Müezzinoğlu; “Sağlıkta rekorların yılı olacak”

Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 2014 bütçesi ile ilgili yaptığı sunumda “Merkezi Yönetim bütçesi 2013'de 16 milyar 894 milyon TL’ydi. Bu rakam 2014 yılında18

Çerkezköy 21.11.2013 16:04:00 0
 Müezzinoğlu; “Sağlıkta rekorların yılı olacak”
KÖKLÜ DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI
Müezzinoğlu, 10 yılda sağlıkta dönüşümde kat edilen mesafeye de dikkat çekerek “2002 yılında ülkemizde sağlık sektörünün performansı, sağlık sonuçları, mali koruma ve hasta memnuniyeti penceresinden bakıldığında hem OECD ülkeleri arasında hem de DSÖ Avrupa Bölgesinde en alt sıradaydı. Hükümetimiz döneminde uygulamaya konulan Sağlıkta Dönüşüm Programı ile sağlık sistemimizde köklü değişiklikler yapıldı. Sağlıkta  Dönüşüm Programı ile  sağlık göstergelerimiz de hızla değişti.  2002’de 71,8 olan doğumda beklenen yaşam süresi 2012’de 76’ya yükseldi.. Bebek ölümleri bin canlı doğumda 31.5'ten 7.4'e, 5 yaş altı ölüm hızı bin canlı doğumdan 40’tan 11’e, anne ölüm oranı yüz binde 64'den 15.4'e, sağlık hizmetlerinden memnuniyet oranını ise yüzde 39,5'ten yüzde 75'lere yükseldi. Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge Ofisinin 2012 yılında yayınladığı Başarılı Sağlık Reformları: Türkiye Örneği yayınında ülkemiz  sağlıkta hakkaniyet ve cevap verilebilirlik prensiplerini uygulayan ülkeler için başarılı bir örnek olarak gösterilmiştir” dedi.
 
YÜZDE 13 ARTTI
Halk sağlığı hizmetlerine ayrılan bütçenin yaklaşık yüzde 13 oranında artığını belirten Müezzinoğlu “Yüksek aşılama oranları  ve en geniş aşılama programı uygulayan ülkeler arasındayız. Aşılama hizmetlerini tamamen ücretsiz sunuyoruz. Erişkin aşılama programımızı geliştirmeye devam ediyoruz .  Dünyada ilk kez Karekod destekli elektronik aşı takip ve soğuk zincir izleme sistemini uyguluyoruz” dedi.  Aile hekimleri sayısının 2013 yılında 21 bin 200'e ulaştığını belirten Müezzinoğlu, "Aile hekim başına nüfusu 2017 yılında 3 binin altına düşürmeyi hedefliyoruz. Aile hekimliğinde yaşa özel periyodik muayeneleri başlatıyoruz. Aile hekimliği hizmetlerinin aile hekimleri uzmanlarında verilmesi için uzmanlık eğitimini teşvik ediyoruz” bilgisini verdi.
 
HEDEF OBEZ NÜFUSUN YÜZDE 25’E İNMESİ
Türkiye'nin üçte birinin obez olduğunu, üçte birinin ise kilolu olduğunu kaydeden Müezzinoğlu, “2017 yılına kadar obez nüfus oranını yüzde 25'lere indirmeyi hedefliyoruz. Obezite ile mücadele 12 yaş ve üzeri bireylerde fiziksel aktivite yapmayan yüzde 72'lik bir nüfus var. Egzersiz yapma oranını yüzde 50'lere, yükseltmeyi hedefliyoruz. Ayrıca vatandaşlarımızın sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırılması, hareket alışkanlığının artırılması ve daha aktif hayat tarzına uygun çevrenin hazırlanması için çalışıyoruz” dedi. Ülkemizin tütünle mücadelede dünya birincisi olduğunu kaydeden Müezzinoğlu,  DSÖ’nün MPOWER kriterlerinin tamamını karşılayan ilk ve tek ülke olduğunu, tütünle mücadele nedeniyle DSÖ tarafından üç kez ödüllendirilen tek ülke olduğunu söyledi.
Evde sağlık hizmeti ile ilgili de konuşan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu “2013 yılının ilk 9 ayında 346 bin kişiye ulaştık” dedi. Sağlık turizmi alanında 4 dilde hizmet veren hasta danışma hattı kurduklarını ifade eden Müezzinoğlu, ülkemizin sağlık alanında bölgesel cazibe merkezi olabilmesi için serbest sağlık bölgelerinin önünü açtıklarını böylece yabancı sermaye ve yüksek tıbbi teknoloji girişini hızlandırmayı hedeflediklerini söyledi. Artık kan bağışı yapanlara “İliğinizi de bağışlar mısınız?  diye soracaklarını kaydeden Müezzinoğlu, bu konuda Bakanlık ve Kızılay’ın ortak protokol imzaladığını dile getirdi.
 
 
Haber / Sevim BOZKURT

0282 726 91 91
0282 747 65 10