“Kan, kaynağı insan olan tek ilaç”

AK Parti Çerkezköy İlçe Gençlik Kolları tarafından Kızılay işbirliği ile 2011 yılında başlatılan kan bağışı kampanyası devam ediyor.

Çerkezköy 18.11.2013 13:34:00 0
 “Kan, kaynağı insan olan tek ilaç”
35 ÜNİTE KAN TOPLANDI
AK Parti Çerkezköy İlçe Teşkilatı’nda önceki gün 11.00-17.00 saatleri arasında düzenlenen kan bağışı kampanyasında 100 kişi kan bağışında bulunmak için başvuru yaparken, çeşitli sağlık nedenleri dolayısıyla başvuru yapanların 35’inden kan alınabildi. Çorlu Kızılay Kan merkezi doktorlarından Metin Karadağ ile hemşireler Devrim Özgür Özkan, Selvi Çoban Akdeniz ve Özlem Küçük’ün görev yaptığı kan bağışı kampanyasında kan bağışında bulunmak isteyenlere önce form doldurtuldu. Tansiyon ölçümlerinin ardından kan bağışında bulunabilme şartlarını taşıyanlardan kan alındı. AK Parti İl Yönetim Kurulu Üyesi Sait Yazı, AK Parti Çerkezköy Belediye Başkan Aday Adayları, ilçe yönetim kurulu üyeleri, ilçe kadın kolları ve gençlik kolları üyeleri kampanyaya yoğun ilgi gösterdi.
 
BELLİ BİR STANDARDA OTURTTUK
Kızılay olarak çeşitli bölgelerde kan bağışı organizasyonu düzenlediklerini söyleyen Dr. Metin Karadağ, “Kan üretilmeyen, kaynağı insan olan tek ilaç. Kadın erken gözetmedem tüm vatandaşlarımız kan bağışında bulunabilirler. Kan bağışında bulunmak için insanın her şeyden önce sağlıklı olması gerekiyor. Herhangi bir hastalığının olmaması gerekiyor” dedi. Kızılay olarak belli bir düzenekte bu işi yaptıklarını söyleyen Karadağ “Belli bir standardı otutturduk. Kaliteye çok önem veriyoruz. Dolayısıyla kullandığımız tüm malzemeler tek kullanımlık olduğu için vatandaşlarımızın içinde ‘acaba hijyenik midir’ diye bir şüphe kalmasın” diye konuştu.
 
KADINLAR DA KAN BAÐIŞINDA BULUNABİLİR
Toplumda “Kadınlar kan bağışında bulunamaz” diye yanlış bir algının olduğunu söyleyen Karadağ “Bu yanlış bilinen konulardan bir tanesi. Ayrıca tansiyonu, kolestrolü ve şeker hastalığı olan vatandaşlar belli şartları oluşturuyorlarsa, kullandıkları ilaçlar herhangi bir problem yaratmıyorsa onlar da kan bağışında bulunabilirler” dedi.
 
HEM VERENE HEM HASTAYA AVANTAJ
Kadınların 4 ayda bir, erkeklerin 3 ayda bir kan bağışında bulunabileceğini söyleyen Dr. Metin Karadağ “Her şeyin bir ömrü olduğu gibi kan hücrelerinin de bir ömrü var. Yaklaşık 90-120 gün ömürleri var. İster kan verin ister vermeyin sonuçta bu hüzcreler yıkılıyor. Kan bağışında bulunarak hastaların hayatını kurtabiliyorsunuz. Kan bağışının sağlık açısından kan veren kişiye de faydası var. Kan bağışı hem kan veren kişi hem de hasta için avantaj” diye konuştu. AK Parti İlçe Gençlik Kolları Başkanı Sinan Meral se kan bağışında bulunan tüm gönüllülere teşekkür ederek “Kan bağışı kampanyamız bundan sonra da rutin aralıklarla devam edecek” dedi.
 
Haber / Gülveren VATANSEVER

0282 726 91 91
0282 747 65 10