Kadın Demek Gelecek Demektir

CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, partisinin Kadın Kolları Küçük Kurultay’ında Türkiye’de kadının siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel alandaki yeri hakkında konuştu. Kadınları

Tekirdağ 10.10.2013 20:21:00 0
Kadın Demek Gelecek Demektir
 Çerkezköy Haber -  ‘Yerelde Seçim, Kadınlar Çözüm’ sloganıyla düzenlenen Kadın Kolları Küçük Kurultay’ına katılan Yüceer, 18 Mayıs 1919’da İstanbul Dârülfünûn’unda yapılan toplantıda bir kadının “Kim demiş bir kadın küçük şeydir, Bir kadın belki en büyük şeydir” sözlerini hatırlattı.
 
KARAR MEKANİZMALARINDA KADIN YOK
Kadınların bu ülkenin umudu olduğunu söyleyen Candan Yüceer, “Hak verilmez alınır dedik. Kadın kotamızı yüzde 33’e çıkardık. Yıllar sonra kadın ve gençlik kurultaylarımızı yaptık. Şimdi bize düşen bunu daha da geliştirmektir. Kadın demek mücadele demek, emek demek, gelecek demek! Biz bu mücadeleye devam edeceğiz” dedi. Ülkenin, ‘Kadının yeri evidir’, ‘Biz kadınlarla seçim kazanamayız’ diyen bir iktidar tarafından yönetildiğini kaydeden Yüceer, siyasi liderlerin ‘biz siyasi başarımızı, kadınlara borçluyuz’ cümlesinin arkasına sığındığını ancak, kadının siyasette olmadığını, sadece alanlarda olduğunu, karar mekanizmalarında olmadığını ifade etti.
 
DÜNYA SIRALAMASINDA SONLARDAYIZ
Siyasetin bir yarış maratonu olduğunu kaydeden Yüceer, “Bunun farkında ve bilincindeyiz. O zaman, o koşuya aynı çizgiden başlamalıyız.  Biz o çizgiyi geçtikten sonra, yarışı birinci olarak bitiririz. Ancak, bu sosyal gerçeklik içinde bu kotalara ihtiyacımız var.  Ulu Önder Atatürk’ün dediği gibi ‘Milletin anası, medeniyetin aynası’. Ulu Önder, bunun için kadın erkek eşitliği dedi, bunun için insan hakları dedi”diye konuştu. Kadınların 1934’de seçme ve seçilme hakkını elde ettikten sonra, 1935’de Parlamentodaki kadın vekil sayısıyla dünyada 2. sırada olduğunu anımsatan Yüceer, “Bugün dünya sıralamasında sonlardayız. Çünkü halkına güvenen, demokrasiye, eşitliğe inanan bir liderin aksine, halkını küçük gören, kadın erkek eşitliğine inanmayan bir iktidar tarafından yönetiliyoruz” dedi.
 
CUMHURİYET KADINDAN, KADIN DA CUMHURİYETTEN YANADIR
Kız çocuklarının 4+4+4 eğitim sistemiyle eve mahkûm edildiğini, yeni hayata geçirilen düzenlemeyle liseye giden kız çocuğunun evlenmesinin önünün açıldığını öne süren Yüceer, “Kadınlar olarak yaşam alanımız, varlığımız, geleceğimiz tehdit altında. Uygarlık tarihinin, aydınlanma devriminin, Anadolu’da, Trakya’da adı Atatürkçülüktür.  Kadınlar haklarına Atatürk sayesinde sahip olmuştur. Cumhuriyet kadından yanaydı, kadın da Cumhuriyetten yana olmuştur” dedi.
 
Haber / Faik Onur KAYA
 

0282 726 91 91
0282 747 65 10