Başkan Sedefçi: Kırkpınar Ağası parayı yatırmazsa dava açarız “

Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, Kırkpınar Ağası Süleyman Mecek'in ağalık parasını zamanında yatırmaması durumunda dava açmak zorunda kalacaklarını söyledi.

13.08.2013 20:55:00 0
Başkan Sedefçi: Kırkpınar Ağası parayı yatırmazsa dava açarız “
 CEVAP VERDİ
Bu yıl 652.si yapılan Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde üç yıl üst üste başpehlivan olarak altın kemerin ebedi sahibi olan Ali Gürbüz'ün dopingli çıkmasının etkileri sürüyor. Türkiye gündemine oturan skandalın etkileri ağalık konusunu da olumsuz etkiledi. 653. tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin ağalık ihalesini 807 bin TL ile alan Süleyman Mecek'in"Dopingli oldukları kesinleşmişse verdiğim paranın iadesi için hukuki yollara başvurabilirim." şeklinde basına yansıyan açıklamasına Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi cevap verdi.
 
“İPTALİ GÜNDEME GELEBİLİR”
Kırkpınar ağalık ihalesinin her yıl er meydanında kamuoyunun ve güreşseverlerin huzurunda yapıldığını belirten Başkan Sedefçi, "Açık artırmada en fazla fiyat veren kişi de Kırkpınar ağası oluyor. Bu bir yasal süreçtir. Ağalık ünvanını kazanan kişi de Edirne Belediyesi ile bir senet imzalıyor. Bu da parayı güvence altına almak için yaptığımız bir işlem. Son ağamız 807 bin TL'ye ağalığı aldı. Şu anda paranın bir kısmını ödemiş bulunuyor sevgili ağamız. Geri kalanını da zamanı geldiğinde şartname gereği ödemesi gerekiyor." dedi.
Bu işin yasal takibatını yapacaklarını vurgulayan Sedefçi şunları söyledi: "Bırakın verilen paranın geri verilmesini, ağa geri kalan parayı ödemezse biz yasal olarak kendisinden bunu istemek zorundayız. Biz eksik kalan kısmını normal şartlardaki zamanında yatırmasını talep etmek zorundayız. Yatırmazsak dava açmak zorundayız. Eylül ayına kadar bunun süresi bitiyor diye biliyorum. Bunu yatırmazsa ağalığın iptali gündeme gelebilir. Yatırılan para da belediyeye gelir olarak kaydedilir. Kalan paranın alınması için de dava açılır. İnşallah bunlara gerek olmaz” dedi.
 
“KOL KOLA GİREREK BİRLİKTE YAPARIZ”
Ağanın duygusal davrandığını ifade eden Hamdi Sedefçi, "Ben de üzüldüm sonuçta hiç beklemediğim bir şey gerçekleşti. Doping skandalı Türkiye'ye yansımış, ağa kardeşimizin hata yaptığını ve ifadelerinin yanlış olduğunu düşünüyorum. Fevri bir ifade tarzı olmuş. Bunu düzeltiriz, ağa kardeşimizle kol kola gireriz. İnşallah yine seneye Kırkpınar'ı kol kola girerek birlikte yaparız." diye konuştu.
 
“ÖDÜLÜ VE KEMERİ GERİ İSTEYECEĞİM”
Yaşanan olay nedeniyle büyük üzüntü içinde olduğunu dile getiren Sedefçi, hiç beklemedikleri ve istemedikleri bir hadisenin gündeme geldiğini anlattı. Edirne Belediyesi'nin bu konuda bir dahilinin olmadığının altını çizen Sedefçi, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şu anda ağamız üzüntülü sanıyorum, ben de üzüntülüyüm. Hiç beklemediğimiz ve istemediğimiz bir olay gündeme geldi. Bunda Edirne Belediyesi'nin hiçbir dahli yoktur. Edirne Belediyesi yalnızca güreşi organize eden, para harcayan, ödülleri ve altın kemeri veren bir kurumdur. Doping tespiti, kan alınma işini, alınan kanın inceleme işini tamamen Güreş Federasyonu'muz yapmaktadır. Federasyonun yaptığı inceleme sonucunda ilgili kurumdan gelen bir resmi yazı ile Ali Gürbüz kardeşimizin maalesef dopingli olduğu tespit edildi. Benim yasal olarak yapacağım tek şey var. Ödülü ve kemeri geri istemektir. Bunu yaptım ben. Cidden çok üzüldüm. Ali Gürbüz çok beyefendi, karekteri düzgün iyi bir insan, iyi bir güreşçi, sanırım bu doping maddesini bilmeyerek aldığını düşünüyorum. ve sonuç gerçek bir olay. Bizim yapacağımız tek şey yasal olarak ikinci çıkan başpehlivana başpehlivanlığı ve ödülü vermektir. Alttakileri üste kaydırmak şeklinde olacaktır” dedi.

