Kur artışı et fiyatlarını artırdı

Et Üreticileri Birliği (ETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bılıkçı, et fiyatlarında son günlerde artış olduğunu belirterek, 'Et fiyatlarının dengelenmesi adına belli bir süre besilik dana ithalat

13.08.2013 21:27:00 0
Kur artışı et fiyatlarını artırdı
 YILBAŞINDAN BU YANA İTHALAT YAPILMADI
Bılıkçı,  yaptığı açıklamada Türkiye'nin et konusunda kendisine yetebilecek konumda ilerlemesi dolayısıyla yılbaşından bu yana et ithalatı yapmadığını,  besilik dana fiyatlarının yükselmesi nedeniyle et fiyatlarında artış gözlendiğini, Türkiye'de şu anda besilik dananın yeterli miktarda bulunmadığını söyleyen Bılıkçı, şunları kaydetti: “ Et fiyatının yükselmesinin birinci nedeni dolar ve avrodaki kur artışıdır.  Sonuç  olarak yem fiyatları yükseldi. Üreticiyi etkileyen durum tüketiciye de et fiyatında yansıdı. Et fiyatlarının yükselmesinin ikinci nedeni ise Türkiye'de halen yeteri kadar besilik dana yok. Bu duruma çözüm olarak besilik dana ithalatının yapılmasını istiyoruz. ETBİR olarak ithalata karşıyız ama Türkiye et konusunda şu anda kendine yetebilecek vaziyette değil. Et fiyatlarının dengelenmesi adına belli bir süre, besilik dana ithalatı yapılabilir. Çoğu besici hayvanını kestikten sonra fiyatların yüksek olduğunu söyleyerek yerine hayvan bağlamak istemiyor. Karkas ve kasaplık et ithalatının yapılmasını istemiyoruz. Çünkü ülke ekonomisine bir katkısı yok. Dışarıdan alınan besilik hayvan en azından altı ay besleniyor ve Türkiye'de kesiliyor. Hayvanın derisi ve diğer ürünleri de kullanılabiliyor. Türkiye'de birçok kesimhane besilik hayvan için çalışıyor. Dolayısıyla besilik hayvanın Türkiye'ye daha faydalı olacağını düşünüyorum. En azından besilik hayvan geldiği takdirde yem fiyatlarındaki artış dengelenir ve besilik dana fiyatlarında da düşüş yaşanır”
 
TÜRKİYE’DE ET FİYATLARI ÇOK YÜKSEK
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile ETBİR'in sürekli görüşmeler halinde olduğunu ifade eden Bılıkçı, birçok firmaya Bakanlık tarafından teşvik verildiğini kaydetti. Türkiye'nin bir, bir buçuk yıl içerisinde teşvikler sonucunda et konusunda yeterlilik sağlayabileceğini anlatan Bılıkçı, et sektörünün çok değişken olduğunu kaydetti.
 
Haber / Cem BÜLBÜL
 

0282 726 91 91
0282 747 65 10