Fırıncılara Temel İş Güvenliği Anlatıldı

Çözüm İçin Ortak Sağlık Güvenlik Birimi tarafından Çerkezköy’de bulunan fırıncılara temel iş sağlığı güvenliği eğitimi verildi.

Çerkezköy 9.10.2013 23:13:00 0
Fırıncılara Temel İş Güvenliği Anlatıldı
 EĞİTİM VERİLDİ
Dün saat 16.00’da Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen seminere Çerkezköy Fırıncılar Un ve Unlu Mamulleri Derneği Başkanı Mehmet Sait Erdem ile fırıncılar katıldı. İş Güvenliği uzmanı Şafak Utaş yaptığı sunumda, “İş Sağlığının tanımı, İş Güvenliği Çalışmalarının Amacı, Çalışanların ve İşverenlerin Hak ve Sorumlulukları, Çalışma Yaşamında Karşılaşılan Tehlikeler, İş Kazaları, Meslek Kazaları Nasıl Önlenebilir, Genel Çalışma Kuralları” konularına yer verdi.
 
İŞ KAZALARI VE MESLEK HASLIKLARI
Eğitimlerin içeriği hakkında tüm katılımcıları detaylıca bilgilendiren İş Güvenliği Uzmanı Şafak Utaş, hızlı teknolojik gelişmelerin bir yandan insanın refahına hizmet ederken, öte yandan insan hayatı ve çevresi için tehlikeleri de beraberinde getirdiğini belirterek, “Üretim sürecine giren her yeni madde, makine, araç ve gereç, insan sağlığı, işyeri güvenliği ve çevre sağlığı için tehdit oluşturmaktadır” diye konuştu.
 
“20 MİLYAR EURO MADDİ KAYIP MEYDANA GELİYOR”
Her yıl milyonlarca işçinin çalıştıkları iş yerlerinde çeşitli tehlikeler sonucunda öldüğünü, yaralandığını ve hastalandığını belirten Utaş, “Uluslar arası kaynaklara göre dünyada her yıl 1.2 milyon kişi iş kazaları ve meslek hastalıkları nedeniyle hayatını kaybetmekte, 250 milyon kişi iş kazaları, 160 milyon kişi meslek hastalıkları sonucu ortaya çıkan zararlara maruz kalmaktadır. Avrupa İş Sağlığı ve Güvenliği Ajansı’nın yayınlarına göre Avrupa ülkelerinde iş kazaları ve meslek hastalıkları sonucunda yılda 5 bin 500 kişi hayatını kaybediyor. 75 bin kişi sürekli çalışamaz duruma düşerken, 20 milyar euro maddi kaybın meydana geldiği rapor edildi.
 
“GÜNDE DÖRT KİŞİ ÖLÜYOR”
İş kazalarının ana nedenlerinden de bahseden Utaş, “Bunların yüzde 90’ını insan faktörüne dayanan güvensiz davranışlar, yüzde 10’unu ise işyeri ortamından kaynaklanan güvensiz durumlardan meydana geliyor. Türkiye’de her gün iş kazaları dört can alıyor. Her yıl 15 bin kişi sakat kalırken, 140 bin kişi ise kaza geçiriyor” dedi. Tüm mesleklerde çalışanların bedensel, ruhsal ve sosyal yönden iyilik hallerinin en üstün düzeyde tutulmasına iş sağlığı dendiğini belirten Utaş, “İşyerinde meydana gelen tehlikelerden, sağlığa zarar verebilecek şartlardan korunmak için yapılan sistemli ve bilimsel çalışmaya iş güvenliği deniyor. İş güvenliği işyerlerinde çalışanların sağlıklı ve güvenli çalışmalarını sağlamak üzere alınması gereken tedbirler dizisidir” ifadelerini kullandı.
 
“ÜRETİM VE İŞLETME GÜVENLİĞİNİ SAĞLAMAKTIR”
İş sağlığı ve güvenliğinin temel amaçlarından da bahseden Utaş “ İş sağlığı ve güvenliğinin temel amacı çalışanı korumak, üretim ve işletme güvenliğini sağlamaktır. Hedefimiz ise sıfır iş kazasıdır” dedi. Seminerin ardından fırıncılar anlatılan konular hakkında sınava tabi tutuldular. Sınavda başarılı olanlara ise sertifika verildi.
 
Haber / Faik Onur KAYA
 

0282 726 91 91
0282 747 65 10