Kurban krizi şimdiden başladı

Hayvancılık sektöründe, Kurban Bayramı öncesi ithalat tartışması alevlendi. İthalatı savunanlar Türkiye'de besi hayvancılığının yetersiz, etçil ırkın az olduğunu bu yüzden fiyatların dah

14.08.2013 22:13:00 0
Kurban krizi şimdiden başladı
 Çerkezköy Haber - Hayvancılıkta ithalat tartışması alevlendi. İthalatı savunanlar 'fiyatın düşmesi için ithalat şart' derken, sektör temsilcileri bunun spekülasyon olduğunu belirtti.
 
15.6 TL’LİK TABAN FİYAT
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da yaptığı açıklamada "TÜİK rakamlarına göre kırmızı et üretimi bu yılın ilk altı aylık döneminde 421 bin ton olarak gerçekleşti. Artış oranı yüzde 19'dur. Mevcut duruma göre et fiyatlarının artmasını gerektirecek bir durum söz konusu değildir" dedi. Bugünkü fiyatların 3 yıl öncesinin altında olduğuna dikkat çeken Bakanlık, dönemsel olarak et fiyatlarında görülen küçük dalgalanmaların et ithalatını körüklemek isteyen çevrelerin spekülasyonlarından ibaret olduğunu kaydetti. Sektör temsilcileri de hükümetin aldığı tedbirler ve destekler ile et ve hayvan ithalatına ihtiyacın kalmadığını belirtti. Öte yandan, kırmızı et piyasasında fiyat istikrarı için karkas et fiyatının belirli bir eşikte seyrini amaçlayan Et ve Süt Kurumu, 15 Ekim'e kadar kesim yaptıracak sözleşmeli besicilere, erken kesim primi ve nakliye farkı uygulamasıyla karkas etin kilogramı için asgari 15.60 TL ödeneceğini açıkladı.
 
BIRAKIN DA ÇİFTÇİMİZ ÜRETSİN
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar: "Üretim olağanüstü bir hızla artarken et ithalatını gündeme getirmenin art niyetten başka bir amacı yoktur. Ette ithalat lobilerine sesleniyorum. 2010 Haziran'dan bu yana ithalata 3,2 milyar dolar ödemişiz. Yazıktır, bu ülkenin parası. Bırakın da çiftçimiz üretsin."
 
İTHALAT FİYATI YÜKSELTİR
Spekülasyon beklentisi var diye et ithal etmenin yanlış bir politika olduğunu belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “En önemlisi geçmişte yapılan ithal fiyatları düşürmediği gibi artırdı. Yerli hayvancılığın desteklenmesi sorunu çözecek. Et ithalatı yapılacağı söylentisi dahi fiyatların yükselmesine, piyasaların dalgalanmasına yetiyor" açıklamalarında bulundu. Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Bülent Tunç ise "Türkiye'de et üretiminde herhangi bir sıkıntı yaşanmaz. 2010'da yapılan et ithalatının ardından hükümetimizin aldığı tedbirler, meyvesini vermeye başladı. Geçtiğimiz yıl da et üretimi artmıştı, bu yıl da arttı ve gelecek yıllarda da artacak" açıklamalarında bulundu.
 
BESİCİLERİMİZ ALET OLMAMALILAR
Türkiye Kasaplar Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ: "Besicilerimiz ithalatın yapılmasına alet olmamalı. Dururken fiyatları yukarı çıkarmamalı ve sağduyulu davranmalı. Aksi takdirde 2010-2011'de olan olur. Geçmişteki kısır döngüyü yaşamayalım. Mevcuttaki hayvan ırkını suni döllenmeyle kombine ırka dönüştürmek en doğru yol."
 
BESİLİK DANA İTHALATI İSTİYORUZ
Et Üreticileri Birliği Derneği (ETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bılıkçı: "Karkas et ithalatının olmasını istemiyoruz. Ancak Türkiye'de hâlâ besilik dananın önü açılmadı. Sütçül ırk çok fazla. Etçil oranında ciddi bir eksiklik var. Bunu da belli bir süre besilik dana getirerek sağlayabiliriz. Etçi Yönetim Kurulu Başkanı Emin Aslan: "İthalat lobisi söyleminde benden bahsediyorlar. Ama ben işimin lobisiyim. SETBİR süt üreticilerinden oluştuğundan onlar süt hayvanı çoğalsın ve fiyat düşsün istiyorlar. Et ve süt ayrılmalı. Böyle giderse Kurban Bayramı sonrası sektörü daha büyük kriz bekliyor. Türkiye ekonomisi nasıl ki Ak Parti öncesi istikrarsızsa et sektörü de şu anda Ak Parti öncesi gibi."
 
Haber / Türker ÖZKAN
 

0282 726 91 91
0282 747 65 10