Ayçiçeğinde referans fiyat uygulanacak mı?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, ayçiçeği üreticilerinin sorunlarını TBMM gündemine taşıdı. Düşen ayçiçeği fiyatları nedeniyle borcunu ödeyemeyen çiftçilerin tarlalarınÄ?

Tekirdağ 29.08.2013 15:32:00 0
Ayçiçeğinde referans fiyat uygulanacak mı?
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in yanıtlaması talebiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde ayçiçeği hasat döneminin başlamasıyla özellikle Trakya bölgesindeki çiftçilerden yoğun şikayetler geldiğini ifade etti. Geçtiğimiz yıl ayçiçeğinin 1,5 TL olan kilogram fiyatının, bu yıl 1 TL seviyelerine indiğini hatta bunun bile aşağısına düştüğünü kaydeden Öztrak, “Buna karşın çiftçinin girdi maliyetlerinde bu sürede ciddi artışlar olmuştur. Örneğin, sadece mazotun fiyatı son bir yılda yüzde 13.3 artmıştır. Trakya bölgesinden gelen şikayetler, borcunu ödeyemeyen çiftçilerimizin tarlalarını bankalara devrettiğini ya da satarak elinden çıkardığını; çiftçimizin tarlalarından ve tarımdan hızla uzaklaştığını göstermektedir” dedi.

BAKAN EKER’E SORDU
 Hükümetin ayçiçeği üreticilerinin sorunlarına yönelik tedbir alma konusunda bir çalışması olup olmadığını soran Öztrak, Bakan Eker’e şu soruları yöneltti: “Çiftçilerimizin ağırlaşan sorunlarını hafifletmek için 3 yıldır sabit tutulan destek priminin artırılması yönünde bir girişiminiz olacak mıdır? Yağ fabrikalarının ithal ettikleri her 1 kilogram ayçiçeği karşılığında, yurtiçinden 1 kilogram ayçiçeği alması uygulamasına dönülmesi düşünülmekte midir? Hükümet yurtiçindeki üreticileri desteklemek için referans fiyat uygulamasını hayata geçirecek midir?”

Haber / Cem BÜLBÜL

0282 726 91 91
0282 747 65 10