkanı buldular. Dilek Deniz Torun’un rehberliğinde 13 gazeteci ve aileleri Edirne’nin tarih kokan sokaklarında başladığı gezi de ilk durak Selimiye Camii oldu. Ziyaret esnasında Edirne Valisi Hasan Duruer ile karşılaşan basın mensupları önce vali ile bir süre sohbet ettikten sonra hatıra fotoğrafı çektirmeyi ihmal etmedi.
 
“SELİMİYE MİMAR SİNAN’IN USTALIK ESERİ”
Selimiye Camii’nin Mimar Sinan’ın ustalık eseri olduğunu belirten Torun, camii hakkında da bilgi verdi. Torun, “Sultan 2. Selim Han tarafından yapımı 1569 yılında başlatılan Selimiye Camii, Mimar Sinan tarafından 1575 yılında bitirildi. Mimar Sinan’ın 80 yaşındayken yaptığı bu cami için “Ustalık eserimdir” dediği belirtiliyor. 30 metrelik kubbe çapıyla Ayasofya’nın kubbesinden daha büyük olduğu bilinen bu camiinin kubbesinin kurşun kaplama ile birlikte ağırlığı iki bin ton. Bu ağırlık 13 direk tarafından taşınıyor.  Üçer şerefeli, 72 metre uzunluğunda 4 minaresi ile Edirne’nin simgesi haline gelen Selimiye Camii’nin üç tarafında kadın mahfilleri, caminin sol yanında ayrıca hükümdar mahfili, ortada ise müezzin mahfili bulunuyor.  Çinileri İznik’te imal edilmiş olan caminin iç alanı 1620 metre karedir. Dünya mimarlık tarihinin başyapıtlarından biri olan Selimiye Camii’nin Balkan Savaşında belirli yerlerinin tahrip olduğu görülmektedir” dedi.
 
YIKIK DUVARLARIN ARASINA GİZLENMİŞ SAKLI TARİH
Gazetecilerin, her gün binlerce turisti ağırlayan Selimiye Camiinden sonraki durağı Saray-ı Ceditti. İstanbul Topkapı Sarayı’ndan sonra Osmanlı’nın en büyük sarayı olan Saray-ı Cedit’ten günümüze sadece bir hamamın kaldığını belirten Torun, “Osmanlı’ya başkentlik yapmış Edirne tarih ile kuşatılmış bir şehir. 3 milyon metrekarelik bir arazi üzerinde kurulan bu sarayın yapımına  II. Murat döneminde başlandı. Fatih Sultan Mehmet zamanında bitirildi. 1878’de Rusların Edirne'yi işgal edeceği istihbaratı alınınca Edirne Valisi, cephaneliğin Rusların eline geçmesini önlemek amacıyla cephaneliği ateşledi. Bu patlama ile saray yıkıldı. Bu gün saraydan geriye sadece bir hamam kaldı” diye konuştu.
 
BAĞIMSIZLIK İÇİN CANINI VEREN BİNLER
1562 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından Mimar Sinan’a yaptırılan ve içi ziyaretçilere kapalı olan Adalet Kisrası’nı da gezme imkanı bulan basın mensupları, üçüncü durağı ise, Edirne Şehitliği oldu. Balkan Savaşları’nda şehit olan 300 bin askerin mezarlarını ziyaret ederek, dua eden gazeteciler Lozan Anıtı’nı gezmeyi de ihmal etmedi.
 
“HERKESE KAPIMIZ AÇIK”
Çorlu Medya Mensupları Derneği Başkanı Mehmet Yirun,  “İçinde bulunduğumuz mübarek günlerde sıcak aşı olmayan insanlarımızın aş ihtiyacını karşılamak istiyoruz. Bu nedenle 4 Ağustos’da vereceğimiz iftar yemeğine bütün üyelerimizi bekliyoruz. Bir aile olduğumuzu hiç kimsenin unutmaması gerekir. Her duyguyu beraber paylaşmalıyız” açıklamalarında bulundu.
 
“ÜYELERİMİZİ EV SAHİBİ YAPACAĞIZ”
Yirun, “Bir toplu konut hamlesi içerisindeyiz. Birçok üyemizin evi barkı yok. Bazı avantajları değerlendirmemiz halinde ev sahibi olabiliriz. Bunun için bir çalışma başlatmayı planladık. İlk etapta yedi ile sekiz bin lira arası peşinat ödenecek. Daha sonraki ödemeler üyelerimizi sıkıntıya sokmayacak miktarlarda olacak” ifadelerini kullandı.
 
ALKIŞLAR ÇORLU TRAVEL SEYAHAT ACENTESİNE
Bir gün süren gezinin ardından Çorlu Basın Mensupları Derneği Başkanı Mehmet Yirun ve Trakya Gazeteciler Derneği Başkanı Orhan Doğan Çorlu Travel Seyahat Acentesi İşletme sahibi Altan Çetinkaya’ ya plaket verdi.
 
Haber / Kübra AŞIK
 

0282 726 91 91
0282 747 65 10