Yüceer “Sadece yasa oluşturmak yetmiyor, uygulanması da gerekir”

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, 12 Kasım 2012’de sığınma evlerinin açılma zorunluluğunu nüfusu 50 binden 100 bin olan şehirlerin belediyelerine çıkartan yasal düzenlemenin ardından 30 Kası

Çerkezköy 12.12.2013 11:58:00 0
 Yüceer “Sadece yasa oluşturmak yetmiyor, uygulanması da gerekir”
75 İLDE KONUKEVİ HİZMETE AÇILDI
 
CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer’in soru önergesini yanıtlayan Bakan Şahin “5 Eylül tarihi itibariyle Türkiye genelinde Bakanlığımıza bağlı 89 kadın konukevi 2 bin 409 kapasite ile, yerel yönetimlere bağlı 32 kadın konukevi 779 kapasite ile, Sivil Toplum Kuruluşlarına bağlı 1 kadın konukevi 18 kapasite ile hizmet vermektedir. Bakanlığımıza bağlı Türkiye genelinde 75 ilde kadın konukevi hizmete açılmış olup, 6 ilde 2013 yılı sonuna kadar kadın konukevi açılması yönünde çalışmalar yürütülmektedir. Kadın konukevi bulunmayan iller Bartın, Bitlis, Muş, Niğde, Rize ve Sinop’tur. Bakanlığımıza bağlı kadın konukevlerinde fiilen kalan kadın sayısı bin 55, çocuk sayısı ise 417’dir. Bakanlığımıza bağlı Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri 14 pilot ilde hizmet vermeye başlamış olup, vaka kabulü gerçekleştirilmektedir. Tek kapı sistemi olarak tasarlanan ŞÖNİM’lerde şiddet mağdurlarına yönelik bütün işlemlerin tek bir çatı altında gerçekleştirilmesi ve bu merkezlerde kadınlara etkili ve süratli hizmet sunumu sağlanması planlanmıştır. Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri çok yeni kuruluşlar olup, ŞÖNİM’lerin kuruluş ve görevleri hakkındaki Yönetmelik taslak aşamasındadır” dedi.
 
AYRILAN BÜTÇE 26 MİLYON TL
 
Maliye Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yapılan görüşmeler neticesinde 2013 yılı içerisinde konukevleri bütçesinde yüzde 48 artış görüldüğünü, kadın konukevlerine ayrılan bütçenin 26 milyon 237 bin 500 TL olduğunu ifade eden Bakan Şahin “Yasa kapsamında verilen tedbir kararlarından 16 bin 174’ü koruyucu tedbir kararıdır. Elektronik Destek Teknolojileri kapsamında güvenlik butonu pilot uygulamaları, Adana ve Bursa illerinde, 18 Ekim 2012 tarihinden itibaren Emniyet Genel Müdürlüğü yetki alanında gerçekleştirilmektedir. 29 Temmuz tarihine kadar Bursa’da toplam 29 adet güvenlik butonu verilmiş olup, 23’ü aktif olarak kullanılmaktadır. Adana’da ise toplam 31 adet güvenlik butonu verilmiş olup, 14’ü aktif olarak kullanılmaktadır. Kadın konukevlerimiz 20 ya da 40 kişi kapasiteli olarak düzenlenmiş olup, zaman zaman yoğunluğun yaşanması nedeniyle kapasite üstü hizmet verilebilmektedir” dei.
 
YASALAR UYGULANMALI
 
Türkiye’de kadınların ekonomide, eğitimde, istihdamda, toplumda, siyasette eşitsiz konumda olduğunu söyleyen CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, 13 ay içerisinde sadece bir kadın konuk evinin açılmasının tavsiye niteliğindeki, hiçbir yaptırımı olmayan, samimiyetten uzak yasalar ifade ederek “Kadınların karşı karşıya olduğu sorunları çözmek için yasa oluşturmak yetmiyor; uygulanması da gerekiyor. Kadın konusunda çalışmaların yapılmasının önündeki en büyük engel samimiyetsiz politikalardır. Kadın erkek eşitliğinin, toplumsal, siyasal ve ekonomik alanda sağlanabilmesi için en yüksek seviyede “politik iradeye” ihtiyaç vardır” dedi.
 
Haber / Gülveren VATANSEVER
 

0282 726 91 91
0282 747 65 10