Çiftçi tarlalarını satmak zorunda kaldı

Çerkezköy Ziraat Odası’nı ziyaret eden CHP Çerkezköy İlçe Teşkilatı, çiftçinin sıkıntılarını dinledi.

Çerkezköy 25.09.2013 20:52:00 0
Çiftçi tarlalarını satmak zorunda kaldı
 TOPRAKLARIN YÜZDE 60’I SATILDI
Dün saat 14.00’da gerçekleştirilen ziyarette CHP heyetini karşılayan oda Başkanı Hasan Toprak, çiftçilerin problemleri ile ilgili konuştu. Çiftçinin ekonomik şartlar karşısında her geçen gün daha çok ezildiğini ifade eden Toprak “Çerkezköy’de tarım alanı olarak işlenen toprakların yüzde 60’ı satıldı. 2004 yılından beri geçmiş yıllardaki birikimini yiyen çiftçimiz, ziraat yapamaması nedeni ile tarlalarını satmak zorunda bırakıldı.” dedi.
 
CEPLERİNDE ÇAY İÇECEK PARALARI YOK
Toprak “Çiftçimiz her geçen gün daha çok zarar eder duruma düşürüldü.  Serbest piyasada rekabet etmemiz isteniyor. Bu günkü şartlarda bu imkânsız.  240 kuruş olan desteklemeler yukarı seviyelere çekilirse çiftçilerimiz ancak ayakta kalabilirler. Şunu açıkça söyleyebilirim ki çiftçilerimizin cebinde çay içecek paraları yok. Bunu açık ve net olarak ifade ediyorum” diye konuştu. 2004 yılına kadar iki kilogram buğday sattıklarında bir litre mazot alabildiklerini söyleyen Toprak, “Bir kilogram ayçiçeği sattığımızda bir litre mazot, iki kilogram buğday sattığımızdaysa bir litre mazot alabiliyorduk. Artık bunun böyle olmadığını açıkça söylememiz gerekir. Bir kilo mazot alabilmek için bir kaç kilo ayçiçeği satmış olmak gerekiyor” dedi. Ayçiçeği ya da buğdayın yetişmesi için bir de gübre sorununun olduğunu söyleyen Toprak “Kilogram fiyatı bin TL olan gübre çeşidi olduğu gibi kilogramı 1 bin beş yüz TL olan da var. Yani çiftçi giderleri de hesaba kattığı zaman bir kilogram mazotu alabilmek için en az sekiz kilogram ayçiçeği satması gerekiyor” şeklinde konuştu.
 
ÇİFTÇİYE DESTEK MİTİNGİ DÜZENLENECEK
Çiftçilerin içinde bulunduğu problemlere dair değerlendirmelerin yapıldığı ziyarette konuşan Çerkezköy CHP İlçe Başkanı Saim Özkan, 28 Eylül Cumartesi günü Lüleburgaz’da Çiftçiye Destek Mitingi düzenleyeceklerini belirtti. Yaklaşık on yıldır çiftçinin, artık çiftçilik yapamayacak duruma düşürüldüğünü ileri süren Özkan “Ülkemizde ziraatın her geçen gün kan kaybeder duruma düşürülmesini parti olarak yadırgıyoruz. Bu nedenle Genel merkezimiz tarafından Lüleburgaz’da  ‘Çiftçiye Destek Mitingi’ düzenleniyor. Sizlerde bizim davetlimizsiniz. Odanız tarafından bir rapor hazırlanması durumunda, hazırlayacağınız raporu Milletvekillerimiz vasıtasıyla meclise ulaştırmış olacağız” ifadesini kullandı.
 
Haber / Cem BÜLBÜL
 

0282 726 91 91
0282 747 65 10