“Göz, insan yaşamının en önemli organlarından biridir”

Karaağaç Belediyesi ile Avrupa Göz Hastanesi’nin ortaklaşa düzenlediği “Önemli Göz Hastalıkları” seminerinde konuşan Prof. Dr. Ömer Kamil Doğan, göz hastalıkları konusunda bilgiler verdi.

Kapaklı 28.10.2013 14:45:00 0
 “Göz, insan yaşamının en önemli organlarından biridir”
30 BİN KİŞİYE GÖZ TARAMASI
Önceki gün saat 15.30’da Karaağaç, Şehit Er Kadir Dadaş Parkı’nda bulunan Çay Bahçesi’nde düzenlenen konferansa Karaağaç Belediye Başkanı Dr.Özkan Yücel, AK Parti Kapaklı Belediye Başkan Aday adayı Salih Bezgin, Karaağaç Belediye Meclis üyeleri, muhtarlar ile vatandaşlar katıldı. Daha önce Avrupa Göz Hastanesi işbirliği ile göz taraması yaptıklarını anımatan Başkan Yücel “Karaağaç’ta bulunan 30 civarında vatandaşımızı ücretsiz servislerle İstanbul’da muayene yaptırmıştık. Yakın zamanda Çorlu’da da şubelerine açtılar. Çorlu’da da hastalarımızın ücretsiz olarak belediye işbirliği ile işlemleri yapılıyor” dedi.

“GÖZ ÖNEMLİ BİR ORGANDIR”
Seminerde konuşan Prof. Dr. Kamil Doğan, tedavi edilmediğinde görme kaybına neden olan göz hastalıkları konusunda bilgiler vererek göz sağlığının önemine dikkat çekti. Gözün, insan yaşamının en önemli organlarından biri olduğunu ifade eden Doğan “Gözünüze zarar verebilecek her türlü etki ve eylemden uzak durmalısınız. Özetle gözünüzü önce siz sevmelisiniz. Mesela Sarı Nokta hastalığı, sigara kullananlar, 50 yaşın üstündeki kişiler ve kalıtımsal risk taşıyanlarda görülür. Görme kaybı, göz önünde karartılar, renk görmede bozukluklar hastalığın başlıca belirtileridir. Hastalığın kuru ve yaş olmak üzere iki tipi vardır. Kuru tipin, her hangi bir tedavi yöntemi yoktur. Yaş tipin ise tedavisi mevcuttur” dedi.

“ALTI AYDA BİR KONTROL EDİNİZ”
Diyabetik göz hastalığının ise kan şekerinin yükselmesi durumunda görüldüğünü belirten Doğan “Diyabet retinadaki ince damarlara hasar verdiğinde ortaya çıkar ve bulanık görme, görüntüde siyah noktalar ve ışık parlamaları gibi şikâyetler hastalığın belirtileridir. Diyabete bağlı göz hastalığına çoğu durumda lazer işlemiyle çözüm bulunmaktadır. Diyabetik göz hastalığından korunmak istiyorsanız gözlerinizi altı ayda bir kontrol ettirmelisiniz ”dedi.

“KATARAKTA TEK ÇARE AMELİYAT”
Katarakt hastalığı konusunda da bilgi veren Prof. Dr. Ömer Kamil Doğan, tek tedavi yönteminin ameliyat olduğunu belirterek “Günümüzde gelişen katarakt cerrahisinde, özel durumlar dışında artık genel veya lokal anestezi uygulanmıyor. Hasta ameliyata sadece gözü uyuşturan ve 4-5 kez damlatılan damlalar ile hazırlanır. Kısa sürede tamamlanan ağrısız ameliyatlarda göz içine yerleştirilen yapay merceklerle görüş kaliteniz yükselir” ifadesini kullandı.

“GÖZ DAMLALARIYLA KONTROL EDİLİR”
Glokom (Göz tansiyonu) hastalığı hakkında da bilgiler aktaran Doğan “Halk arasında göz tansiyonu ve karasu adlarıyla bilinen glokom, milyonlarca insanı etkileyen yaygın bir göz hastalığıdır. Glokom, göz içi basıncı sinirinde yavaş ancak ilerleyici bir zedelenme yaptığından dolayı genellikle ağrısız ve belirti vermeden gelişen bir hastalıktır. Hastaların çoğu kendilerindeki bu hastalığın farkına varamazlar. Düzenli olarak göz uzmanınıza muayene olmak glokomu teşhis etmede en iyi yoldur. Glokom genellikle göz damlalarıyla kontrol edilir. Glokomda ilaç tedavisinde son yıllarda önemli gelişmeler sağlanmış, etkili yeni ilaçlar tedavinin başarısını büyük ölçüde artırmıştır. Lazer tedavisiyle yanıt alınmadığı veya lazer tedavisinin etkisi kaybolduğu durumda cerrahi yöntemler uygulanır” dedi.

Haber / Faik Onur KAYA

0282 726 91 91
0282 747 65 10