Dünya nüfusunun 1.4 milyarı aşırı kilolu

Çerkezköy İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü görevlileri tarafından Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Anadolu Lisesi 11.sınıf öğrencilerine “Gıda güvencesi ve beslenmesi

Çerkezköy 24.10.2013 12:06:00 0
Dünya nüfusunun 1.4 milyarı aşırı kilolu
ÖÐRENCİLERE GIDA ANLATILDI
Dün sabah saat 10.00’da Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Anadolu Lisesi’ne giden görevliler, okulda bulunan 11.sınıf öğrencilerine eğitimler verdi. Gıda Mühendisi Ferya Arlan Çolak, Hamza Özkan ve Nazmi Ünver tarafından verilen eğitimlerde “Gıda güvencesi ve beslenmesi için sürdürülebilir gıda sistemleri” konusu anlatıldı.

 
 
“İNSANLARIN ÜÇTE BİRİ OBEZDİR”
İnsan sağlığının güvenilir gıda sistemlerine bağlı olduğunu belirten Gıda Mühendisi Ferya Aslan Çolak “Günümüzde yetersiz beslenmenin topluma maliyeti çok yüksektir ve yetersiz beslenme çeşitli şekillerde ortaya çıkmaktadır. Dünyada beş yaşın altındaki her dört çocuktan biri yeterli düzeyde gelişememektedir. Bu yetersiz beslenen 165 milyon çocuğun bedensel potansiyellerine hiçbir zaman erişemeyecekleri anlamanı gelmektedir. Dünyada yaklaşık iki milyar insan sağlıklı olmak için gerekli olan vitamin ve mineralleri almamaktadır. İnsanların yaklaşık olarak 1,4 milyarı aşırı kiloludur. Bu insanların yaklaşık olarak üçte biri obezdir ve koroner kalp rahatsızlığı, şeker hastalığı veya diğer sağlık sorunları yaşamaktadır. Ayrıca, birbirinden farklı yetersiz beslenme türleri bu ülkede, bir evde hatta bir bireyde aynı anda ve bir arada var olabilmektedir” dedi.

“KALİTE VE MİKTAR OLARAK DENGELİ OLMALIDIR”
Gıda sistemlerinin öneminden de bahseden Çolak “Gıda sistemi tarımsal ürünlerin üretilmesini, işlenmesini ve tüketicilere sunulmasını sağlayan çevre, insan, kuruluş ve süreçlerden oluşmaktadır. Gıda sisteminin her unsur ve yönünden çeşitli ve besin değeri yüksek gıdaların nihai olarak bulunabilirliği ve erişilebirliği  böylece tüketicilere güvenilir gıdalar arasından seçim yapabilme imkanları sağlanması üzerinde etkileri bulunmaktadır. Ayrıca gıda sistemleri ile ilgili politikalar ve müdahaleler tasarlanırken beslenme konusu nadiren temel amaç olarak ele alınmaktadır. Bu politikalarda ve müdahalelerde beslenme temel amaç olarak ele alınmış ve odak noktasına yerleştirilmiş olsa daha beslenme konusunda olumlu etkilerinin bulunduğunu söylemek zordur. Sağlıklı beslenme hem kalite hem de miktar olarak dengeli olmalıdır” ifadelerini kullandı.

“OBEZİTENİN ÖNÜNE GEÇİLMELİDİR”
Yetersiz beslenmenin temel nedenlerinin daha da karmaşık olduğunu ve daha geniş bir ekonomik, sosyal, politik, kültürel ve fiziksel ortamı kapsadığını ifade eden Çolak “Bu nedenle, yetersiz beslenme sorununun ele alınıp çözümlenmesi, tarım, gıda sistemi, doğal kaynakların yönetimi, halk sağlığı ve eğitim alanlarında ve daha geniş politika etki alanlarında entegre eylem ve tamamlayıcı müdahaleleri gerektirir. Gerekli eylemlerin harekete geçirilmesi için yüksek düzeyde siyasi destek gereklidir. Gıdaların daha kolay erişilebilir, daha çeşitli ve daha besleyici olmaları sağlanarak, besin değerleri artırılabilir. Ancak tüketicilerin sağlıklı beslenme seçimlerine yardımcı olma önemlidir. Yetersiz beslenmenin ve mikro besin eksikliğinin başlıca problemlerinden birisi olmayı sürdürdüğü bölgelerde dahi, özellikle uzun vadeye aşırı kilo ve obezitenin artmasını önlemek üzere harekete geçmek de önemlidir” diye konuştu.

“GIDA SİSTEMLERİNE İHTİYAÇ VARDIR”
Sağlıklı beslenme ve diyet için üç önemli unsurun bulunduğunu ifade eden Çolak “İyi beslenme sağlıklı diyete bağlıdır. Sağlıklı diyet için, eğitim, sağlık, hijyen ve diğer faktörlerin yanı sıra güvenebilir gıda sistemlerine ihtiyaç vardır. Güvenilir gıda sistemleri uygun politikalarla, teşviklerle ve yönetimle mümkün olmaktadır. Geçtiğimiz yıllarda bazı ülkelerde yetersiz beslenme konusunda önemli azalmalar kaydedilmiştir. Ancak sağlanan ilerlemeler istikrarsızdır. Yetersiz beslenme ve altında yatan sebepler oldukça karmaşıktır. Bu da en etkili yaklaşımların çok sayıda sektörü ve çeşitli farkı aktörleri içermesi anlamına gelmektedir” dedi.

Haber / Faik Onur KAYA

0282 726 91 91
0282 747 65 10