Biz kefenimizi giyerek bu yola çıktık

Çerkezköy’de faaliyet gösteren Dinex fabrikasında Türk Metal Sendikası ile Birleşik Metal-İş Sendikası arasında yaşanan kavga olayının ardından Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkan

Çerkezköy 21.09.2013 00:33:00 0
Biz kefenimizi giyerek bu yola çıktık
 260 ÇALIŞANIN 230’U BİZE ÜYE
Dinex fabrikasında çalışan 230 kişinin Türk Metal Sendikası’na üye olduğunu ifade eden Koçak “Bunu hazmedemeyen sarı sendika fabrika önünde basın açıklaması yapmak istedi. 260 çalışanın bulunduğu fabrikada 230 kişi bize üye. Bizlere üye olanlarla geçtiğimiz günlerde bir toplantı gerçekleştirdik. Arkadaşlarımız ile gerekli çalışmalarımızı yaptık. Üye olan arkadaşlarımız bizlere fabrika içinde yaşadıkları sıkıntıları bildirdiler. Bizler de yöneticiler ile görüşüp ilk etapta bayram harçlıklarını ve servislerini çözdük. Önümüzdeki hafta tekrar toplantı yapacağız” dedi. 
 
KARŞI TARAF BİZE SATAŞTI
Amaçlarının üretmek olduğunu ifade eden Koçak “Türk Metal Sendikası üyeleri olarak ilk önce üreteceğiz, sonra kazanacağız, daha sonra ise kazandıracağız” dedi. Basın mensuplarının, arbedede kendisinin sarf ettiği “At arabası” ifadesini hatırlatması üzerine konuşan Koçak “Karşı taraftan bize küfürlü sataşmalar oldu. Herkes onları sarı sendikalı ve ideolojik bir sendika olarak tanıyor. Biliyorsunuz Türkiye genelinde her yerde olay çıkaran ve işverenlere tehdit yolu ile fabrikalarını kapattıran insanlar bu sendikalarda bulunuyor. Karşı taraftan sataşmalar gelince doğal olarak bir şekilde sözlü sataşmalarda bulunduk” dedi.
 
ARALARINDA İŞÇİ BİLE YOKTU
Kavgadan yana bir sendika olmadıklarını söyleyen Koçak “Biz her yönüyle birleştiriciyiz. Birleşik Metal İş Sendikası’nın Türkiye genelinde sekiz bin üyesi vardır. Bu sendikalar sermayeye karşı olan insanlardır. Sermaye olmazsa işçi de olmaz. İşveren varsa işçi var, işçi varsa işveren vardır” dedi. Dinex Egzoz fabrikası önüne gelen Birleşik Metal İş Sendikası üyelerinin bir çoğununun illegal bir grup olduğu iddiasında da bulunan Koçak “Birleşik Metal İş Sendikası’nın basın açıklamasına gelen grup içinde işçi bile yoktu. Oraya illegal örgütlerden toplanan kişiler geldi. Fotoğraflara ve kamera kayıtlarına baktığımız zaman işçi olmadığını herkes görür.  İstanbul, Çorlu’dan toplama insanları buraya getirerek birilerine gözdağı vermek istediler. Biz bu davamıza kefenimizi giydik çıktık. Allah’tan başka kimseden korkumuz yoktur. Biz davamızda başarılı olduk. Bu davamızdan ve çizgimizden dönmeyeceğiz. Arkadaşlarımız da birlik beraberlik içinde tek yumruk oldu. Bu davaya herkes inanıyor ve güveniyor” diye konuştu.
 
FABRİKADA YETKİ BİZDEDİR
Fabrikanın içersinde Birleşik Metal İş Sendikası’na bağlı üye olmadığını ifade eden Koçak “Olmadığı için toplu sözleşme ve grev yapma hakları yoktur. İçeride görüşmelerimiz devam ediyor. Öyle bir şey olsa yöneticiler kabul ederdi. Ellerinde üye olmadığı için bu durumu kabullenmek istemiyorlar. Elimizde noterden istifa ettiklerine dair fişler mevcut. Kısaca fabrikada yetki bizdedir” dedi.  Kamuoyunda Birleşik Metal İş Sendikası üyelerine basın açıklamasına izin vermedikleri algısının oluştuğunu belirten Koçak “Devlet kurumları izin verdiği takdirde basın açıklaması her yerde yapılabilir. Biz buna karşı olmadık. Basın açıklaması yapılırken, illegal örgütlerin bizlere küfürü vardı. Arkadaşlarımız da bu duruma tepki gösterdi. Biz gerçekten kavgadan yana değiliz” dedi. Basın mensuplarının “Fabrikadan çıkarılan yedi işçi Türk Metal’e üye olmadıkları için mi çıkarıldı” sorusu üzerine de konuşan Murat Koçak “Bu fabrikadan çıkarılan yedi kişi fabrika içersinde huzursuzluk ve çalışmayanlardır. Bu konu hakkında bizim çıkardığımızı iddia ediyorlarsa mahkemeye gidip şikayetçi olabilirler. İşverenler hiçbir zaman kanunsuz iş yapmazlar. Kavgadan, dövüşten yana olan bu kişiler işveren tarafından 4857 sayılı İş Kanununa göre işten çıkarılmıştır” dedi.
 
Haber / Faik Onur KAYA
 

0282 726 91 91
0282 747 65 10