“Kerbela hakla haksızlığın mücadelesiydi”

Erenler Cem Evi’nde önceki gün saat 13.00’da aşure programı düzenlendi.

Kapaklı 18.11.2013 13:59:00 0
 “Kerbela hakla haksızlığın mücadelesiydi”
AŞURE, KAHRAMANLIÐIN VE FEDAKARLIÐIN ADIDIR
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Erenler Cem Evi Dedesi Ali Gündüz’ün duası sonrasında lokmalar yenildi. Programda konuşan Cem Vakfı Genel Müdürü Ali Rıza Kaçan, dik duruşu nedeni ile Hz Hüseyin’in şehit edildiğini belirterek “Zulme rağmen yaşamaktansa onurlu ölmenin daha iyi olduğuna inanan Hz. Hüseyin’in Kerbela’da yaşadıklarının adıdır aşure programları. Peygamberin en yakın aile efradının şehit edilmesinin adıdır aşure.  Kahramanlığın ve fedakârlığın adıdır aşure. Bir hadisinde Peygamber Efendimiz, “Kim Hz. Hüseyin’i severse, Allah da onu sever.” buyurmaktadır. O doğruluğun, dürüstlüğün ve adaletin timsalidir. Zulmü, kokuşmuşluğu ve haksızlığı kendine felsefe kabul etmiş olanlara karşı verilen mücadelenin adıdır aşure.” dedi.
 
HAKLARIMIZ VERİLENE KADAR MÜCADELE EDECEÐİZ
Cem Vakfı Trakya sorumlusu Enver Koçer de bugüne kadar ülkede, Alevilere üvey evlat muamelesi yapıldığını ifade ederek “Yapılan uygulamalar,  Alevilere üvey evlat muamelesi yapıldığı yönündedir. Bu uygulamalar sonucunda bizlerin sokağa çıkmasını amaçlayanlar var. Bizim eski pirlerimiz sokağa çıkmadığı gibi biz de sokağa inmeyeceğiz. Fakat haklarımız verilene kadar mücadelemiz devam edecek” dedi.
 
 
 
 
HER CEM EVİNİN YANINDA BİR CAMİ OLSUN
Türkiye’de 2 bin 600 tane Cem Evi bulunduğunu söyleyen Koçer “Her Cem Evi’nin yanında bir cami olmasını diliyoruz. Belki camiler sebebiyle cem evlerimizin yolları asfalt olur. Kışın çamurdan, yazın tozdan Cem evlerine giremiyoruz” diye konuştu. Koçer, demokrasinin, belli insan ve belli kesimlere hizmetler sunduğunu ifade ederek “Demokrasi ve insan hakları ülkemizde belirli insanlar için var. Belirli insanlar için demokrasiden bahsetmek imkânsız. Ama biz, ülkemizi kırıp dökmeden söylemlerimize devam edeceğiz. Bu güne kadar Alevi toplumu demokrasinin nimetlerinden faydalanmamıştır. İşte Kapaklı’da bulunan Cem evimiz. Yolu dahi asfaltlanmamıştır. Ben bizim haklarımızı vermeyen yetkililere haklarımızı helal etmiyorum” ifadelerini kullandı.
 
KERBELA HAKLA HAKSIZLIÐIN MÜCADELESİYDİ
CHP’li Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban da insanlığı derinden yaralayan Kerbela Vakasının, hakla haksızlığın mücadelesi olduğunu ifade ederek “Zalimlerle mazlumların mücadelesiydi.  Matem orucunun ülkemizde ve dünyada barışı sağlamasını diliyorum. Yaşanmış olan tarihi acı nedeni ile matem orucunuz ve bizlerle paylaştığınız lokmanız mübarek olsun” dedi.
 
BU GİBİ HİZMETLER HEMEN OLMUYOR
Programda konuşan Tekirdağ Vali Yardımcısı Özkan Kılıçaslan ise Kerbela Vakasının insanlığa dersler sunduğunu ifade ederek “Alevi kardeşlerimiz ülkesini seven, birlik ve beraberliğe özen gösteren insanlardır. Bu nitelikleriniz nedeni ile sizlerle gurur duyuyorum. Alevi kardeşlerimize yönelik hizmetler alanında çok yol alınmadığını biliyoruz. Camiler gibi cem evlerimizin de hizmetler alması gerekir. Ancak bu gibi hizmetler hemen olmuyor. Birbirimizi kırıp incitmeden bu gibi hizmetlerin her alana yayılacağına inanıyorum. Bu adımlar atılacaktır. Sizinle bir arada olmak, lokmanıza ortak olmaktan son derece memnun oldum. Orucunuz kabul, lokmanız mübarek olsun” dedi.
 
