Çalışma hayatında köklü değişiklik

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, çalışma hayatında köklü değişikliklerin olacağını açıkladı.

12.08.2013 20:21:00 0
Çalışma hayatında köklü değişiklik
 KENDİ ÇALIŞMALARIMIZA ADAPTE OLDUK
Toplu sözleşme görüşmelerinin perde arkası başta olmak üzere, emekliliği yaşa takılanların son durumu ve devlet personel rejimindeki değişiklikle ilgili gelişmeleri değerlendiren Çelik, toplu sözleşme ile ilgili sendikalar arasındaki gerginliğe de değinerek “Sendikalar arasındaki rekabete karışmayıp, hükümet olarak kendi çalışmalarımıza adapte olduk” dedi.
 
İYİ İRDELENMELİ
Çelik, devlet personel rejimindeki değişiklik konusunun iyi irdelenmesi gerektiğini vurgulayarak “Devlet personel rejimi zor bir sistem ve 3 milyon kamu çalışanını ilgilendiriyor. Köklü bir değişiklik yapacaksanız, uzlaşıya ihtiyaç var ve sistemleri iyi irdelemek gerekiyor. Bu konuyla ilgili hazırlıklarımızı yaptık ama uygun zamanı bulamadık. Geçtiğimiz dönemde yapalım dedik, zaman yetmedi. Bazı lokal düzenlemeler yaptık ama genel bir değişiklik, zamansızlık nedeniyle hayata geçmedi. Yeni yasama yılı tam da yerel seçimler öncesine denk geleceği için köklü değişiklik gelir mi gelmez mi? Bu, tamamen süreçle ilgili bir durum. Hükümet düzeyinde değerlendireceğiz” dedi.
 
EYLÜL AYINDA TAMAMLANACAK
Esnek kıdem tazminatının son durumu ile ilgili de bilgi veren Bakan Çelik, “Eylül ayında taşeron işçilerle ilgili düzenlemeyi ilgili bakanlıklarla bir araya geldikten sonra bitireceğiz. Taşeron işçilerde en büyük sorun çalışanların tazminat alamamalarıdır. Bazı işçiler tazminat alır, bazıları alamaz diye bir ayırımı kabul edemeyiz. Bu sorunu mutlaka çözmeliyiz. Burada yapılacak olan tazminatla ilgili düzenlemenin bağlayıcı olmamasıdır. Biz, isteyen mevcut sistemde, isteyen yeni sistemden faydalanabilir biçimde daha esnek bir sistemi düşünüyoruz. Ama sendikalarla, ilgili bakanlıklarla ve Başbakan'la görüşeceğiz. Kazanılan haklara kesinlikle dokunulmayacak, ayrıca kazanılan hakların emeklilikle ilgili boyutuna da işverenle işçi anlaşabiliyorsa eski sistemle devam edilebilir” dedi.
 
ERKEN EMEKLİLİK DÜŞÜNÜLMEDİ
Çelik, günü dolduğu halde yaşı bekleyen bazı vatandaşların emekli edilmesiyle ilgili yapılan çalışmayı da değerlendirerek “Öncelikle 'erken emeklilik' diye bir düzenlemeyi hiç bir zaman düşünmediğimizi belirteyim. Türkiye, bunu geçmişte yaşamıştı ve bütçesi perişan olmuştu. Konu yanlış aktarılıyor. Sorun, 1999'da bir gecede yasanın değişmesiyle mağdur olduğunu söyleyen bazı emeklilerin sorunudur. Biz bir düzenlemeyle emeklilikte yaşa takılanların sorunlarını çözebilir miyiz? Diye bir çalışma yoluna gittik” diye konuştu. Çelik, kadın çalışanların doğum izninin artırılması, evleneceklere kredi, çalışan kadınlara yönelik kreş uygulaması gibi düzenlemeleri yeni yasama döneminde Meclis'e getireceklerini belirterek “Bu paket, çalışma hayatındaki tüm engelleri ortadan kaldıran düzenlemeleri içerecek. Kadın istihdamını destekleme, doğumu ve evliliği teşvik, esnek çalışma, tazminat ve saatler gibi çok kapsamlı bir paket hazırlıyoruz” dedi.
 
Haber / Sevim BOZKURT
 

0282 726 91 91
0282 747 65 10