Genç iletişimciler üstadlarla bir araya geldi

Basın İlan Kurumu’nun, “Marka Şehirler” ana başlığı altında, ‘Medya ve İletişimde Tecrübe Paylaşım Günleri’ seri konferanslar dizisinin ilki önceki gün Konya’da düzenlendi.

Çerkezköy 8.10.2013 10:37:00 0
 Genç iletişimciler üstadlarla bir araya geldi
Konya Dedeman Otel’de düzenlenen konferansa, Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, Konya milletvekilleri İlhan Yerlikaya, Hüseyin Üzülmez ve Ayşe Türkmenoğlu, Konya Valisi Muammer Erol, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi, Merhaba Gazetesi Sahibi ve Basın İlan Kurulu Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Arslan, Prof. Dr. Metin Kazancı, Doç. Dr. Mustafa Şeker, Bugün Gazetesi Ankara Temsilcisi Adem Yavuz Arslan, Rota Haber Genel Yayın Yönetmeni Ünal Tanık, gazeteci Ruşen Çakır ve Show Tv Haber Dairesi Başkanı Erhan Çelik katıldı. Konferansın açılış konuşmasını yapan Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay Konya’nın ülkemizin merkezinde bir şehir olduğunu belirterek “Konya geleceğe hızla yürüyen, ülkemizi taşıyan bir şehir olarak ön plana çıkıyor. Ayrıca Konya basınıyla da hızla güçlendi.” Dedi.
 
YEREL MEDYANIN DOĞRU HABER VERME ŞANSI DAHA FAZLA
Konferansta söz alan AK Parti Konya Milletvekili İlhan Yerlikaya da “Ben de bir müddet gazetecilik yaptım. Benim doktora çalışmam Osmanlı basınıydı. Yeni iletişim teknolojilerinin sürekli gelişmesi ve değişmesi her alana yansıyor. Şehirlere de elbette yansıması oluyor. Ama en hızlısı da iletişim alanında oluyor. Örneğin ticaret artık sanal hale gelmeye başladı. Yönetişimde de ilerleyen yirmi-otuz yıl sonra önemli değişiklikler olacak. Medya ve iletişim, demokrasinin temel unsurlarından birisidir. Bu gelişmeler çoğulculuğu da beraberinde getirecektir. Yerel medya çoğulculuğun temel unsurlarındandır. Yerel medyanın doğru haber verme şansı daha fazladır”
 
KAMU HİZMETİ BİR HİZMETTİR
Konya Valisi Muammer Erol ise, bilgi edinme hakkının bir kamu hizmeti olduğunun bilinciyle yürütülmesi gerektiği üzerinde durararak “Kamu hizmeti bir emektir. Bu emek ve gayretin dışında, hiç kimse ekstra hiçbir semerenin peşinde olmamalıdır. Bilgi edinme hakkı kamu ve toplum menfaati ön plana çıkarılarak formatlanmalıdır” dedi. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek de, Kültür Sokağı projesine değindi. Akyürek: “Bir başkent daima başkenttir. Selçuklu payitahtını yeniden canlandırmaya çalışıyoruz. Şehir meydanında bir Konya Kültür Sokağı oluşturuyoruz. Konya’daki basın temsilcilerine Kültür Sokağı’nda bir yer tahsis edeceğiz.” dedi.
 
MEDYANIN YENİ HALLERİ
Konferansın finalinde, Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin vizyoner hocalarından Doç. Dr. Mustafa Şeker, ‘Medyanın Yeni Halleri’ başlıklı bir sunum yaptı. Şeker “30 yıl önce de ben öğrenciyken Türkiye’deki basının hep sorunları konuşulurdu. 30 yılda pek çok sektördeki pek çok sorun çözüldü ya da hafifledi. Basında ise hâlâ tiraj sorunu, istihdam sorunu, iletişim fakültelerinin sorunlarını konuşup duruyoruz. 1980’lerden sonra liberalizm ve özel sektörün gelişmesiyle birlikte, özellikle 1990’larda televizyonun da bu işin içine girmesiyle birlikte çok büyük ekonomik yatırımlar yapıldı. Televizyon gruplarının hemen hepsinin sahipleri Türkiye’deki büyük sermaye gruplarıydı. Halen de aynı yapı devam ediyor. Gerçeği haberde söyleyebilmek yerine grubun ekonomik öncelikleri ön plana çıktı. Grupların çıkarları için yayın yapan gazeteler, televizyonlar ortaya çıktı. Bu yapı sadece bizim ülkemizde yaşanan bir sorun da değil. Özel sektörün büyük medya kurumları kurduğu bir ülke olarak 90’lardan sonra özellikle televizyonların özelleşmesiyle birlikte sorunlar yaşanmaya başladı” dedi.
 
Haber / Kemal ALTUNOĞLU

0282 726 91 91
0282 747 65 10