Sertifikasız tohumu TBMM gündemine taşıdı

CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Tekirdağ’da yerel basına da yansıyan sertifikasız kanola tohumu ekimini Meclis gündemine taşıdı. TBMM Başkanlığına, Tarım ve Hayvancılık Bakanı

Çerkezköy 18.11.2013 15:33:00 0
 Sertifikasız tohumu TBMM gündemine taşıdı
SORUMLULAR BULUNSUN
Yüceer, satılan sertifikasız kanola tohumunun çok daha büyük miktarda olduğunu dair iddialar olduğunu ifade ederek “Kanola eken çiftçilerimiz endişe içerisinde. Olayın bir diğer yönü de uzmanların, sertifikasız olan tohumlardan yetişen kanolanın insan sağlığına zararlı maddeleri taşıyabileceği konusunda yapmış olduğu uyarı. Bu kadar büyük bir miktarda kaçak tohum, gümrükten geçtiyse nasıl geçti? Birileri bunu yurt içinde çuvalladıysa, piyasaya nasıl sürdü? Neden bunun denetimi yapılmıyor? Gübreyi, mazotu, ilacı veresiye alan çiftçimiz mağdur; bütün emekleri heba oldu. Sorumlular bir an önce bulunsun” dedi.
 
BAKAN EKER’E SORDU
CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’e yanıtlaması istemiyle “Tekirdağ Merkez ve Muratlı ilçelerinde sertifikasız tohum satıldığı iddiaları doğru mudur? Tekirdağ genelinde kaç kilogram sertifikasız tohum kullanılmıştır? Tohumların ekildiği tarlalara tohum satan bayilerin belirlenmesi için herhangi bir çalışma başlatılmış mıdır? Sertifikasız tohum satan firmalar hangileridir? Bu firmalara herhangi bir ceza-i işlem uygulanmış mıdır? Söz konusu firmalar Tekirdağ ve Trakya’da hangi il ve ilçelere tohum satmaktadır? Çiftçimizin maddi zararı ne kadardır? Çiftçimizin zararını tazmin etmek için herhangi bir çalışma başlatılmış mıdır/başlatılacak mıdır? sertifikasız olan tohumlardan yetişen kanolanın insan sağlığına zararları hakkında Bakanlığınız tarafından herhangi bir çalışma yapılmış mıdır?” sorularını sordu.
 
Haber / Gülveren VATANSEVER

0282 726 91 91
0282 747 65 10