Artık sütler daha kaliteli olacak

Tekirdağ Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Damızlık sığı Yetiştiricileri Birliği’nin ortaklığında gerçekleştirilen proje çerçevesinde yapılan Çiğ Süt Ana

Tekirdağ 23.09.2013 20:29:00 0
Artık sütler daha kaliteli olacak
 5 AÇILIŞ AYNI ANDA
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği tarafından 'Bursa, Balıkesir, İzmir, Ankara ve Tekirdağ'da 'çiğ sütte kalitenin desteklenmesi projesi' dahilinde açılan çiğ süt analiz laboratuvarları ile artık sağlıksız süt kalmayacak. Tekirdağ’daki tören de Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, Tekirdağ Belediye Başkanı Op. Dr. Adem Dalgıç, Gıda Kontrol Laboratuvar İl Müdürü İbrahim Halil Bakır, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Şaban Aytaç ile diğer protokol üyelerinin katılımı ile gerçekleştirildi. Konuşmaların ardından, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in canlı bağlantı şeklinde katıldığı törenle açılış gerçekleştirildi.
 
TEKİRDAĞ DA PİLOT ŞEHİR
Törende konuşan Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya inovasyona açık bir şehir olan Tekirdağ’ın, bu projede pilot şehir olmasının oldukça önemli olduğunu ifade ederek, 159 bin büyükbaş hayvan varlığına sahip Tekirdağ’da; 60 bin 300 ineğin, aktif süt veriminde olduğunu ve ülke süt üretiminin yüzde 2,10’unun Tekirdağ’da üretildiğini belirtti. Üretimde kaydiliğin çok önemli olduğuna vurgu yapan Vali Yerlikaya, “Tekirdağ’da üretilen her bir değerin, yapılan çalışmalar ile niteliği arzu edilen seviyeye çıkacak. Bu nasıl olacak, sizlerin destekleri ile olacak. İçinizden gelen, bir Milyonu aşan bir yatırımla, artık ürettiğimiz sütler daha da kaliteli olacak” dedi.
 
MALİYETİ 465 BİN DOLAR
2013 yılı Bakanlar Kurulu Kararı ile ıslah amaçlı süt kalitesinin desteklenmesi projesi kapsamında Tekirdağ ile birlikte İzmir, Ankara, Bursa ve Balıkesir illeri pilot bölge olarak seçildi. Laboratuvarın Birliğe olan maliyeti Analiz cihazı ve diğer masraflar dahil 465 bin dolar oldu. Proje kapsamında numune kaplarının yetiştiricilere dağıtılarak süt numune toplama işlemi Birlik tarafından yürütülecek. Bu işlemler için 2 adet Birlik aracı ve 2 Birlik personeli tahsis edildi. Toplanan numunelerin analiz işlemlerinin yapılması için İl Gıda Kontrol Laboratuvarı tarafından ek hizmet binasında çalışmak üzere 2 personel görevlendirildi.
 
BİN 318 İŞLETMEDEN NUMUNE ALINACAK
Desteklemeden Tekirdağ’daki 10 inek ve üzerinde inek sayısına sahip bin 318 işletmeden numune alınarak sütte protein, yağ ve somatik hücre analizleri yapılacak. Bu sayede bölge işletmelerindeki süt kalitesi belirlenecek ve bu analizi yaptıran yetiştiriciler destekleme şartlarını sağlayan her inek için 50 TL destek alacak.
 
Haber / Sevim BOZKURT
 

0282 726 91 91
0282 747 65 10