DİRENME GÜCÜMÜZÜ HZ. HÜSEYİN’DEN ALIYORUZ
Kapaklı Cem Vakfı Erenler Cem Evi Dedesi Ali Gündüz de programda yaptığı konuşmada, aşurenin mazlumun zalime, öldürülenin öldürene ve kanın kılıca galip geldiği günün adı olduğunu ifade ederek “Aşure, mazlumların ölümcül suskunluk ve durgunluğunu, zalimleri yok eden bir volkana dönüştüren özgürlük davasının adıdır” dedi. Aşurenin,  yüz yıllar boyu sürecek olan haksızlığa karşı gelme geleneğinin ateşlinin yakıldığı günün adı olduğunu söyleyen Gündüz, “Bu öyle bir başkaldırıdır ki, çağlar boyu mazlumlara umut ışığı, kimsesizlerin manevi sığınağı, zalimlerin bitmez tükenmez korkusu olarak hep yaşamış ve yaşatılmıştır. Biz Aleviler; yüz yıllar boyu çektiğimiz sıkıntılara ve baskılara direnme gücünü işte bu başkaldırıdan ve bu başkaldırının kahramanı olan İmam Hüseyin’den alıyoruz” şeklinde konuştu.
 
ONUN YOLUNDAN GİDENLER KURTULUŞA ERER
Gündüz, tufanda, Nuh Peygamber’in gemisine binenlerin kurtuluşa erdiğini,  Muharrem’de oruç tutarak ve mateme bürünerek Ehl-i Beyt Gemisine binenlerinde kurtuluşa ereceklerini söyleyen Gündüz, “Biz Ehl-i Beyt yolcusuyuz. Biz, o yolun sevdalısıyız. Aşure, Ehl-i Beyt’in izinden yürüyenlerin kurtuluşa erdiği gündür. Ehl-i Beytin yolundan gidenler, manevi kurtuluşa erenlerdir. Çünkü biz Hz. Muhammed ve İmam Ali’yi çok seviyoruz. Çünkü biz peygamber yolunun sevdalılarıyız. Çünkü mücadelemizin önderi İmam Hüseyin’dir. Çünkü biz zalime boyun eğmeyip, şerefle ölmeyi tercih edenlerin safındayız” dedi.
HAKSIZLIÐA KARŞI DİK DURUŞUN ADI
CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer de Alevilerin 14 asırdır Hz. Hüseyin’i anlattığını ifade ederek “Bir tarafta Yezit ve sergilediği zulüm, diğer tarafta Hz. Hüseyin ve mazlumlar vardı. H. Hüseyin aksızlığa, adaletsizliğe başkaldırmıştı. Onun bu başkaldırısı günümüzde Hz. Hüseyin’i özgürlüğün timsali kılmıştır. O, onurlu bir insan örneği olarak gönüllerimizde yer bulmuştur” dedi. Yüceer, öç duygularını körüklemek için değil yeni acılar yaşanmaması bir araya gelindiğini belirterek “1400 yıl önce Kerbela’da verilen mesajla, davamıza sahip çıktık. Kerbela, zulme karşı direnişin adıdır. Haksızlığa karşı dik duruşun adıdır. Hiçbir evde Yezid ismine rastlayamazsınız. Ama Hüseyinler, Hasanlar ve Alilerle doludur evlerimiz. Bütün mazlumlar Hüseyin adıyla özdeşleşmiştir” dedi.
 
YEZİD SİYASETİ YAPMADIK
Yezid siyaseti yapmadıklarını ve yapmayacaklarını belirten Yüceer “Sizlerin matem orucunuzu açtığınız günde yanınızda bulunmaktan dolayı onur duydum. Lokmanız kabul olsun” dedi. Programa, CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer,  Tekirdağ Vali Yardımcısı Özkan Kılıçaslan, Cem Vakfı Genel Müdürü Ali Rıza Kaçan, Kapaklı Kaymakamı Aslı Aynaoğlu Kuzulu, Kapaklı Emniyet Müdürü Mustafa Kayaoğlu, Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban, Erenler Cemevi Başkanı Hüseyin Taş, Cemevi Dedesi Ali Gündüz, siyasi parti başkanları, belediye başkan aday adayları ve Alevi vatandaşlar katıldı.
 
Haber / Faik Onur KAYA

0282 726 91 91
0282 747 65 10