Uluslararası Adriyatik'ten Kafkaslara Geleneksel Gıdalar

Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü ve Makedonya St. Climent Ohridski-Bitola Üniversitesi ile ortaklaşa düzenlenen 'Adriyatik'ten Kafkaslara 2. Uluslararası Geleneksel Gıdalar' Semp

Tekirdağ 1.11.2013 14:37:00 0
 Uluslararası Adriyatik
GELENEKSEL GIDALARA OLAN İLGİ ARTIYOR
Sempozyum Eş-Başkanı NKÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Demirci, açılış töreninde yaptığı konuşmada tüm dünyada geleneksel gıdalara olan ilginin her geçen gün daha fazla arttığını ve geleneksel gıdaların giderek daha büyük ölçeklerde ve gıda kodekslerine uygun olarak daha sağlıklı bir şekilde üretildiklerini, günümüzde sağlıklı beslenme konusundaki bilinçlenme nedeniyle dünya genelinde bilhassa çocukların dengeli beslenmeleri, obeziteden korunmaları ve fast-food tarzı beslenmeden uzak tutulabilmeleri için geleneksel gıdalara daha fazla önem verildiğini belirtti. Prof. Dr. Demirci “İkincisi düzenlenen Adriyatik'ten Kafkaslara Geleneksel Gıdalar Sempozyumuna gösterilen ilgiye bakıldığında, yapılan bu uluslararası bilimsel faaliyetin öncelikle bölgesel ve daha genel anlamda da Dünya ülkeleri arasında kültürel işbirliği ve bilgi paylaşımına ne kadar önemli katkıda bulunduğunun açıkça görülmüştür” dedi. Sempozyum Eş-Başkanı Prof. Dr. Angela Vasileska ise gıdaların, ulusal kimliklerin yaşatılmasında en önemli kaynak olarak kaldığını ifade etti. Sempozyum Onursal Başkanı NKÜ Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek de “2006 yılında kurulan yeni bir üniversite olmamıza karşın akademik hayatında 31. yılını dolduran ve üniversitemizin de temelini oluşturan Ziraat Fakültemizin Gıda Mühendisliği Bölümü ile St. Kliment Ohridski Üniversitesi Turizm Fakültesinin yoğun çabalarıyla düzenlenen bu uluslar arası sempozyumun; her ne kadar odak konusu, bugün bütün Dünya toplumlarında oldukça fazla ilgi çeken geleneksel gıdalar olmasına karşın; bu toplantının başta Türkiye ve Makedonya olmak üzere; diğer ülkelerin bilimsel, sosyal, kültürel ve ekonomik ilişkilerine de önemli katkılar sağlayacağına ve bazı alanlarda önemli bir başlangıç olacağına inanıyorum” dedi.
 
HALA GÖREVİMİZİN BAŞINDAYIZ
Makedonya Cumhuriyeti Devlet Bakanı Hadi Nezir ise “Türkçe konuşmak istiyorum. Öz be öz anadilimizi ecdadımızdan daha doğrusu sizlerden emanet aldık. Hiçbir zaman ihanet etmedik. Gördüğünüz gibi hala görevimizin başındayız. Sizlere hoş geldiniz demek istiyorum. Kendinizi Anavatanımız Türkiye Cumhuriyeti devletindeymiş gibi hissetmenizi arz ederim” dedi. Açılış töreni sonrasında Marmara Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Funda Elmacıoğlu "Türk Mutfak Kültürünün Sağlık ve Beslenme Alışkanlıkları Üzerindeki Etkileri" başlıklı çağrılı bildirisinde, Orta Asya’dan Anadolu’ya göçen Türklerin tarihsel geçmişleri nedeniyle zengin bir mutfak kültürüne sahip olduğunu belirterek, “Orta Asya göçebe insanının et ve mayalanmış süt ürünlerini kullanmaları, Mezopotamya’nın tahılları, Akdeniz çevresinin sebze ve meyveleri, Güney Asya’nın baharatı ile birlikte kullanılarak zengin bir Türk yemek kültürünün oluşmasında etkili olmuştur” dedi.
 
TÜRK MUTFAĞININ GELİŞİMİNİ ANLATTI
Prof. Dr. Ekrem Buğra Ekinci ise "Atalarımız Ne Yerlerdi?" başlıklı çağrılı bildirisinde “Osmanlı mutfağı, dünyaca meşhur birkaç mutfaktan biriydi. Bu zengin mutfak, yavaş yavaş fast-food’a yenik düşüyor. Modern hayat, sofralarımızdan çok şeyi alıp götürdü. Türk mutfağının aslı, Türlerin anavatanı olan Orta Asya’daki hayatlarına dayanıyor. Bu devre ait gıda kültürü, bilhassa en son yerleşik hayata geçen göçebe Türkmenler vasıtasıyla günümüze intikal edebilmiştir” diyerek Türk mutfağının tarihsel gelişiminden bahsetti."Geleneksel Gıdalar Gerçekte Nelerdir" başlıklı bildiriyi sunan İtalya Bologna Üniversitesi Öğretiim Üyesi Prof.Dr.L. Filippo D'Antuono'da Bir gıda maddesi için "Geleneksel" ifadesinin kullanılması için geniş anlamıyla nesiller boyunca aktarılan gıdalar olması gerektiğini vurguladı. Sempozyumda iki gün boyunca; Süt Kaynaklı Geleneksel Gıdalar, Tahıl Kaynaklı Geleneksel Gıdalar, Et Kaynaklı Geleneksel Gıdalar, Sebze-Meyve Kaynaklı Geleneksel Gıdalar, Geleneksel Şekerli/Tatlı Gıdalar, Diğer Geleneksel Gıdalar ve Geleneksel Gıdaların Beslenme ve Sosyolojik Yönü başlıkları altında 63'ü sözlü 570'si poster olmak üzere toplam 633 bildiri sunuldu.
 
Haber / Kemal ALTUNOĞLU

0282 726 91 91
0282 747 65 10