En fazla açık iş, dikiş mesleğinde

İstihdamın artırılması ve işsizliğin azaltılması; eğitimin işgücü talebine duyarlılığının artırılmasına, işgücü arz ve talebinin doğru olarak tespit edilmesine ve buna uygun politi

Tekirdağ 25.09.2013 20:13:00 0
En fazla açık iş, dikiş mesleğinde
 Tekirdağ genelinde 3 bin 766 açık iş olup, açık iş oranı yüzde 3,62’dir. Bir başka ifadeyle Tekirdağ geneli için her 100 kişilik kadronun 96’sı dolu, 4’ü doldurulmaya hazırdır” dedi.
 
AÇIK İŞ ORANI YÜZDE 3.62
Araştırmanın sonuçlarına göre Tekirdağ’da açık iş oranının yüzde 3,62 (3 bin 766 kişi) olduğu belirtilerek “Sektörlere göre en yüksek açık iş oranı yüzde 15,2 ile Bilgi ve İletişim sektöründe tespit edilmiştir. Bilgi ve İletişim sektörünü yüzde 8,3’lük açık iş oranıyla Mesleki, Bilimsel ve Teknik Faaliyetler ve yüzde 8,1’lik açık iş oranı ile Su Temini; Kanalizasyon, Atık Yönetimi ve İyileştirme Faaliyetleri sektörü izlemektedir” dedi.
 
EN FAZLA AÇIK İŞ MAKİNECİ (DİKİŞ) MESLEĞİNDE
Tekirdağ’da açık işlerin en fazla olduğu mesleklerin; Makineci (Dikiş), Beden İşçisi (Genel), İplik Eğirme Operatörü, Kaynakçı (Gaz Altı, Oksijen ve Elektrik), Deri İşçisi, Plastik Enjeksiyon Üretimi, Montajcı (Kurgucu), Örgü Makinesi Operatörü, Kumaş Boyacısı, Garson (Servis Elemanı) meslekleri olduğu tespit edildi. İşgücü talebinde eğitim düzeyinden ziyade mesleğe ilişkin yeterli bilgi öne çıktı. Açık işler için yaklaşık olarak yüzde 80,8 oranında asgari bir eğitim düzeyi talep ediliyor. Açık işler için yüzde 34,3 oranında lise altı eğitimliler, yüzde 17,9 oranında meslek lisesi eğitimliler ve yüzde 13,8 oranında genel lise talep ediliyor. İşverenlerce açık işler için iş arayanlardan talep edilen ek beceriler incelendiğinde ise; yüzde 75,6’sının mesleğe ilişkin yeterli bilgiyi, yüzde 66,4’ünün fiziksel yeterliliği, yüzde 46,6’sının takım çalışması becerilerini, yüzde 40,6’sının iletişim ve ifade etme becerisini, yüzde 26,2’sinin hesap yapabilmeyi, yüzde 19,1’nin bilgisayar destekli çalışmayı, yüzde 13,8’inin sorun çözebilme kabiliyetini, yüzde 12,1’nin proje tabanlı çalışabilmeyi, yüzde 8,7’sinin satış ve pazarlama kabiliyetini ve yüzde 5,0’nin yabancı dil yeterliliğini talep ettiği tespit edildi.
 
ELEMAN TEMİNİNDE GÜÇLÜK ÇEKİLİYOR
Araştırma kapsamında işyeri ziyaretleri sırasında görüşülen işverenlere hangi mesleklerde ve hangi nedenlerden dolayı eleman temininde güçlük çektikleri soruldu. Eleman temininde en fazla güçlük çekilen bazı meslekler; Makineci (Dikiş), İplik Eğirme Operatörü (Ring/vater/vargel), Kaynakçı (Gaz Altı, Oksijen ve Elektrik), Deri İşçisi, Plastik Enjeksiyon Üretim Elemanı, Hemşire, Garson (Servis Elemanı), Argon Kaynakçısı (Tığ Kaynakçısı), Satış Danışmanı, Ütücü olarak tespit edildi. İşverenlerin yüzde 52,1’nin eleman temininde güçlük çekilme nedeni olarak “iş tecrübesine sahip eleman bulunamamasını”, yüzde 50,9’u “meslekte eleman bulunamamasını”, yüzde 42,7’si “yeterli beceri ve niteliğe sahip eleman bulunamamasını”, yüzde 21,8’i “önerilen ücretin yeterli bulunamamasını” ve yüzde 17,8’i “çalışma ortam ve koşullarının beğenilmemesini” gösterdi. Bu araştırma kapsamında bin 954 işyeri için işgücü arz ve talep verileri derlendi. Bu verilerin daha kapsamlı ve ayrıntılı sonuçlarının da yer alacağı “Tekirdağ İşgücü Piyasası Analizi Raporu” Ekim ayı içerisinde yayımlanacak.
 
Haber / Gülveren VATANSEVER
 

0282 726 91 91
0282 747 65 10