Tarih gün yüzüne çıkıyor

Tekirdağ'da Heraion-Teikhos Antik Kenti'nde sürdürülen kazı çalışmalarına, köylü kadınlar da katılıyor.

Tekirdağ 11.11.2013 11:49:00 0
Tarih gün yüzüne çıkıyor
KAZI ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR
Merkeze bağlı Karaevli köyünde, 13 yıl önce başlatılan Heraion-Teikhos Antik Kenti kazı çalışmaları Namık Kemal Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Neşe Atik başkanlığında devam ediyor. Tekirdağ'a yaklaşık 10 kilometre mesafedeki antik kentte, 2000 yılından bu yana yapılan kazı çalışmalarında tarihi gün yüzüne köylü kadınlar çıkarıyor. Ellerinde mala ve kazı süpürgeleriyle, 13 yıldır hem insanlık tarihinin gün yüzüne çıkmasına katkı sağlıyorlar, hem de aldıkları 45 TL yevmiye ile aile bütçesine katkı sağlıyorlar. Antik çağda bugünkü Trakya, Bulgaristan ve Yunanistan'ın kuzeyinde yaşamış, M.Ö. 4. yüzyılda Büyük İskender'in topraklarını ele geçirmesiyle asimile olmuş Traklar'ın tarihini, toprak arasından çıkaran kazı ekibinde görev alan köylü kadınlar, yaptıkları işin kendilerini çok heyecanlandırdığını söyledi. Ellerinde mala, kazı süpürgesi ve küreklerle, arkeologlara yardım eden kadınlar, kayda değer bir eser bulduklarında sevinçten havalara uçtuklarını belirtti.
 
BÜYÜK BİR YAPI KOMPLEKSİ
Namık Kemal Üniversitesi’nden Prof. Dr. Neşe Atik, 2000 yılından bu yana kazı çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek “Şu anda kazı çalışmalarını sürdürdüğümüz alan çok büyük bir yapı kompleksi. Bu kompleks eldeki buluntulara göre bir tapınak kompleksi” dedi. 
 
AMACIMIZ KÜLTÜR KATMANLARINI ORTAYA ÇIKARMAK
Atik, yaptıkları çalışmanın Traklara ait ilk şehir kazısı olduğunu ifade ederek “Bizim kazılarımızın amacı milattan önce 3. yüzyıla kadar tüm kültür katmanlarını ortaya çıkarmak. Bu kazı çalışmaları ile Trak tarihine ışık tutmak istiyoruz. Bütün Trakya'da Trak şehirleri var ama Türkiye'de yürütülen Traklara ait ilk şehir kazısı bu. İlk defa bir Trak şehrini yavaş yavaş açığa çıkartıyoruz. Trakların medeniyetine ışık tutuyoruz” dedi. Atik, köylü kadınların kazı alanında kendilerini geliştirdiğini belirterek "İşçilerimiz övülmeye değer. 2000 yılından beri aynı işçilerle çalışıyoruz. Çok titiz çalışıyorlar. Her biri birer arkeolog oldu artık. Köy hayatından gelen deneyimlerinden de istifade ediyoruz. Sapla, samanla, kili yoğurarak taşları onarım işlemini çok iyi yapıyorlar" diye konuştu.
 
KAZILARIMIZA KATKI BEKLİYORUZ
Kadınların kazı çalışmalarında başarılar gösterdiğini belirten Atik, “Günde 45 TL yevmiye alıyorlar. Çalışmaları boyunca sigortalı oluyorlar. Bu sene bir değişiklik yaparak, burada çalışan kadınların kızlarına arkeoloji öğrencileri gibi çanak çömlek ayırtmayı öğrettik. Oldukça başarılı olduklarını gördük. Bundan sonra hem annelerinden hem de kızlarından, kazılarımıza katkı bekliyoruz” dedi.
 
 İHA
 

0282 726 91 91
0282 747 65 10