Minik TEMA gönüllülerinden “Toprağa saygı yürüyüşü”

Çerkezköy Özel İdare İlkokulu, Mevlana İlkokulu, Tepe İlkokulu ve Nurullah Narin İlkokulu öğrencileri Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Valfı’nın (TEMA) E

Çerkezköy 17.11.2013 11:02:00 0
 Minik TEMA gönüllülerinden “Toprağa saygı yürüyüşü”
HER YIL 1.5 MİLYAR İNSAN ETKİLENİYOR
Yürüyüş öncesi basın bildirisini okuyan TEMA Çerkezköy Gönüllü Sorumlusu Yardımcısı Orçun Emrah Eren, TEMA Vakfı’nın her yıl düzenlediği Erozyonla Mücadele Haftası etkinlikleri kapsamında erozyon ve toprak bozumunun doğal varlıklar üzerindeki olumsuz etkisini hatırlattığını belirterek “Doğal İzleme Enstitüsü’nün öngörülerine göre anakaralar her yıl 24 milyar ton verimli toprak kaybetmektedir Dakikada 10 hektar alan arazi bozumuna uğramaktadır. Toprak bozumuna etki eden ana etmenlerin başında su ve rüzgar erozyonu gelmektedir. Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi (UNCCD) verilerine göre dünya genelinde her yıl 1.5 milyar insan toprak bozumundan etkilenmektedir” dedi.
 
ORMAN VARLIĞININ 13 MİLYON HEKTAR ALANI AZALDI
FAO verilerine göre dünyadaki orman varlığının her yıl ortalama 13 milyon hektar alan azaldığını belirten Eren “Türkiye’deki verilere baktığımızda toplam kara yüzeyinin yüzde 86’sı erozyonla karşı karşıyadır. Tarım arazilerinin dörtte üçünde erozyon yaşanmaktadır. Son 20 yılda esasen yeterli olmayan tarım arazisi miktarı 4 milyon hektar, yani toplam buğday ekim alanının yarısı kadar azalmıştır. Yalnızca 2010-2011 arasında arazi miktarı 1 milyon hektar azalmıştır” diye konuştu.
 
 
 
TOPRAĞA SAYGI YÜRÜYÜŞÜ
TEMA Vakfı’nı 80 ilde 477 bin gönüllüsü ile ülke genelinde doğal varlıkların koruyucusu olma hedefiyle faaliyetlerini sürdürdüğünü söyleyen Eren, “Gelin siz de TEMA gönüllüsü olun. Havaya, suya, toprağa gönüllü olun ki Türkiye çöl olmasın” dedi. Basın bildirisinin okunmasının ardından minik TEMA gönüllüleri, Toprağa Saygı Yürüyüşü ile “TEMA gönüllüsü olun” çağrısında bulundu. Yürüyüş sırasında Ben havaya gönüllüyüm”, “Ben suya gönüllüyüm”, “Ben toprağa gönüllüyüm”, “Türkiye çöl olmasın” şeklinde sloganlar atan yaklaşık 400 minik TEMA gönüllüsüne ERASMUS projesi kapsamında Bulgaristan’dan Trakya Üniversitesi’ne gelen öğrenciler de destek verdi. Yürüyüşe Çerkezköy İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Hüseyin Yaşar, öğretmenler, TEMA Vakfı Çerkezköy İlçe Gönüllüsü Funda Çırpan, İlçe Gönüllüsü Yardımcısı Orçun Emrah Eren ve minik TEMA gönüllüleri katıldı.
 
Haber / Gülveren VATANSEVER

0282 726 91 91
0282 747 65 10