“HESABINI VERECEKLERDİR”
Kişilerin yaptığı hataların Kırkpınar'a şaibe karıştıramayacağını vurgulayan Sedefçi, "Ağalık kurumu devam ediyor. Burada bir kişinin yaptığı olay, hata Kırkpınar'ın onuruna, şerefine, şanına leke düşüremez, şaibe karıştıramaz. Şaibe en fazla kişiye bulaşır. Kırkpınar'da şaibe vardır demek bana göre çok doğru bir ifade değil. Sevgili ağa kardeşimden bunu düzeltmesini beklerim. Burada güreşçilerin bazılarında şaibe olduğunu, şu anda doping testleri sonucunda öğrenmiş bulunuyorum. Kırkpınar'da aslanlar gibi güreşler oldu ve yiğitler meydanında şaibesiz güreşler yapılarak ödüller verildi. UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası Listesi'ne giren bir Kırkpınar için şaibeli demek kimseye yakışmaz hele ağaya hiç yakışmaz. Ağamız bunu dün heyecanla, tepkisel bir şekilde üzüntü ile söylediğini düşünüyorum. Bunu düzelteceğini umuyorum.Kırkpınar aslanlar gibi şaibesiz olarak yüzyıllar boyunca yapıldı, yapılmaya devam edecektir. Şaibeye karışan güreşçiler varsa bunlar hesabını verecektir. Bütün mesele budur. Bu da federasyonun görevidir. Güreş Federasyonu'muz doping çıkanlara ne ceza vereceğini kararını onlar verecektir. Edirne Belediyesi olarak sadece bu işi organize eden kurumumuz. Onun dışında bizim hiç yetkimiz ve dahilimiz söz konusu değil." açıklamasında bulundu.
 
“BİR DAHA ŞAİBE BULAŞMAYACAK”
Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, altın kemerin ve para ödülünün iadesi ile ilgili süreç hakkında da bilgi vererek "Federasyondan bize resmi yazı gelecek. Dopingli olduğu ve ceza verildiğinin resmi yazısı geldiğinde biz de kendisinden resmi yazı ile bunların iadesini isteyeceğiz. Daha önce de doping hadisesi yaşanmıştı. Benim belediye başkanlığı yapmadığım 2002 yılında doping skandalı olmuştu ama ufak çaplı bir hadiseydi. Böylesine 8 tane başpehlivanın doping alacağı, başaltının birincisinin, ikincisinin doping alacağı şeklinde bir olay Kırkpınar tarihinde ilk defa meydana geldi. ve son olsun inşallah. Kırkpınar'a bir daha şaibe bulaşmasını bende istemiyorum." ifadelerini kullandı.
 
YERLİKAYA’YI ELEŞTİRDİ
Öte yandan  Sedefçi, Güreş Federasyonu Başkanı Hamza Yerlikaya'ya da kendisine yönelik açıklamalarından dolayı tepki gösterdi.652. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin başpehlivanı Ali Gürbüz'ün dopingli çıkmasının ardından Kırkpınar Ağası Süleyman Mecek'in, ağalık için yatırdığı parayı geri istemesine karşılık Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi böyle bir şeyin söz konusu olmadığını söyledi. Sedefçi, "Bırakın parayı iade vermeyi, biz eksik kalan kısmının, normal şartnamedeki paranın yatırmasını talep etmek zorundayız. Yatırılmazsa eğer dava açmak zorundayız. Tam tarihini bilemiyorum ama bildiğim kadarıyla Eylül ayının sonuna kadar ağalık bedelinin geri yatırılması gerekiyor. Yatırılmadığı takdirde ağalığı iptaline kadar gidebilir ve yatırdığı para belediyeye kalır, kalan paranın da alınması için de dava açılır. İnşallah bunlara gerek olmaz, Belek Belediye Başkanımızın kardeşinin bu konuda duygusal davrandığını düşünüyorum. Ben de üzüldüm. Beklemediğimiz bir şey olarak doping skandalı Türkiye'ye yansımış. O yüzden hata yapılabilir. Ben de sevgili ağa kardeşimizin hata yaptığını düşünüyorum" şeklinde konuştu.
 
"BEN İŞİMİ YAPIYORUM O DA İŞİNE BAKACAK"
Türkiye Güreş Federasyon Başkanı Hamza Yerlikaya'nın 'Belediye Başkanı işine baksın' şeklindeki açıklamasına cevap veren başkan Hamdi Sedefçi, "Ben işimi yapıyorum zaten. Benim işim başka, Yerlikaya'nın işi başka" dedi. Başkan Sedefçi, Yerlikaya'nın sözlerine karşılık olarak şunları kaydetti: "Ben Edirne Belediye Başkanıyım, Kırkpınar'ın başındaki insanım ben. Kırkpınar, Edirne'nin malıdır, Edirne Belediyesi'nin malıdır. Kırkpınar'a emeğini veren, parasını harcayan kurum Edirne Belediye Başkanlığı'dır. Ben burada Hamza'dan fazla hak sahibiyim. Hamza, kurumun başındaki kişidir, federasyon başkanıdır. Ama Hamza taşın altına elini koymaz, ahkam keser yanlış şeyler söyler. Ben, burada ağabeylik yapmaya çalışıyorum. Elimi uzatmaya çalışıyorum, Hamza elimi itmeye çalışıyor, bu yanlıştır. Hamza Yerlikaya, herkese saygı gösterecek, burada Edirne Belediye Başkanlığı bu işi yapıyor. Tesis sahibi belediye başkanlığıdır, parayı harcayan ve patron belediye başkanlığıdır. Ben işime bakıyorum, Hamza da işine bakacak" dedi.
 

0282 726 91 91
0282 747 65 10