Ekonomik Görünüm Raporu açıklandı

CHP Ekonomi Politikaları Genel Başkan Yardımcılığı’nın Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak’ın koordinasyonunda hazırladığı 76. Ekonomik Görünüm Raporunda Türkiye’nin toplam dÃ

Tekirdağ 7.11.2013 15:20:00 0
Ekonomik Görünüm Raporu açıklandı
 YILSONUNDA BUNU DA TUTTURAMAYACAKLAR
AK Parti’nin yıla yüzde 5 enflasyon hedefiyle başladığının, yıl içinde bunu önce yüzde 6,2’ye, ardından son Orta Vadeli Program’la yüzde 6,8’e yükselttiğinin hatırlatıldığı raporda, “Yılsonunda bunu da tutturamayacakları anlaşılıyor” denildi. Raporda, geçmiş yıllarda son iki ay enflasyonunun ortalamasının yüzde 1,4 olduğu hatırlatılarak bu yıl da son iki ayda enflasyonun bu ortalama civarında gerçekleşmesi durumunda yılsonu enflasyonunun yüzde 8,4 oranında gerçekleşebileceği ifade edildi. Geçen yıl yapılan enerji zamları bu yıl yapılmamasına rağmen Ekim ayında yüzde 1,8’lik yüksek bir enflasyon yaşandığının kaydedildiği raporda, “Bu zamlar ötelenmemiş olsaydı, çok daha yüksek bir enflasyon ile karşılaşacaktık” ifadelerine yer verildi. Raporda, çekirdek enflasyon göstergelerindeki artış eğiliminin de enflasyonun hızlandığını gösterdiğine dikkat çekildi.
 
İHRACAT HEDEFİ DE ŞAŞAR
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin Ekim ayı ihracat verilerine göre yılın ilk 10 ayındaki ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,2 azaldığına dikkat çekilen raporda, “Ekim ayında yayımlanan OVP’de açıklanan 153,5 milyar dolarlık yılsonu ihracat hedefinin tutması için yılın kalan son iki ayında 29 milyar dolarlık bir ihracat performansına ihtiyaç var. Diğer bir ifadeyle yılın geriye kalan son iki ayında ihracatın, geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 9,8 artması gerekiyor. Mevcut eğilimler ışığında bu çok da kolay değil. Daha geçtiğimiz ay yapılan 2013 ihracat tahmini de şaşarsa sürpriz olmaz” ifadelerine yer verildi.
 
Haber / Faik Onur KAYA
 

0282 726 91 91
0282 747 65 10