Meme kanserinde erken tanının önemi anlatıldı

Ekim ayı meme kanseri bilinçlendirme etkinlikleri kapsamında, Çerkezköy Toplum Sağlığı Merkezi tarafından, Ekim Ayı meme kanseri bilinçlendirme etkinlikleri kapsamında kadınlara yönelik konferans düzenlend

Çerkezköy 1.10.2013 22:04:00 0
Meme kanserinde erken tanının önemi anlatıldı
 KONTROL EDİLMELİ
Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda dün saat 14.00’da düzenlenen konferansa konuşmacı olarak Dr. Güler Uluçay, Dr. Hilal Özdemir, Hemşire Ülkü Aycan ve Ebe Emel Çakıroğlu katıldı. Kendi kendine muayenenin her ay adet kanamasının başlangıcından 7 ile 10 gün sonra yapılmasının gerektiğini belirten Dr. Güler Uluçay, “İyi aydınlatılmış bir odada, belden yukarısını gösteren bir ayna karşısında ayakta durarak kollar yan tarafta olmak kaydıyla memelerde şişlik, deride büzülme ya da meme başında değişiklik olup olmadığı kontrol edilmelidir” uyarısında bulundu.
 
HER AY DÜZENLİ MUAYENE YAPILMALI
Memelerde göze çarpan değişikliklerin dikkate alınması gerektiği, bu değişikliklerin her birinin bir kanser belirtisi olabileceğini belirten Dr. Hilal Özdemir de “Her ay düzenli şekilde yapılan muayeneler sonucunda aşağıdaki belirtilerden en az biri varsa, vakit geçirmeden uzmana başvurulması gerekir. Memede veya koltuk altında ele gelen kitle. Bu kitle sertlik ve şiş şeklinde olabilir.  Meme başından çıkan akıntı ki bu tek kanaldan kanlı veya şeffaf renkli olabilmektedir” dedi. Özdemir, belirtileri de “Meme başında içe doğru çekilme, çökme veya şekil bozukluğu. Meme başı derisinde değişiklikler görülmesi. Bu değişiklik soyulma ve kabuklanma şeklinde göze çarpar.  Meme cildinde yara veya kızarıklık, ödem, şişlik ve içe doğru portakal kabuğu görünümlü çekintiler olması. Memede büyüme, şekil bozukluğu veya asimetri ya da renginde değişiklik (kızarıklık vs.)” olarak sıraladı.
 
Haber / Sevim BOZKURT
 

0282 726 91 91
0282 747 65 10