Trakya Turizmi Master Planı yayımlandı

Trakya Kalkınma Ajansı koordinesinde Boğaziçi Üniversite İşbirliği ile 2012 yılında hazırlanan Trakya Bölgesi Turizm Master Planı basılarak yayımlandıı. Plan, bölge turizmini tek çatı altında

Bölgede Gündem 29.11.2013 21:04:00 0
 Trakya Turizmi Master Planı yayımlandı
Trakya Kalkınma Ajansı Planlama Birimi uzmanları plan sürecinde Boğaziçi Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Uygulama ve Araştırma Merkezi (TUYGAR) ile işbirliği halinde çalıştı. Bölgenin turizm altyapısının masaya yatırıldığı planda gelecek on yıllık süreçte atılması gereken adımlar da ele alındı. Plan beş ana amaca dayanıyor. Bunlar; sürdürülebilirlik ilkeleri çerçevesinde turizmde Trakya kimliğinin oluşturulması, TR 21 Trakya Bölgesi’nin ulusal ve uluslararası turizm pazarından aldığı payın arttırılması, Turizmin çeşitlendirilmesi ve dört mevsime yayılması, ziyaretçiler için turizm deneyiminin farklılaştırılması ve kalite yönünden ziyaretçi memnuniyetinin sağlanması, yerel paydaşların turizmin geliştirilmesi ve uygulanması sürecine katılımının sağlanması. Bu kapsamda ilk olarak sektör temsilcilerinden oluşan 20 katılımcı ile Turizm Master Plan Ön Toplantısı yapıldı. Daha sonra bölgede turizm ile ilgili kuruluşlar, bilimsel yayınlar, STK’lar vb. kaynaklardan elde edilen verilerle bir Turizm Varlıkları Envanteri hazırlandı.
 
2548 KİŞİ İLE ANKET YAPILDI
Plan çalışmasının algı yönetimi ile ilgili kısmında ise Trakya’nın potansiyel pazarı olarak görülen İstanbul’da Trakya algısının ölçülmesi amacıyla bir anket gerçekleştirildi. Bu anketi tamamlayan diğer bir anket çalışmasında ise Trakya insanının turizme ne kadar istekli olduğu ölçüldü. Her iki ankete toplam 2548 kişi katıldı. Özellikle İstanbul’da gerçekleştirilen anket çalışmasında Bölge illerinin tanınırlığının oldukça düşük olduğu gözlemlendi. Bölgedeki anket katılımcıların önemli bir çoğunluğu ise bölgede turizm ile ilgili çalışmak istediğini ancak hangi alana yatırım yapacakları hususunda bilgi sahibi olmadıklarını belirti. Plana önemli, katkılarda bulunan bir kesim de turizm acenteleri oldu. Ulusal ve bölgesel acentelere yönelik olarak bir çalıştay düzenlendi ve 60 firmanın Trakya Turizmi ve geleceği ile ilgili görüşleri alındı. Trakya’nın turizmdeki güçlü ve zayıf yönleri ile potansiyel ve fırsatlarının tespitine yönelik yapılan çalıştayların en geniş katılımlısı bölge içinde yapıldı. Edirne,  Kırklareli ve Tekirdağ’da gerçekleştirilen turizm çalıştaylarına bölgedeki 210 paydaş katıldı. Bu çalışmaların sonunda belirlenen destinasyonların doğruluğunu sağlamak üzere bölgede aktif olarak turizmle ilgili iş yapan rehberler, stk temsilcileri, üniversite temsilcileri ve diğer turizm uzmanları ile son değerlendirmeler yapıldı. Son olarak Master Planı hazırlayan ekip bölgeyi dolaşarak yerel yöneticilerden bilgi aldı.
 
Haber / Sevim BOZKURT

0282 726 91 91
0282 747 65 10